IMT

To je ono o cemu sam ja pricao uvek, linijska pumpa mama!
Slazem se Luka.
Prvi volim "tjuning" masine i eksperimentisanje ( jbg takve sam prirode ) ali vec ubaciti motor sa 4 cilindra na 539 je po meni karabudzevina, dosta stvari moras produziti, aj sve sve ali haubu...
Bas mi se svidja fergan sa Fiatovim motorom, fantazija od traktora, cesto vozim kod drugara.
Po meni mu je taj motor mera, ne treba vise snage!!

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Po meni linijska majka!!!!!!
Svaka mečka ima linijsku!!
Lakša za odrzavanje, nije osetljiva na lošiju naftu, jest malo lenja ali ništa strašno!!!!!

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

558 koji ima ekstra motor ide slatko samo zato sto je najlaksi u klasi 55 - 60 konja, bar ja tako mislim.

558 koji ima ekstra motor ide slatko samo zato sto je najlaksi u klasi 55 - 60 konja, bar ja tako mislim.
Posmatram vozim oba, baš često koristim komšijin 558 a ja imam 560
558 ima 2 hidro pumpe manje, uži je trag pa lepše legne u brazdu, lakši je dosta, i sporiji baš dosta!!!!!
Moj 560 ima malo lud diferencijal pa sa 14,9 gumema je brži nego zetov 560 sa 16,9
A 558 ima 16,9 i kad oremo da se pratimo 560 je 3,5km/h brži!!!
E sad zato jeste možda malo življi
Inače neka ralika koja je bitna je kvačilo, menjač hidraulik
Jeste fergulina korpa i menjač i hidraulik na 558 ali ne mogu reći da ga to sputava!!!!
Opet verujem da bi 558 teško podneo S motor za razliku od 560

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

Rekao mi je zasto i sta ne pase ali sam zaboravio..

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
Cevi od pumpe do dizni su dosta drugacije, morale bi da se rade po meri, mozda da se iskrive stare, a cini mi se da pri tom mora da se obrati paznja da sve 3 budu iste duzine. Kod M motora se cevi kace sa strane, izvodi gledaju ka levoj strani trakotora. Kod DMa je prikljucak pozadi (usmeren prema vozacu).
Cevi od tafea ne pasu jer on ima dosta drugacije dizne, dizne su izgleda bosch, po izgledu i nacinu montaze slicne sa VW 1.9 tdi sa roto pumpom, cev dolazi odozgo na diznu.
Ili mozda pumpa udara u izduvnu granu ?

Sve su to sitnice u odnosu na pitanje da li moze linijska pumpa od 539 da postigne kolicine i pritiske ubrizgavanja. Ja mislim da moze, ali nisam siguran. Motori sa direktnim ubrizgavanjem traze ostrije i brze ubrizgavanje pri vecem pritisku da bi radili lepo. Ako ne radi dobro onda je mozda neophodna ugradnja vecih elemenata u pumpu,koji ce ubrizgati istu kolicinu goriva, ali za krace vreme. Ne znam da li kod linijskih pumpi postoje razlike u profilu bregastih osovina, ili su sve iste

Poslednja izmena:
Stigao ventil za kipovanje, moram da se zahvalim clanu Lacarak, sto mi je izasao u susret i uzeo ventil i poslao..
f6a5cb8c98010fb24f81c29d9e4f62e9.jpg

Poslato sa EML-L29 pomoću Tapatoka

Cevi od pumpe do dizni su dosta drugacije, morale bi da se rade po meri, mozda da se iskrive stare, a cini mi se da pri tom mora da se obrati paznja da sve 3 budu iste duzine. Kod M motora se cevi kace sa strane, izvodi gledaju ka levoj strani trakotora. Kod DMa je prikljucak pozadi (usmeren prema vozacu).
Cevi od tafea ne pasu jer on ima dosta drugacije dizne, dizne su izgleda bosch, po izgledu i nacinu montaze slicne sa VW 1.9 tdi sa roto pumpom, cev dolazi odozgo na diznu.
Ili mozda pumpa udara u izduvnu granu ?

Sve su to sitnice u odnosu na pitanje da li moze linijska pumpa od 539 da postigne kolicine i pritiske ubrizgavanja. Ja mislim da moze, ali nisam siguran. Motori sa direktnim ubrizgavanjem traze ostrije i brze ubrizgavanje pri vecem pritisku da bi radili lepo. Ako ne radi dobro onda je mozda neophodna ugradnja vecih elemenata u pumpu,koji ce ubrizgati istu kolicinu goriva, ali za krace vreme. Ne znam da li kod linijskih pumpi postoje razlike u profilu bregastih osovina, ili su sve iste
Pumpe za M i DM su iste, nema oštrije ili tuplje ubrigavanje.
Razlika za ta dva postupka rada je u brizgaljkama i sistemu ubrizgavanja. Kod M se ubrizgava u komoru kroz jednu rupicu. U komori je sabijeni vazduh zarotiran i zavrtložen tako da je mešanje goriva i vazduha obezbeđeno. Pritisak je nizak oko 120-150 bara.
Kod DM je brizgaljka sa jednom centralnom i tri/četiri rupice po obimu i na taj način se obezbeđuje dobro mešanje magle goriva sa sabijenim vazduhom u komori u čelu klipa. Pritisak ubrizgavanja je od 160-250 bara. Ako klip ima centralnu iglu to dosta pomaže mešanju i boljem radu, mada je zadnjih godina neki proizvođači klipova izbacuju kao nepotrebnu.
Teoretski bi DM motor bio i preko 20% efikasniji od M-a, ali u praksi je manje razlika najviše radi toga što pojedine komponente nisu optimizovane za direktni dizel nego su ostavljene od M motora radi što jeftinije proizvodnje i unifikacije, što naravno ima svoje prednosti..

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka

Poslednja izmena:
Razlika za ta dva postupka rada je u brizgaljkama i sistemu ubrizgavanja. Kod M se ubrizgava u komoru kroz jednu rupicu. U komori je sabijeni vazduh zarotiran i zavrtložen tako da je mešanje goriva i vazduha obezbeđeno. Pritisak je nizak oko 120-150 bara.
Kod DM je brizgaljka sa jednom centralnom i tri/četiri rupice po obimu i na taj način se obezbeđuje dobro mešanje magle goriva sa sabijenim vazduhom u komori u čelu klipa. Pritisak ubrizgavanja je od 160-250 bara. Ako klip ima centralnu iglu to dosta pomaže mešanju i boljem radu, mada je zadnjih godina neki proizvođači klipova izbacuju kao nepotrebnu.
Teoretski bi DM motor bio i preko 20% efikasniji od M-a, ali u praksi je manje razlika najviše radi toga što pojedine komponente nisu optimizovane za direktni dizel nego su ostavljene od M motora radi što jeftinije proizvodnje i unifikacije, što naravno ima svoje prednosti..

Ja sam 99% siguran da se hidro glave za M33 i DM33 pumpe, razlikuju imaju i drugaciji kataloski broj i u IPM katalogu i na pakovanju

Evo na sta sam mislio kad sam rekao ostrije ubrizgavanje npr VW 1.9 TDI
Levo je bregasta ploca od 1.6 TD, desno od 1.9 TDI, razlika je ocigledna. Kod TDI-ja ne samo da je vece podizanje vec je i rampa "brža" da tako kažem, tj. za manje stepeni okretanja je veće podizanje.
E sad ne znam da li i kod linijskih pumpi postoji takva razlika ili su sve bregaste iste.
Hidro glave za DPA sam gledao dok je jos radio sajt IPM, zapamtio sam da su klipovi u hidro glavi kod M-a 7.5mm, a kod DM-a dal 8 ili 8.5mm.

Inace kontaktirao sam coveka koji je radio preradu M33 na DM33, ostala je RBR linijska pumpa, samo prestelovana, cevi od Tafea. Kaze da je radilo lepo. Na bugarskom motoru koji se ugradjivao na 539 su stavljane IPM linijske pumpe, a on je isto sa direktnim ubrizgavanjem.

Evo jos jedna zanimljivost - Tafe 25 iz '88 godine. Motor na njemu ozbiljno lici na IMR DM32 (odaje ga razvod motora, identican kao M33) a pumpa na IPM:

Poslednja izmena:
@Petar97
Prilično mi je poznata motorna tehnika i ubrizgavanje, i ovo što ti prikazuješ kod fauve-a je nešto drugo od oštrijeg ubrizgavanja. Ovo je ploča za veću dobavu goriva odnosno jaču snagu motora, jer kako da doda tdi-iju više goriva nego višim bregom? Čak nije ni poželjno da se u bilo koji direktni dizel motor gorivo ubrizga trenutno(ili oštrije kako kažeš), već da prirast pritiska sagorevanja bude što konstantniji jer ti motori po svojoj konstrukciji imaju mnogo tvrđi i grublji rad, a to naravno nepovoljno utiče na komponente motora.
Hronološki, prvo su razvijeni direktni dizeli, a kasnije su kao unapređenje napravljeni motori sa pretkomorama koji su imali znatno mekaniji rad i manje opterećivali radne delove motora. Međutim, kasnije su primećeni mnogi nedostaci tog postupka, pa se opet vratilo na direktni(ili čisti) dizel.
Baš mekanijim/dužim ubrizgavanjem je dobijen mirniji pitomiji rad. Recimo multidžet motori imaju čak 6-8 faza ubrizgavanja za vreme trajanja takta sagorevanja. Naravno da to uopšte nesmeta da se dobije dozirano oštar skoro sportski dizel motor.
Svega gorenavedenog nema kod dobrog starog Perkinsa, već samo najbazniji ciklus koji ima pouzdan rad za prosečnog korisnika.
Oštriji bregovi se koriste u ventilskoj tehnici, i tu zaista imaju dosta uticaja.

Sve ok, ali na istu zapreminu motora 2.5l 539 protiv 549 ili TAFE 42 koji imaju 47ks, a ako uzmemo da 539 ima 38ks pravih (ovo ne znam da li je 100% tacno) razlika je 25%, naravno na papiru. Razlika u tezini 549 u odnosu na 539 smanjuje tu razliku dosta ali me inetresuje sta je sa malim TAFE sa 47ks u odnosu na 539 sa 38-9ks. To mu dodje kao 539 sa motorom od 549.
Ispada da je Tafe odradio bolji posao sa motorom DM, diznama itd. Samo mi nije jasno zasto nisu stavili rotacionu pumpu kao kad nas na imt na DM, ili zasto nasi nisu stavili linijsku na DM. Da je imt539 radio ovako, motorom sa 47 ks tek bi bio nenadjebiv traktor u toj klasi, manji potrosac itd.

Nazad
Vrh