IMT

Onda ti bravica nije dobro spojena jer treba da okreneš udesno (suprotno kazaljki na satu) za jedan zub jedno 35 do 40 sekundi da držiš i onda produžiš u istu stranujoš jedan zub da počne da vergla i kad zavergla onda grijač pukne i zadimi crni dim i pali odmah
Još nešto pošto kažeš da ti je grijač bio zablokiran ujutru obavezno proveri nivo ulja u motoru jer ako grijač nije ispravan propustiće ti naftu u karter. To obavezno proveri

Ja okrenem u desno za jedan zub osjeti de pod rukom a ko nema osjecaj ima crvena lampica... na -10 držim 30-40 sec i 539 kresne iz prve ali da napomenem u garaži bude.

Послато са SM-A500FU уз помоћ Тапатока

Kod mene na pločici na traktoru iznad bravice piše da treba da se drži od 35 do 40 sekundi da bi ugrejao propisno
Probaj bravicu i na drugu stranu ne samo na jednu

Fabricka brava i ove novo komponovane su dva pojma...
po pravilu se za anlaser stavlja relej od 40-50a i nema bojazni da ce pregoriti,zalepiti ili preskakati

Bravica je sa jednim zubom ulijevo nema dva, izgleda da nije orginal, probat ću spojit grijac direktno 10 sek. Pa verglat da probam
Само немој извадити грејач па верглати,ако ти гориво из цевчице уђе у мотор, нећеш га зауставити док се не разлети! (један експериментисао, а епилог био:zli:, па ::novac:: по џепу, а све то у јесењој сезони).

jedan relej od 50A,taster od sirene i verglate dok anlaser ne zadimi hehe
bez ikakvog problema
Upravo tako i planiram da uradim, posto mu menjam ove maloprivredne brave kao carape, a instalacija i anlaser 100% ispravni. Ova koju sam sad skinuo da bih ga palio na zice nije ukljucivala grejac, pa sam morao da je skinem kad su krenuli ovi mrazevi.

Inace pali na zice sa grejacem kao lud, i ta pauza izmedju grejanja nafte i paljenja koja traje dok prebacim zicu iz buksne za grejanje u buksnu za paljenje se ne oseti, upali hladan na -7-8 iz cuga. Hocu samo da kazem da mi se cini da malo odlaganje paljenja nakon grejanja nema toliki uticaj na lakocu paljenja, ne kazem da nema uopste, ali nije sigurno toliko presudan kao sto se prica.

Grijac drzi upaljen i tokom verglanja. Ako ga ugasis da palis motor, slaba je vajda, motor topao zrak uvuce za pola sekunde iz usisne grane i opet vuce hladan iz vana. Zato na bravici imas drugi polozaj u desnu stranu (HS) da palis i da je grijac ukljucen u isto vrijeme.

Ima kod mene likova po selu koliko hoces, drzi grijac u lijevu stranu i kad se grijac javi pale u desnu pa tako ponavljaju po 2-3 puta, kazu lose gorivo... Onda krece prica da je zakon sipati vrelu vodu u hladan motor i onda upali bez problema...

Samo ti stavi drugu kvalitetnu bravicu i nece biti problema, i kod nas je mala privreda zastupljena ali bravice duraju po 3-4 godine bez ikakvih problema. Evo na 549 je u 10 godina tek druga bravica i to se prva istopila jer sam ja isao biti pametan pa spajao preko bravice dodatna 4 radna svijetla. Orali dvije noci s tako popaljenim svjetlima i vise nismo mogli bravicu vratiti na polozaj "0", jadna se stopila sva.

Sad su releji pometani svuda i nema nikakvih problema s bravicom.

Iskreno, ne znam bas tacno kako funkcionise grejac na IMT-u, ali priznajem da sam mislio da on zagreje naftu, a ne samo vazduh. :sjasi:

Ali brate, upali posle dve sekunde verglanja s ovim zicicama, iako grejac na taj nacin biva iskljucen. A bez grejaca tesko upali, treba mu 2-3 puta po 10-15 sekundi verglanja.

Grejač funkcioniše tako što se usija žica na njemu i prilikom verglanja propušta naftu kroz sebe i pali je

A ventil koji propusta gorivo gde je u svemu tome?Davno je bilo kada se ucilo...Grejac radi na istom principu kao i termostat vode...mislim da je ziva u njemu i kada se zica greje ziva odmah reaguje i tako povlaci ventil unazad cime oslobadja protok goriva i on mora da je uvek pod naponom dok se paljenje ne zavrsi,jer cim mu se prekine struja zica se hladi a nahnadno je odmah ohladi vec drugi usisni takt klipa i time je paljenje najmanje 50% umanjenog ucinka no sto bi bilo kada je i dalje pod naponom,a to sto i tako nekom upali motor znaci da je jos uvek u solidnom stanju sa kompresijom.I onda kako se ziva hladi opruga vraca ventil u prvobitnom zaptivnom polozaju.Grejac je potpuno funksionalan samo ako mu cujete BUM usled grejanja ili nakon pocetka veglanja,nema li toga onda se paljenje vrsi bez plamena samo sa zagrejanim vazduhom sto visestruko smanjuje efekat paljenja i to je ok kao sto sam rekao samo kod motora sa dobrom kompresijom.

To BUM znaci da je grijac pustio naftu na uzarenu zicu i da se nafta zapalila... Bio je klip na youtube sa skinutim crijevom od usisa i bas se vidi plamencina u usisnoj grani... Kad ugasis grijac i okrenes kljuc na suprotnu stranu ta vatra se gasi i ostaje u usisnoj grani samo malo ugrijanog zraka koji motor usisa dok se okrene pola kruga i opet vuce hladan zrak. A dok grijac radi i kad se vergla na polozaju (HS) onda vatra iz grijaca stalno gori i stalno grije zrak na usisu.

Nasao i video o kojem pricam:

Mislim da taj glasan pucanj koji vi čujete nije grejač nego vazduh koji se naglo širi kad grejač opali pa se onda vrati nazad u uljni filter vazduha. A pošto je ona cev usisna potopljena u ulje onda bućne onako jako. Grejač može da radi i ako se ne čuje da pukne provereno više puta. On kad otvori jedva se čuje i to baš ako ste uz njega jedva se čuje.

Ja kad sam prepravljao instalaciju ubacio sam neku bravu iz tamčeta. jedan narezani ključ daje kontakt, greje i pali kao na kolima, ekstra stvar. ali nisam znao da ta brava gasi grejač kad kreneš da verglaš, dešava se da krene brzo da vergla dok ne ugasi plamen a onda uspori, pa onda sve ispočetka dok ne sastavi

Jutros me grijac pravo iznenadio, juce Procistio cijev od goriva i ujutro će on reko da sastavi iz prve kad samo okrenu pola kruga i satde, motor pun nafte, izverglam naftu upalim ga, skinem grijac i spojinem da isprobam, propusta naftu i jedva zapali samo dimi bijelo. Kupim novi postavim i sad je napokon ok.

Kod mene se cuje i na suhim i na uljnim filterima zraka puckanje i to dosta glasno...

Meni grijaci samo izgore, jos nisam dozivio da je procurio. na svu srecu.

Nazad
Vrh