IMT

Ovo je jako zanimljivo s obzirom da izgleda ima mesta da bi mogla da se montira i gornja vuča za 539,tako da bi istovremeno mogle biti montirane obe vuče.Ima li negde da se kupi ova vuča kao na slici?
http://handengineering.com/catalog/product_info.php?cPath=35_43&products_id=37
Ima ali nije jeftina - 450 e + slanje + carina + pdv = mnogo :haha:

Mislim da bi neko malo vestiji mogao da prekopira ovaj sistem i napravi nesto slicno znatno jeftinije.

Valjaju ali nemaš potrebne obrtaje u menjaču da bi obavljali svoju funkciju kako treba a prošao bi i jeftinije da si uzeo klasične ležajeve.

Možda nisu imali a nije bilo ni skupo da ti rečem svi su izišli malo jače od 150 eura dobio rabata.
Rekao sam što kvalitetnije pa sad kad je već raskopano matrijal je najmanji problem.
A možda bude malo manje pjevao sad :haha:

@petar97
stvarno preskupo,ako ima neko od forumaša nek da mere,a ako nema ja ću nešto morati da smislim i da dam dimenzije.Uglavnom sada imam ideju.

Valjaju ali nemaš potrebne obrtaje u menjaču da bi obavljali svoju funkciju kako treba a prošao bi i jeftinije da si uzeo klasične ležajeve.

Ti lezaji imaju samo malo vecu zracnost od klasicnog, sto nije potrebno za mjenjac, c3 se obicno koristi za vece brojeve obrtaja

A kakvi su lezaji domace proizvodnje od FKL????

Vidim da proizvode druk lezaj, za imtove, mislim da sam njihov ugradio u 2 traktora

I ja sam prosle sedmice sarafo svoju sedmicu, bilo je nekoliko stvari koje je bilo potrebno sanirati da se traktor dovede u red. Mjenjali smo semering na prednjem tocku jer je pustaslo ulje, zatim smo zamjenili utvrdjivace na mjenjacu, ponekad je iskako iz brzine, uspeli smo nabaviti par milimetara duze utvrdjivace kao i jace/duze federe.
Takodje i kocnice su pravile probleme jer su blokirale kad traktor duze vremena stoji pa smo rastavili kompletan zadnji trap i prekontrolisali sve redom. Diferencijal je bio ok, samo smo stavili deblje podloske na trkacima, zatim su na red dosle kocnice, tu je bilo najvise stvari za zamjeniti, kupili smo dve nove kocione lamele debljine 14 mm a dve su ostale stare(12,5mm), kupljene su nove kugle, federi i pomocni kocioni cilindri a glavni kocioni cilinder je obnovljen. Pregledani su i bocni reduktori, jedan je bio za malo dotegnuti i zamenjeno je ulje u njima, odnosno majstor je stavio mjesavinu masti i hipenola 140.

Ti lezaji imaju samo malo vecu zracnost od klasicnog, sto nije potrebno za mjenjac, c3 se obicno koristi za vece brojeve obrtaja

A kakvi su lezaji domace proizvodnje od FKL????

Vidim da proizvode druk lezaj, za imtove, mislim da sam njihov ugradio u 2 traktora

fkl nije baš nešto jer nakon godine mi prosvirao samo tako.
Sad je živko i sinovi a koliko će taj nebitno.
Gle nekoštaju ležaji koliko posla ima tražio sam najskuplje ležaje i za 1100 kn za sve je sitnica .
Orginal su bili nikad niš.
I opet biti miran jako dugo.

Ako radis menjac na 577 mogu ti reci da ce pevati i dalje i sa tim skf,tnt i nikola kojo lezajevima.Ako do sad nisi utvrdio sta peva na 577 dzaba posao.....

Ne znam ima li kakve veze sto ti C3 lezajevi imaju veci zazor od klasicnog lezaja, pa se taj zazor usled grejanja na vecim obrtajima smanjuje i postaje optimalan? Da ne bude i dalje pistanja iako je sve novo?
A neke od tih lezajeva, i to bas SKF imam na lageru, ali cuvam za sebe. Kad tad ce zatrebati. Svi su ili Made in France ili Sweeden :osmeh:.

e ovo o ležajima za imt sam se dugo razmišlja al nikako i nemam koga da pitam pa ću sad iskoristiti
ima li neko slučajno negdi popis ležajeva za imt 533 ili 539 mislim na oznake ležajeva

jer kad mi bude tribalo ne mislim u ovim dućanima "traktorskih djelova" kupovati jer prodaju samo smeće za koje nikad nisam ni čuja (a u zadnjih 15 godina sam se nagleda i naminja raznih ležajeva za razna vozila i strojeve)
i čiji su ležajevi bili prva ugradnja u imt-u? nisam ima prilike viditi raskopan mjenjač na imtu pa nisam pogleda. al kod ujaka sam naša 2-3 polomljena diferencijala (ima imt 540) i na jednom sam vidija čak INA ležejeve
a ovi skf ima čak i made in italy,brazil itd. nekad se desi u skf kutiji fag ležaj i tako razne kombinacije al po meni top fag,skf,ina,koyo i ntn (reka bi još i snr al jednom je prozuja nakon tri miseca p a sam od tad skeptičan prema njima)

isto tako me ovo zanima i za semeringe

Poslednja izmena:
Pogotovu kada su menjaci i transmisije u pitanju gde su obrtaji niski,ja bih se manuo kopija vrhunskih brendova koje ovde pominjete i lepo vam preporucio proverene stare brendove kao npr GPZ.URB.MGM,ZKL,.Sve ove pomenute marke za svoje potrebe nalazim ovde i svi do sad kupljeni lezajevi od njih su sa ugraviranim oznakama sto je vrlo tesko za kopirati,a i ko ce da kopira Rusa-Rumuna i Madjara? Kvalitet od pre 20 god,svi znate da je bio po JUSU i tad se proizvodilo onako kako se najbolje umelo i moglo,i ja sve dok pronalazim ponegde te stare zalihe prvenstveno njih kupujem .http://www.lager-trade.co.rs/proizvodi.php

- - - - - - - - - -

A da i jos oko C3...oni nisu za menjace jer im je zazor dosta povecan sto mozete i sami da proverite u rukama,tako da ce ih vibracija sa zupcanika unistiti za kratko vreme iako su mozda i original,pa posle ispadne ne valja SKF.Kako su oni za velike brzine traze vrlo brzo veliku temperaturu dabi neutralisali taj vec u startu predvidjen zazor,a to kod menjaca nece dobiti nikad.

e ovo o ležajima za imt sam se dugo razmišlja al nikako i nemam koga da pitam pa ću sad iskoristiti
ima li neko slučajno negdi popis ležajeva za imt 533 ili 539 mislim na oznake ležajeva

jer kad mi bude tribalo ne mislim u ovim dućanima "traktorskih djelova" kupovati jer prodaju samo smeće za koje nikad nisam ni čuja (a u zadnjih 15 godina sam se nagleda i naminja raznih ležajeva za razna vozila i strojeve)
i čiji su ležajevi bili prva ugradnja u imt-u? nisam ima prilike viditi raskopan mjenjač na imtu pa nisam pogleda. al kod ujaka sam naša 2-3 polomljena diferencijala (ima imt 540) i na jednom sam vidija čak INA ležejeve
a ovi skf ima čak i made in italy,brazil itd. nekad se desi u skf kutiji fag ležaj i tako razne kombinacije al po meni top fag,skf,ina,koyo i ntn (reka bi još i snr al jednom je prozuja nakon tri miseca p a sam od tad skeptičan prema njima)

isto tako me ovo zanima i za semeringe

60-tih i 70-tih je IMT ugradjivao u mjenjace od lezajeva svasta od sdelano u cccp, made in yu do zapadnih.. A zujanje tih mjenjaca nema veze sa lezajevima vec zupcanicima , odnosno njihovom kvalitetom i tipom zupcanika. A da ce C3 otici zato sto su pravljeni za vece brzine odnosno tolerancije u sto sumnjam , prvo odlaze po kvaliteti izrade.

Kod nas u trgovinama gdje ja kupujem lezajeve (Koristim FAG, SKF i CX, ovisno o mjestu primjene) i C3 lezaj nije skuplji NISTA od obicnog lezaja, cak je u jednoj trgovini C3 jeftiniji od standardnog... Ja budala metao C3 na rotodrljacu pa se cjela rasklimala nakon uradjenih 50 hektara...

Danas vise nema kvaliteta kao nekad sto je bilo ali dok god se redovno podmazuje ili mjenja ulje ne bi trebalo biti vecih problema. Evo za primjer jedan lezaj na kombajnu sam mjenjao dvaput u sezoni jer sam u neznanju stavljao C3. Dal on bio FAG, SKF il neki japanski skupi, prosvira dok kazes "keks". Evo, kineski CX standardni vec 3 sezone teram na tom mjestu. Sve ovisi kako se potrefi.

Kod nas su za nijansu skuplji od običnih.Bar su meni tako naplaćivali po prodavnicama.Retkost je da prodavci ne nude C3 ležajeve.Većina te bari pričom kako su bolji,ovo,ono i kada mu očitaš bukvicu i insistiraš na kupovini klasičnih ležajeva oni se uvrede jer ih potcenjuješ.Magarci.

C4 sam stavljao na radilicu motora od 125cc, koji se vrti preko 10 000 okretaja, a c3 obicno idu na radilicu od tomosa za nekih 6000-8000 obrtaja, a toga na poljoprivrednim strojevima nema, da se nesto toliko vrti

Ako radis menjac na 577 mogu ti reci da ce pevati i dalje i sa tim skf,tnt i nikola kojo lezajevima.Ako do sad nisi utvrdio sta peva na 577 dzaba posao.....

Samo je u drugoj jače bučan ove druge ništa strašno.
Inače što se tiče ovih ležaja stavio sam na 539 na vratilo i nema brige isto c3 .
Provjerena je trgovina ležaji nisu kopija napisao sam i de se rade.
Francuska , Italija , Njemačka igličasti i Japanski budu durali sigurno.

Pa to je normalno , a gle danas vjerojatno te svi više drže jer se vjerojatno više traže od običnih, sad još sinhron rješiti , motor je složen i obadva su 98,5 mm .

Nazad
Vrh