IMT

Kabina je spas za ljude koji se bave radom u sumi....ova slika gore je prvi razlog drugi je ako dodje do prevrtanja traktor ne moze mnogo da se tumba...i jos mnogo razloga.....

sta mislite da li bi na mog 542 mogao staviti gume 14,9 28 posto imam te gume skoro nove a vec mu je malo rasiren trag tockova ima mesta i po sirini i po visina ali dali je budalastina .traktor neore neradi nista tesko smo seje prska i djubre razbacuje a ima 5 brzina i komotno moze u vrstu da ulazi

Kabina je spas za ljude koji se bave radom u sumi....ova slika gore je prvi razlog drugi je ako dodje do prevrtanja traktor ne moze mnogo da se tumba...i jos mnogo razloga.....
Niste vi bili u takvim sitacijama pa mozete pisati o tome i zamisljati.Kad budete skakali sa traktora kad krene po zlu javite se,e kad ima kabina nema skakanja pa sta te snadje a bez kabine samo opa i traktor ode a ja na sigurnom.
Prava kabina za sumu je kabina koja ima atest za ovu vrstu sporta a to su kabine na imt 542,549,560,577 iz 1986 pa na gore i na 539 proizvodjac autocakovec,ostale kabine nemaju sigurnosni atest,vec upotrebni atest.

- - - - - - - - - -

1ZAQl8M.jpg
Nista novo,redovna pojava u brdsko planinskim krajevima.Burazer je prosle godine isto ovako uspravio 585,nije mogao izvuci prikolicu uzbrdo,uspeo je da je ukrsti i uspravi traktor bez kabine i haube:osmeh:,ja sam ga posle zakacio sa 560 i stresao od zemlju,traktoru nista nije bilo.
Jesu li ovo izdrzali zapadnjaci sto se uvoze,i posle kazu nasi traktori su krsevi.Nasi traktori su sila sta sve prezive.

- - - - - - - - - -

sa gumama 14.9 28 marke trajal
2hf007q.jpg
2py98cp.jpg

Lacin, tacno je to sto kazes ti skocis sa traktora i na sigurnom si, a sta recimo ako ti trenerka ili pertle zapnu ili ti da skocis a klizne ti noga, a sekunde su u pitanju??? Kabina je zakon... Mnogo vise ljudi nastradaju bez nego sa kabinom, ali opet svako ima svoje iskustvo.

kod mene je bio supalj na 560, sve unutra izgorilo, nije se moglo zivit pored traktora ako je uposljen. gocemov auspuh je dosta prigusio. za sad sam zadovoljan.

- - - - - - - - - -

Lacin, tacno je to sto kazes ti skocis sa traktora i na sigurnom si, a sta recimo ako ti trenerka ili pertle zapnu ili ti da skocis a klizne ti noga, a sekunde su u pitanju??? Kabina je zakon... Mnogo vise ljudi nastradaju bez nego sa kabinom, ali opet svako ima svoje iskustvo.
Ja sam dozivio da skacem sa traktora koji je vozio oko 40ak na sat, ako ne i vise. Tad nisam imo kabine. Skocio sam ko 2x2. Izgrebo se pofino i to je to. Da je bila kabina ne znam kakv bi scenario bio al bi sigurno pokuso da iskocim. U mom slucaju, da je bila kabina a ja osto unutra bio bi mi kraj jer se prikolica drva prevrnula na traktor. A o jacini kabine ne bih da pricam. Jer je ruda prikolice savila krst kuke koji je u presjeku oko 45mm.

Moj savjet. Ako se nadjete u situaciji da ne mozete ukocit ili bilo kako usporit traktor skacite bez obzira na sve. Svakom sekundom vozilo nabire sve vise i vise i posljedice su sve vece i vece. Sto prije to bolje. Otac je skocio sa blatobrana cim je traktor "cvakno" to je bilo pri brzini lupam oko 6 na sat. A za sledeca 4 metra je postigo 20ak sigurno.

Lacin, pa koja je to kabina? Je li to u stvari ova takozvani novi tip, siroka kabina kao na ovom 549 ili posebna sumska izvedba? Bilo je negde slika IMTa 577 fabricki radjenog za sumu sa vitlom pozadi i ojacanom kabinom i cevima koje vezu haubu sa prednjim ivicama kabine.

Tomo,to je kabina kao na prvim novim serijama 542,549,560,577 iz 1986 godine,ona je imala stakla na kedere i jace cevi a posle su radjene iste takve sa slabijim cevima i staklima sto se naslanjaju na ram kabine kao ovaj 549 sa slike gore.

- - - - - - - - - -

Evo ovo je kabina koja ima sigurnosni atest,samo ova varijanta sa ovakvim tipom stakala,kasnije se prestalo to proizvoditi jer nije bilo rentabilno,sto jeftinija proizvodnja to bolje.
2eduu8m.jpg

Tomo,to je kabina kao na prvim novim serijama 542,549,560,577 iz 1986 godine,ona je imala stakla na kedere i jace cevi a posle su radjene iste takve sa slabijim cevima i staklima sto se naslanjaju na ram kabine kao ovaj 549 sa slike gore.
Takvu jacu kabinu je imao tecana 560. Mislim da je bas bio 86. godiste. Bocna stakla su imala svoj ram, a sama kabina mi je delovala malo masivnije od ovih novijih.

Takva je kabina kod mene na 577.Ne mogu da se namenjam gumenih nosača.Traju jako kratko koje god da ugradim a da je teška,preteška je.

Da teska je,teza od svojih naslednika koji su na oko izgledali isto jer ova kabina ima jako debele cevi.Kasnije su u fabrici skontali da moze to da se napravi i od cevi 2-3mm manjeg profila,ali te kabine imaju samo upotrebnu dozvolu i u slucaju prevrtanja zguzvaju se kao prazna kutija cigareta,tacnije mogu biti pogubnije po vozaca.Naprimer kabina na Rakovici Orasje je uradjena od cevi 40x40 2mm i sluzi samo da vozac ne pokisne i da ga ne opali sunce.Kod nas su mnogi prevrtali rakovicu sa tom kabinom,a neki su u njoj i skoncali svoj zivot.

Gde moj traktor,da je moj prvo bi mu namestio adekvatne felne za 14.9 28 gume,nebi sigurno namestio 14-ke gume na felne od fergusona.Gume na ovom traktoru stoje ko palacinci.

Nazad
Vrh