IMT

za 539 sa tim uljem samo reze auspuh ma milina od ulja sta reci,milina jedna kad znam da mi neproizvodimo takva ulja ali 539 ima da ide jos dugo dugo posto mu rokam u karter samo najbolje a menjam na vreme posto pusta u karter garez.do sto sati ulje moze da skuplja garez a posle 100 r.h garez se lepi za motor i talozi se na njega tako da ni najbolje ulje nemoze da sakupi tu gares kolko 539 roka u karter.
Post je spojen: [time]понедељак, 31. мај 2010. 15:03:49 MST[/time]
kakve veze 539 ima sa euro5 motorom ali kasce ti se samo kad ti sad netreba

mzupunski je napisao(la):
@zzivica
na nekih 200 sati menjam, toliko otprilike napravim za godinu u proseku! a posto je ulje iz vait-a?

@tesin
pod bypass-om podrazumevas?
::namigivanje::
Uvuces mu nove karike,pregledas glavu,klipnjace i gas gas.....miran si opet neko vreme...bar sam ja tako radio na dosta motora....

Moje mišljene je da karike treba na vreme promeniti i tako se motoru dosta produži vek
Ima dosta njih koji čekaju da motor skroz prsne pa da ga rade u međuvremenu dosipaju ko zna koliko ulja,rade sa traktorom koji ima umanjenu snagu...

hehe, kad je nas 539 "produvao" kako vi kazete, na odusak glave, jos smo mi njega dobrano opterecivali ne zamarajuc se "detaljima"... kad je pocelo ulje ici na odusak i unistavati remenje, onda sam samo na odusak glave nabio komad crijeva za vodu i ulje se cjedilo niz crijevo na zemlju nije mastilo remen.

kasnije se pocelo u glavi nakupljati toliko ulja, da nije moglo sve kliznuti nazad u karter, vec ga je kompresija pocela izbacivati van na odusak glave, tad sam stavio plasticnu bocu da kupi ulje i kad se napuni, stao bih i to ulje vratio u motor... Traktor ni u jednom trenu nije gubio snagu i bas smo ga isli isprobavati do krajnjih granica i sto dulje smo odgadjali generalku. Po zimi je palio tako razmrdan bolje od 549 i nismo vidjeli razloga da mjenjamo samo karike.

kad otvoris motor da "samo zamjenis karike", onda vidis jos 500 drugih sitnica... pa kad vec mjenjas karike, mjenjas i letece lezajeve, pa onda vidis da nisu ni ventili bas nesto narocito dobri, pa i njih, i na kraju od promjene karika ispadne polugeneralka, a po meni je bolje cekati na pravu generalku, koja je i ovako i onako neizbjezna... istina da se polugeneralkom dobije na vremenu, ali tko ne zna sam to sve napraviti, dok platis majstora dok sta... ne znam koliko se to isplati...

istina, ne nekom vecem traktoru je to mozda i pametno raditi, ali na mom primjeru 539 mislim da to nema smisla...

moj 539 ima 6500 sati ne gubi snagu,potroši 4-5l ulja na 200 sati i iduće godine planiram zameniti mu karike i u svakom slučaju leteće ležajeve,ako još nešto bude trebalo ali čisto sumnjam ...
on ne radi sad teške poslove i sigurno će tako na vreme osvežen raditi još dugo

Montoya moras prvo izgitovati stubline da bi mogao klip izbiti :haha: :haha: :haha: inace parce hilzne ima da izadje sa klipom ::lose::.

to da samo karike menjati je bez veze jer traktor nemoze dugo izdrzati samo na karikama ako je kao moj da netrosi ulje onda nemam sta da diram vec samo gas,bas me zanima doklece motor da mu izdrzi vozicu ga do iznemoglosti.cini mi se da ce 539 nagurati i vise od 10000 r/h a da bude u fabrickom stanju pa zar nije to za primer.

u mom slucaju nista netrebam dirati osim lezaja na vodenoj pumpi,a kad odu karike na motoru pa sigurno je i sve ostalo jednom nogom u grobu pa bolje menjati jer su jeftini delovi a to vazi samo kome je 539 u raspadnom stanju,ali moj je za svaki primer,pumpa visokog pritiska i dan danas radi kao nova,dizne takodje,nemam reci nase a da valja to jos nisam video,prosli fercika je zaklan za 10 god dok ovaj ima 20 god.prosli je tolko bio los da nije mogo vuci 2 tone kukuruza ali ponavljam moj 539 neore vec duze vreme.539 svugde vozi samo nemoj orati sa njim i sluzice te dugo,i jos jedna bitna stavka nemoj ga terati vise od 1600o/min bilo sta da radi.ali ima nekih sto ta pravila neznaju ili vole sportsku voznju.
Post je spojen: [time]1275394642[/time]
ako 100r/h i kad ispustim bude crnje od najcrnjeg mraka,tako da ulje jedno vreme moze da sakuplja garez ali nemoze non stop pa da se motor nebi iznutra malteriso sa garezom menjam na 100 r/h.to je najvaznije,jer sve posle sto sati ulje nemoze da upija garez vec se garez lepi za motor.a do sto sati garec ce izaci sa uljom kao da je nije ni bilo,kao sastavni deo ulja.
Post je spojen: [time]1275427417[/time]

zorancile je napisao(la):
Bitno je i koje karike staviš. Za Imt su se najbolje pokazale Indijske lisnate.
moze indiske al sam nekako vise pristalica Bepco,motins,Kobe-Schmitt....
Post je spojen: [time]1275429897[/time]
nemora da znaci da je sve pohabano ako su otisle karike,ja sam ima na jednom motoru m33 da je tolko pojeo stubline i karike da nisam mogao da izvadim klip,vec sam morao da brusim malom brusilicom stublinu da bi izvadio klipove....taj motor je imao oko 9000 rh sve sto je trebalo da se radi na njemu(baj pass) je bilo da se zamenu karike,i urade male pesnice na klipnjacama....kad sam ga sklopio troskao je ulje mozda jos nekih 30 sati i prestao kad su se namestile karike...taj traktor evo vec neke 4 godine bere,seje,prska,para...i nefali mu ni ocina....

ali gec-ove bi namestile cudo u motoru?jedan kumancan radio na 577 karike i koje da stavi ubaci mu gec-ove kao najbolje su kad ono tolko su bile dobre da su pojele stubline i traktor je posle dve godine odjednom izgubio kompresiju,tako dadajem savet da se mnogo nezalecete sa tim delovima jer bolje ubaciti iste delove nego izmisljati toplu vodu.jer nije ista tvrdoca materijala u pitanju,u ovom slucaju je bilo da su karike bile previse tvrde naspram hilzni,a to znaci mnogo jer u pitanju je tvrdoca materijala.eto gde nevredi ubaciti kvalitetan materijal jer ti se obije o glavu.
Post je spojen: [time]1275430292[/time]

kako sam cuo, da su rijetki oni koji su uspjeli pokrpati 539 samo zamjenom karika i letecih lezajeva. Kako mi pricaju da se karike trose nejednoliko, pa se stublina nepravilno trosi, jos ako se karike okrenu da bude zarez na zarezu, onda stublina postaje "jajasta" U losu stublinu stavis dobre karike i tu dolazi do nejednakog naljeganja karike uz stublinu i tu fali kompresije. Tesin je dobro napisao da je traktor 30-ak rh nakon zamjene karika jos troskao ulje, a to je bas zato dok se nije jedno s drugim uradilo.

Moguce je da je ovaj sto su mu se pojele stubline imao bas taj problem, pa su karike bile jako tvrde i pojele su se stubline zbog nejednake istrosenosti...

Rasklapanje kompletne glavcine.
Kada skines tocak, odvrnes poklopac bocnog reduktora, pomeris kukicu sigurnosne podloske i odvrnes maticu da bi izvadio reduktor napolje. Posle toga ti ostaje jedna velika matica na kojoj se ustvari drzi ceo tocak-postupak uklanjanja sigurnosne podloske je isti kao i kod prethodne matice. Kada odvrnes maticu skidas glavcinu dole i semering i je na dohvat ruke.
Ako sam kojim slucajem nesto izostavio-neka me neko dopuni!

Nazad
Vrh