IMT

Posavetovao bih se sa vama u vezi nekih problema na IMT 540

Na pletenici radilice je pustalo ulje, iza zamajca, kao i napred iza remenice. To je skinuto menjano i vise nije problem.
Dok je blok bio razdvojen, hteli smo (ja i otac) skinuti i poklopac kod spojnicke da menjamo i tu dihtung.

Ali nismo uspeli da skinemo taj poklopac.
Vratili srafove, upalili i tu je pocelo da curi ulje iz hidraulike.
Dihtung donjeg poklopca je u redu tu ne pusta.

Kako se skida poklopac spojnicke??
Drzi se na 4 srafa ali negde zapinje.
Da li se skida gornji poklopac menjaca ili se skida drugacije, jer je 99% problem u tom dihtungu, ili semeringu kod spojnicke.

Ako baš baš curi onda se hvataj tog posla ako ne onda bolje zanemari jer je velik posao.
U te rupe gde je donji poklopac bio (naspramne rupe dole i gore) uvrćeš šrafove čini mi se m8 ili m10 i tako izvlačiš ležaj. Možda ćeš imati neke segere iza i koječega, to poskidaj. Zatim, ploču hidraulike dole i vadiš hidrauličnu pumpu napolje da bi napravio mesta za vratilo menjača što znači da i kardan mora napolje. Kada to sve oslobodiš onda vratilo koje se nalazila iza to prvog ležaja kuckajući nekom šipkom polako uguraš unutra kako bi prošlo menjač i otišlo dalje do mesta gde je hidraulična pumpa bila a sve u cilju da ti taj zupčanik spadne dole. Zatim skidaš poklopac menjača i videćeš zupčanik koji sprečava zupčanike spojničke da spadne. Tu imaš lisnati osigurač koji treba da svučeš kako bi smakao zupčanik sa vratila u menjaču. Malko pipav posao al može da se obavi.
E kada to sve oslobodiš onda odvrćeš šrafove od kućišta spojničkih i vadiš spojničke napolje jer bi trebalo da su tada oslobođene. I tu ima zeznut seger koji drži spojničke a njega vadiš tako što ga okreneš da zupčanici dođu gore a vratila dole, uzmeš kombinirke i skupiš seger njima (to sve jednom rukom) dok sa drugom rukom odižeš celo to kućište i spojničkom udaraš o nešto tvrdo (nakovanj ili ravni deo stege)i trebalo bi da spadne. Malko nezgodan potez al ne znam za bolju metodu (videćeš i sam zašto). Imaš tu ležajeva koje bi isto trebalo promeniti jer verovatno nisu bajni čim su semerinzi olizani.

Nesko legenda si hvala puno :ppozdrav:

Bas dosta curi jos je i napunilo poklopac kroz koji se gleda/steluje korpa..
Ne bezim od posla samo me je zanimalo kako se skida.

A i jednom-dvaput kad menjaš zadnji semering radilice onda je red i plutani zaptivač kartera da promeniš odnosno, bilo bi poželjno.

Nemora poklopac da se vadi niti pumpa . Skines donje ovo kuciste sa lezajem i onda ima zeger i dal caura se vadi da se zupcanik donjeg snopa samo spusti malo dole. Tad se gornje kuciste sa spojnickom uz malo zakretanja izaci van. Bilo je skoro objasnjavano i mislim da je Lisnik postavio slike toga

Znam ja dobro šta ti hoćeš da kažeš al to što je lisnik pisao je uputstvo za imt 558 i imt 539. Kod 54x,56x,57x,58x mora pumpa napolje.
Inače lisnikov post je broj 23482

Ovakav 549 je redja pojava od nilskog konja u zapadnoj moravi.

1989 godina dok je jos uvek torpedo radio,kooperacija.

Ima ovde takav 539 samo bez kabine i sa IMR motorom.

Vidis onaj tamo crveni ferrari? E, imam isti takav golf samo zuti...

Nije rijetkost E model traktora kolika sam ja mislio da jeste, sad ispada da ih ima dosta samo sto ih nema po oglasima i po internetu pa ispada da su rijetki. Ovo s Torpedo (deutz) motorom je prava rijetkost. Ima jedan ili dva u HR OL linije (kao moj 549) s Torpedo motorom. Bio izlozen na sajmu u Gudovcu, hauba zelene boje, trup crni i srebrne felge. Dugacak ko ponedjeljak, traktor gubi na okretnosti jako puno, kud ima prednju vucu jos je produzen dosta radi tog motora.

IMT je imao suradnju sa svime i svakime, jos samo da netko iskopa neki s URSUS motorom i onda je to kompletna prica zavrsena ;)

Vidis onaj tamo crveni ferrari? E, imam isti takav golf samo zuti...

Nije rijetkost E model traktora kolika sam ja mislio da jeste, sad ispada da ih ima dosta samo sto ih nema po oglasima i po internetu pa ispada da su rijetki. Ovo s Torpedo (deutz) motorom je prava rijetkost. Ima jedan ili dva u HR OL linije (kao moj 549) s Torpedo motorom. Bio izlozen na sajmu u Gudovcu, hauba zelene boje, trup crni i srebrne felge. Dugacak ko ponedjeljak, traktor gubi na okretnosti jako puno, kud ima prednju vucu jos je produzen dosta radi tog motora.

IMT je imao suradnju sa svime i svakime, jos samo da netko iskopa neki s URSUS motorom i onda je to kompletna prica zavrsena ;)
Bobo taj zeleni sto si ti video je novija epoha a ovaj je iz doba stecaja i raspada torpeda.Radjen je za izvoz to se vidi ali je zbog necega zavrsio kod nas.Uglavnom jedinstven je.

Ima bolje gume od standardnih mrsavih 549.

Sto je naj gore u cjeloj prici i ti iz 2006-07 sa zelenim haubama su imali motore s odlijevkom "Torpedo- Rijeka" na bloku... Dal su uradili generalnu na starim motorima pa ugradjivali ili su negdje iskopali nove motore, nemam pojma. Znam samo da je medjuosovinski razmak bio osjetno veci nego na standardnom 549. Navodno da i po zimi i po ljetu grije kao lud, a za ovog E linije ne znam, taj ima odvojenu kabinu pa mozda bude manje vruce ;)

Ne znam sta se sve nije ugradjivalo od motora u IMT, zbilja fale samo Poljaci i Rusi da bi prica bila kompletna ;) IMR, VAMO, Perkins, John Deere, Deutz, FIAT, Simpson, FAP-Famos, Mercedes, Cummins...

Stari tip, novi tip? Imas li neku sliku takvog?

- - - - - - - - - -

Meni je jako zanimljiv onaj 590 za Deutz motorom setakom kao u 9006.
Jos je bio sa onom zadnjom limarijom, odvojena kabina.

Nazad
Vrh