IMT

Ovi na atestu su ga zaveli kao 580 navodno zbog linijske pumpe koja daje 80 ks,da je rotaciona,kazu,zaveli bi ga kao 577 jer navodno rotaciona daje 75 ks...
Svi misle da je taj motor jaci od traktorskog motora, al to nije tacno
tamicev motor ima manje klipove a tih 80ks ima na 2800 obrtaja sto se u praksi nikad ne koristi
traktorski motor sa 101 klpovima i rotacionom pumpom na tim obrtajima ima oko 3 ks vise

Slazem se. 533 fabricko nosi motor IM 033 a 539 M 033 T. Jedino sto je kompresor i alnaser starije generacije. Takva alnaser je bio na nekim serijama IMTa 558 i mislim Rakovice 60.
A to za PVP, rotaciona linijska. Ima ih svakakvih. Kod nas je imao linijsku (1984. godiste), a prijatelj na 539 P imao rotacionu. Isto i po selu. Kako se kod koga zalomilo:ppozdrav:
Kolega, malo mjesas oznake motora. U vecini slucajeva to izgleda ovako:

IMT 533, IMR M033/T motor
IMT 539, IMR M33/T motor

IMT 539 nikad nije imao M033 motor ugradjivan, to je "skok s konja na magarca"

"0" prije brojeva imaju stari tipovi motora. M033 (imt 533), M034 (IMT 555 i prva serija R60, tzv "landina"), M036 (Zmaj 780). Motori takozvani "nulasi" zbog nule ispred oznake.

Oznake iza kose crte: /T, /I, /V oznacava opremu motora ovisno o njegovoj namjeni (Traktorski, Industrijski, Brodski, ili za cestovna vozila)

Svi misle da je taj motor jaci od traktorskog motora, al to nije tacno
tamicev motor ima manje klipove a tih 80ks ima na 2800 obrtaja sto se u praksi nikad ne koristi
traktorski motor sa 101 klpovima i rotacionom pumpom na tim obrtajima ima oko 3 ks vise

Kolega,ne bih se slozio sa tim da su razlicite velicine klipovi na kamionu i na traktoru... S44 je S44,bez obzira na sta je ubacivan,dal na traktor ili kamion...

Kolega, malo mjesas oznake motora. U vecini slucajeva to izgleda ovako:

IMT 533, IMR M033/T motor
IMT 539, IMR M33/T motor

IMT 539 nikad nije imao M033 motor ugradjivan, to je "skok s konja na magarca"

"0" prije brojeva imaju stari tipovi motora. M033 (imt 533), M034 (IMT 555 i prva serija R60, tzv "landina"), M036 (Zmaj 780). Motori takozvani "nulasi" zbog nule ispred oznake.

Oznake iza kose crte: /T, /I, /V oznacava opremu motora ovisno o njegovoj namjeni (Traktorski, Industrijski, Brodski, ili za cestovna vozila)
Za tu seriju motora iz 533, 555 i Zmaja 780 bio sam ubedjen da imaju oznaku IM O3 pa broj klipova (3, 4 ili 6). Ti motori imaju lanac umesto zupcanika u razvodu paljenja. A jedan kaze da taj 036 na sraf pase na 558 i valjda Rakovicu 60.
Ovo za 539 sam pogresio. M33, M34 (558, 560 i Rakovica 60) a ima i DM serija motora.
Hvala na ispravci u svakom slucaju :osmeh:

I šta ja sad kao laik da zaključim iz ove silne prepiske,koja je pumpa bolja i lakša za održavanje linijska ili rotacina? Ja imam 539- 1986 g.

svaka ima svoje prednosti i mane. po meni dobre su obe

- - - - - - - - - -

petar97 sta se steluje kada se skine mala deklica . meni je bosista preradjivao tu pumpu bila na tamicu posle prerade na leru trzao resio stelovanjem lera. ali bio lenj recimo nije mogao trecom da krene iz mesta treba mu dugo da dobije gas zavrtanjem tog srafa u maloj deklici nesto sam dobio ali jos nije to kako bi trebalo biti

Za tu seriju motora iz 533, 555 i Zmaja 780 bio sam ubedjen da imaju oznaku IM O3 pa broj klipova (3, 4 ili 6). Ti motori imaju lanac umesto zupcanika u razvodu paljenja. A jedan kaze da taj 036 na sraf pase na 558 i valjda Rakovicu 60.
Ovo za 539 sam pogresio. M33, M34 (558, 560 i Rakovica 60) a ima i DM serija motora.
Hvala na ispravci u svakom slucaju :osmeh:

paše bez problema, vidio i prepravku, da se stavi 036 na 555 ili 551

AC pumpa mi propusta gorivo na IMT 577,na prvi pogled reklo bi se da na ona dva srafa sto je drze negde curka,mozda neko i zna gde najcesce propusti?

- - - - - - - - - -

Sta mislite o ovom traktoru,da li je moguce-istinito da ima ovoliko radnih sati,kad bi ovo bilo istina sto pise ovaj traktor je kvalitetniji od onih novijih godista,iako kocnice nisu mokre i nije ojacana hidraulika

http://www.olx.ba/artikal/22349187/imt-577-4x4/

Poslednja izmena:
Sad i ja gledam malo bolje,prvo farbo ga a tako malo radio,drugo kako je uspio onu lepezu hladnjaka pokidat one krajeve a koliko vidim nema izgleda ni one patosnice u kabini,da je uistinu tako kao sto pise kupio bih ga cini mi se u rezervu da ga imam:osmeh:

To bi znacilo da je taj godisnje radio 3,5 sata, pa da je isao svaki dan s njim do birtije vise bi napravio, da je napisao 3800 sati, bilo bi sumnjivo, a ne ovo

svaka ima svoje prednosti i mane. po meni dobre su obe

- - - - - - - - - -

petar97 sta se steluje kada se skine mala deklica . meni je bosista preradjivao tu pumpu bila na tamicu posle prerade na leru trzao resio stelovanjem lera. ali bio lenj recimo nije mogao trecom da krene iz mesta treba mu dugo da dobije gas zavrtanjem tog srafa u maloj deklici nesto sam dobio ali jos nije to kako bi trebalo biti

Rotaciona je u teoriji bolja, ima regulator predubrizgavanja pa je je faza ubrizgavanja prilagodjena broju obrtaja i opterecenu motora, dok je kod linijske fiksna(osim kod nekih motora koji imaju centrifugalni regulator u zupcaniku pumpe ali to nemaju svi i nije ni priblizno dobro kao kod rotacione) Linijske pumpe su u praksi drasticno izdrzljivije, i lakse se ispusta vazduh iz sistema, a razliku u ponasanju motora je tesko primetiti.

Ispod dekle pumpe se steluje punjenje i torque control kapsula tj. pojacano punjenje na malim obrtajima.
4.jpg

Nazad
Vrh