IMT

e ako mu smanjis punjenje onda ces i izgubiti snage ::namigivanje::

zombie_666 je napisao(la):
zorancile je napisao(la):
Zombie, jel si se raspitao oko uvoza traktora iz Srbije?

Isao ja u Loznicu nedavno, kupovao herbicide za kukuruz, i ajd da pitam na granici kako to ide. Kaze meni tamo lik da se plaća carina i porez, ukupno to izadje na 28% procijenjene vrijednosti (oni imaju neke kataloge, valjda). Takodje tvrdi da to ne izadje mnogo, posto ti polovni traktori budu obično procijenjeni na nisku vrijednost. Nista ja njima ne vjerujem, svi ti graničari su lopovi i gulikoze, kakve sam sreće zavalili bi mi neku procjenu na kakvog rusa od 25 godina kao da je neki Fendt Vario :kisa:

Ma mislio sam ja da i ne carinim nikako, al malo je hebeno, kako ga prevući prego granice na kamionu? Jedino kad bi ubijedio prodavca da mi ga on preveze i pusti graničarima neku priču kako ide da obidje njivu, al i to je sad jebada...Mislim, nigdje ja i ne idem s traktorom na magistralne putebe, sve njive su mi dosta blizu, sve se ide preko polja i gora, al me brine sta ako me kad gdje safataju drotovi, a ja ni papira ni ništa? Jbga, baksuz sam ja, mene bi našli jedinog u drzavi :).

Ja sam prosle godine uvezao IMT 577 iz Slovenije, ´83 god, zadnja vuca, sa kabinom i sve papire radio preko spedicije. Prije dolaska traktora dogovorio sa zenama iz spedicije sta treba od papira i cijenu njihove usluge i mislio to je to.

Nekih 10ak minuta po napustanju kancelarije one me nazovu i kazu da bih trebao nabaciti 50 maraka "na kafu" carinicima da mi ocarine traktor po nizoj tarifi. Rekle mi da ce carinici, ako to ne uradim, nakantati najvecu mogucu tarifu. Mene to naljuti i ne pristanem na tu ucjenu.

I na kraju, carina me izasla 495 KM!
Ja mislim da to nije bilo preskupo, posebno jer je traktor u stvarno dobrom stanju. I to sve bez ikakve shtele...

ma meni nesmeta sto dimi radi ko svajcarski sat nego selo ko selo samo jedu go....a,pa mi kivo i zato hocu da sredim to

565 je napisao(la):
drugari neka ni neko kaze imam 565,netrosi mi gram ulja ali ako mi igrom sulcaja zadrhti noga na gasu on izbaci oblak crnog dima sta mu moze biti

Boš pumpa mora u servis. Ali pravi servis! Mi smo pre nekoliko godina radili generalnu na jednoj rakovici sa takvim motorom. Da bi gazda prošao jeftinije nosio je pumpu kod jednog jeftinijeg majstora, pa kod drugog malo skupljeg, pa na kraju u pravi servis. Tek od onda više ne dimi.

Crni dim je pokazatelj lošeg sagorevanja (zbog slabe kompresije), ili prejakog punjenja (i potrošnje), ili nepravilnog ugla paljenja.
Plavi ili beli dim je pokazatelj da motor troši ulje, zbog loših karika (i/ili cilindara) ili vodjica ventila (ili teflona ako ih ima).

zorancile je napisao(la):
Crni dim je pokazatelj lošeg sagorevanja (zbog slabe kompresije), ili prejakog punjenja (i potrošnje), ili nepravilnog ugla paljenja.
Plavi ili beli dim je pokazatelj da motor troši ulje, zbog loših karika (i/ili cilindara) ili vodjica ventila (ili teflona ako ih ima).

Potpisujem i dodajem Draganove reci da hoce da dimi crno zbog ulozaka dizni.

Slazem se sa vama svima. Ali ako covek odnese pumpu na servis, traktor ce samo malo manje da dimi, ne moze on da ne dimi crno, ipak je to 565. Ko ga ima zna o cemu pricam.
A i komsija ima 565, i uzeo remontovan motor iz Dobanovaca pre mesec dana i on dimi crno kad nagazi gas. :ppozdrav:

Ovaj traktor dimi...

[youtube]wRYBPbgziiQ[/youtube]

Vlasnik snimka je kolega Sanana 565...

Kad smo vec u IMT temi, obratite paznju i na plug iz videa. 70 i neke kupljen uz IMT 540, IMT plug s Vogel pluznim tjelima 2x12" ;)

Vazi, probacu to da uradim. Kod mene pumpa stoji na crti, tako je stavim kad dodje od bosiste i ne diram je dok traktor ide i pali dobro. :ppozdrav:

Bobo je napisao(la):
Ovaj traktor dimi...
Vlasnik snimka je kolega Sanana 565...
Kad smo vec u IMT temi, obratite paznju i na plug iz videa. 70 i neke kupljen uz IMT 540, IMT plug s Vogel pluznim tjelima 2x12" ;)
Bobo, a i ostali, imam samo jedno pitanje, gledam temperaturu njegovu tokom oranja, malo je visoka, ili ne...meni preko 60 stepeni ne prelazi, zato mi je cudno...

mzupinski, ti ocito nemas termostat u traktoru, pa ti zato temperatura i ne ide preko 60°C. kod mene je na obadva traktora termostat ugradjen i kad se po putu vozim, temperatura je 80°C

Njemu je temperatura sasvim normalna, lijepo se vidi da je kazaljka u zelenom podrucju...

Nazad
Vrh