IMT

Hoces da kazes da bi cekao Nebojsu npr. 4 dana iako lokalni majstor moze sutra da uradi?
Vodim se logikom da nijedan klozet nije daleko kad se krene na vreme. Bio je pred sezonu radili neke stvari, sam i Nebojsa kaze neke stvari se ne isplati da on dolazi iz razloga troska puta pa gledam da objedinim vise stvari.
Nije mi se desilo da u sezoni ode sad za odmah nesto hvala Bogu.
Ali dovoljno sto je Nebojsa menjao neke gumoce hidraulike,dotezali smo onaj polumesec i kaze semering ti balavi kad vec skidamo tocak daj da resimo a ima ga u autu nov u rezervi.

Ta koliko puta je lokalni majstor odužio više nego što treba.
Da ne veličam previše Nebojšu, ali ocigledno jako brzo može da sanira potencijalne probleme kod belarusa. Imam utisak da ni jedan kvar ne može da traje duže od 7 dana, ako on opravlja. A ha sam zbog nespremnosti majstora skoro 40 dana bio bez traktora u vreme setve pšenice. Da je bio spreman rešio bi sve za 5 radnih dana.

Ja recimo WD smatram jednom popriličnom svetskom prevarom. Koristim ga u retkim prilikama, jer sam sebi tu vrstu 'fluida' pre mnogo godina rešio sa usipanjem dizela u bocu sa pumpicom.
Čak imam i jednu sa ventilićem za uduvavanje pritiska..
Cleaner i ja kupujem, ali mi nije jasno što je toliko poskupljao. Nekada je čak i u virtu bio džabalesku..
Ja wd nisam koristio ne pamtim, ako bas zatreba neki sprej imam valvoline neko ulje u spreju. I cini mi se da bolje pomaze od wd-a.
Nafta jeste isplatnija ali nije ista kao ovaj valvoline ili wd.
Ali je zato benzin skoro isti kao brake cleaner, uvijek zaboravim kupiti pneumatski pistolj sa posudom. U posudu naspes benzina i eto ti brake cleaner. Litra brake cleanera 5e a litra benzina 1.5e...
Bas sam i postavio pitanje vezano za ove sate radne i sve ostalo jer ima i majstora svakakvih zanata ovde a i vlasnika koje cega ovde pa ima se uvid i u jednu stranu price a i drugu.
Eto primer wd, pa velika boca bez neki dinar 1000,klineri zavisi ko sta koristi od 300 pa na vise, silikoni ni malo mala stavka, obican crni k2 1000din, o nekom ozbiljnijem da ne pricamo, kad se uzme cena jednog klinera ili wd nije smak sveta al opet kad ja uzmem od svega po kutiju koja se verujte mi brzo isprazni bude to lep udarac po dzepu.
Odkud ne dobijas neki rabat?
Citao sam na drugome forumu kako jedan mehanicar placa brake cleaner 600ml manje od 1e (7kn), sve nabavlja u ciak truck.

I sta na kraju reko smo, jel pametnije raditi na sat ili od posla pa da se kad se nesto iskomplikuje od dva sata na 10 ceska majstor ili gazda.
Koliko bi trebao biti taj sat a da bude prihvatljiv za obe strane?
Od posla uvek,pogotovo za stvari koje se često rade,znaš koliko od prilike treba vremena,znaš gde može da krene po zlu i prema tome odrediš cenu.

Al Boga mi ja bih ležanje u blatu i kišu za vrat dodatno naplaćivao.Ne može nikad da bude isto kad si u radionici sa grejanjem i klimom i pod vedrim nebom.Bar trećinu od cene što bi uzeo šlep da ga dotera.

Imam ja drugara popravlja kamione,sedimo u kafani zvoni telefon stao neko kod Paraćina,on pio reko ajde ja ću da te vozim.Ne bih ja taj posao radio nema para.7 stepeni napolju,u mrklom mraku popravljaš u zaustavnoj traci.Jeste dobro naplatio,ali muka ogromna.
E takav je moj zanat
Noć, kiša, sneg, blato
U 4 ujutru tražiš smeštaj da bi se okupao i malo odmorio da u 8 uzmeš delove da završiš!
Ali bilo je slučajeva da radimo u Makedoniji, Albaniji
Bosna i HR MNE tu sam kao kod kuće
I na je mi jasno kako može da se radi na sat??? Nije to motika pa udaraš!!!

I skoro gledam u nekom servisu za bicikle u NS sat servisa 950 din

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Што се тиче бицикала све што је из кине или стари дизајн може чекић и секач. Ове модерне са интегрисаним брзинама у глави не знаш ни одакле почети. И за све треба специјалистички алат. И то под условом да мајстор зна шта ради.

Ako te neka glupost zeza i uzme ti 1h vremena, kako racunati coveku 100e, malo nema logike...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Evo sad sam iz šume sa terena, sneg veje,. Blato do kolena 40km od kuće, 15km od civilizacije i kako to raditi na sat???????

A kad ja kazem da nije ista cena oranje brezina i kratelja onda musterije zapevaju...
Radim arendu neki špic već 15g
Duz 400m pravougli trougao izlazi na nulu što bi rekli da jedne strane 70 redova sa druge 1red
Plaćao sam do sad 350e zakup zove me vlasnik i traži 520e
Reko kad bude normalna njiva biće i cena arende!!!!
Onda nudi da proda na tom mestu 1ha košta oko 15000e ali normalne njive!
A špic kome je hipotenuza uz put nije normalna njiva i ja mu nudim 9000e
Naravno nismo se dogovorili njivu je drugi uzeo u zakup i navodno dao 500e

E takav je moj zanat
Noć, kiša, sneg, blato
U 4 ujutru tražiš smeštaj da bi se okupao i malo odmorio da u 8 uzmeš delove da završiš!
Ali bilo je slučajeva da radimo u Makedoniji, Albaniji
Bosna i HR MNE tu sam kao kod kuće
I na je mi jasno kako može da se radi na sat??? Nije to motika pa udaraš!!!

I skoro gledam u nekom servisu za bicikle u NS sat servisa 950 din

Da da. REdovan servis bicikla (uveli pojam gospodi po gradovima) koji podrazumeva podmazivanje lanca, stelovanje kocnica i siftera kosta 1500 din. I jos svaku stavku koju zamene masno naplate. Za delove se ugradjuju bar 50% kada se pogleda nabavna cena.
Sa druge strane auto servis uzme 2000 din za mali servis i vlasnici kukaju jooj skupo. A za "servis" bicikla i jos neku sitnicu koju su uz pivo i alat iz lidla sam mogli sami uraditi daju po 3-4.000 din i jos izadju srecni iz radnje. A auto mehanicari im skupi...

Najgori su ovi za kućne klime.Kupiš novu klimu i nakon godinu dana moraš da zoveš majstora da odradi "servis" da ne bi izgubio garanciju :D A servis mu se sastoji od toga da podigne prednji poklopac izvadi dva filtera,opere ih.Dok se suše malo pokupi prašinu usisivačem i za to uzme 1200din.

Za sv Nikolu kod prijatelja na slavi prešli da se greju inverter klimom i kažu mora servis da dodje počela slabo da greje,tj mora ventilator na najvećoj brzini nešto se pokvarilo.Ja ih pitam jel čiste filter on se čude gde to bez servisa.Znači klima radila 11 meseci filter nije očišćen.Još misle sad ću pola da im rasturim kad su videli da se poklopac diže i da se filter vadi toliko prosto bilo ih sramota.A filteri zacementirani.

Ima dosta stvari na sadašnjim biciklima koje većina i nemože sama odraditi.
Ko vozi ozbiljno rekreativno po 50-100 km mora imati spreman bajs, a to nije baš banalno..
Ovo je jedan od mojih bajseva na ušću Drine u Savu ove jeseni. Prešao tog dana preko 70km asfalta i makadama bez da štucne. Ali da se spremi bajs za takav put ima posla više nego mali servis za auto.
b9140ff77fd420a9f81222f7203927cd.jpg

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Pa i ovaj sa belim bajsom je taj dan prešao istu kilometražu kao i ja, stim što je srednja osovina celo vreme cijukala, a prednji ležaj je klimao kao točak na tanjirači. Bilo je posla da se valjano utegne možda i 5000..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh