IMT

Mislm da je to problem u konstrukciji samog traktora, hidraulika, diferencijal, zato sto teoretski on bi trebao vuci 4 brazde.

Peter je napisao(la):
Bale je napisao(la):
Zavisi kakvu zemlju obrađuje, za laku i srednju zemlju bi mogao da ore sa četiri brazde.
Za obrtač 4 brazde treba traktor 130-170 KS
Za Ravnjače 4 brazde 120-160 KS

Ali i to sve zavisi od puno togo (uslovi vremena, kakva se zemlja obrađuje, zahvat 30cm,35cm,40cm, dubina...)
Sila dizanja Hidraulike bi trebala da je 38 kN odnosno 3875 KG
Za vucu u njivi nema razlike dali je obrtac ili ravnjak, pa zato i nerazumem cemu razlike u potrebnoj konjazi (ako se misli na 4-brazni obrtac istih karakteristika sto se tice zahvata, tipa pluznog tela i sl.). Za to dali ce moci da radi sa 4 braznim obrtacem, ako moze vec sa 4-braznim ravnjacem, je pitanje dali ce moci da ga nosi. Ima traktora od 120 ks koji su po gabaritima i podiznoj moci hidraulika u istom rangu sa nekim traktorima od 160ks. Nezalazim u diskusiju konkretnog IMT 5136 vec uopsteno. Drugar iz sela sa Fiatom 1380 vuce lemkena od cetiri brazde, i koliko sam upoznat sirinu vecu od traktora, tj. zahvata vise od vanjske strane traktora, a ima i teze i lakse zemlje.
Zbog težine samog pluga. Primer: ako je ravnjak težak 500KG a obrtač 900KG samim tim opterećuješ više traktor, treba veća snaga da radi snjim. Nije isto ako zemlja radi odpor na plug težine 500KG i na 900KG.
Daću još jedan primer (izvinjavam se za OFFtop): Ako imaš dve prikolice u koje staje po 8T tereta a jedna prazna ima 2T a druga 3T normalno je da ćeš lakše vući tu koja ima prazna 2T, pošto imaš manji teret isto to je i sa Plugom koji ima 500KG i 900KG (da nebude sada koji plugovi koliko imaju KG, naveo sam sve težine kao primer).

Mnogo dobrih informacija :ppozdrav:

Plug ako bi bio 4 brazde ništa više od 14cola,ako bi išao na 3 onda 16 ili 18 cola..
Zemlju nemam nešto jako pretjerano tešku,kada su idealni uslovi traktor od 90ks ore s 3brazde 14-16cola,naravno nemam takve zemlje sve po sud ali 80% imam lakše..
Ova god je kod mene jako teška za oranje,mnogo je bilo kiše..
Plug mi mora bit okretač,ravnjak ne pomišljam kupovat..
Traktor za sad isto nisam kupio ali jako ciljam na 5136..

Samo polako sa tim IMT-ovima.Skupi su za odrzavanje.I kad god ti treba neki deo,njega naravno nigde nema.Kao da se proizvodi u Tunguziji,a ne u Srbiji.Ja ih zato ne volim bas mnogo.

b_a_t_a je napisao(la):
Samo polako sa tim IMT-ovima.Skupi su za odrzavanje.I kad god ti treba neki deo,njega naravno nigde nema.Kao da se proizvodi u Tunguziji,a ne u Srbiji.Ja ih zato ne volim bas mnogo.
Skupi za održavanje :sta:

Kod nas ima dosta dijelova,ali sada več dolaze iz Kine,Turske i Srbije,pa je teško izabrat,za sve modele do 577 kod nas u HR ima dijelova,za veče neznam jer su rijetki,ali našlo bi se sigurno ipak je to IMT :D

Govorim ti zato jer ja imam IMT 5100.I kod nas za traktore od 533 do 577 ima delova,ali za ove vece je vec problem.I ako ih ima u fabrici jako se tesko dobijaju (treba dobra veza),a ako i dobijes onda ti debelo naplate. :udri:

Bubu je napisao(la):
MONTOYA je napisao(la):
bubu
577 može ići prvom 8 km/h samo po asvaltu i to na 2000o/min
neka realna brzina oranja u prvoj je oko6 km/h zavisno od uslova
a zašto ne bih išao drugom kad traktor lako odrađuje i brže dosta uradim
merio sam jednom jesenas kada sam orao za ječam,hektar za sat i 15 min

To ti je teoretska brzina kod obicnog 577 sa proklizavanjem. Kod nas nece da moze 2. brza sa 757.20 pogotovo DV jer nema takvog proklizavanja!

Evo ti matematika:

obican 577, pomenuti plug i ja za volanom uzoremo 1kj za 1.5h ili 90 minuta
577 DV, isti plug i ja uzoremo isto to 'jutro' za 1h 10min sto dodje 70 minuta

Kod nas je prosecna duzina redovne parcele oko 400 metara sto dodje da je njiva siroka relativnih 14 metara tj. nesto malo vise ali da zaokruzimo zato sto je prohod traktora ceo broj. U 14 metara zahvata ima 20 prohoda traktorom i plugom * 70cm. U tih 20 prohoda po 400m duzine ima 8km. Oduzmimo nekih 5 minuta od onih 70 na manevrisanje sto dodje 65 min ili 1.08h i kada 8km podelimo sa 1.08h dobijemo 7.4km/h !?

Sto se punjenja tice-S44 motor moze da ide do nekih 80KS u traktorskoj varijanti kada se punjenje i paljenje podese kako treba. Pitanje je samo kakav je majstor za pumpe i onaj sto sklapa i steluje...
ne možeš tako računati brzinu kretanja
uzmeš lepo štoperici i izmeriš za koliko pređeš tih 400m i kad dobiješ pređeni put u jednoj sekundi pomnoži sa 3600 i dobićeš tačnu brzinu kretanja

peter
već sam napisao plug je IMT 756 trobrazdni

Ja sam danas probao orati 2 u vec jednom preoranoj nivi....ma to je mucenje masine.Uz to i prebrzo,pa odu bubrezi...

Potpuna istina,probao takođe i pati se pošteno.To je mana IMt-a što mu brzine nisu ama baš nikako raspoređene,trebalo bi da može da polovi svaku brzinu ali to je samo pusta mašta.Iz tog razloga i ne orem više sa njim.

probao sam i ja,naravno gde je laksa zemlja,al zamalo da ispadnem iz kabine koliko brzo ide!
Montoya,koliki ti je zahvat tog pluga?na koliko dubine ores sa njim duboko oranje?

ja sa mojim 577 na nekim zemljama tj 7klasi orem i 4 sporom 20 dubine hoce da se zapali ..... kurzoviniste......a na nekoj leti 35cm.......prvom brzom...... :cao:

ja sam danas orao jednu njivu sa 757.20!napatio sam se strasno,izvaljuju se sante,mislio sam puce plug tako da mi ta tvoja kombinacija sa 577 i tri glave zvuci strasno!imam i njiva gde se prosipa zamnom,gde mogu orat 35cm bez problema!kako ti radis kad je teza zemlja?

Nazad
Vrh