IMT

To je i nama bilo na 560 kad duze stoji,pa teca skine i procisti,a ako ne stoji dugo malo cuknemo i proradi.
Posle remonta nije bilo tih problema za sad.

Pumpa sutra ide bosisti. Nije jos kasno za spasavanje. :osmeh: To mislis na one cetkice sa zadnje strane pumpe ispod poklopca? 2 sa usjekom u sredini? A gdje se nalazi ventil? Kako do njega, i kako ispitat dal je do njeg?
Da to su cetkice 2 komada sa usekom na celo pumpe ispod poklopca u kom takodje ima jedan ventil sa sitom,a za ovaj ventil u pumpi kolege su napisale,ako nadjem sliku ubaci cu.

I na mom 560 pre pet godina u oranju pred kraj dana pocne slabije da reaguje na gas tj kasnio je sa odzivom,aj završi se dan i ujutru ni pip ne dobija gorivo tj pumpa ne salje na dizne gorivo,pumpa skinuta i odnesena kod bošiste i kaze da su zaribali ventili na rotoru.

Ima li kakva slika ili slicno tog ventila?
foto_1286x.jpg

zovi nekog mehaničara da ti očisti ventil, da ti bošista ne drpa pare za glupost

Danas me kolega zvao da mu pomognem upalit 558. Slepali smo ga dobar kilometar i nije upalio. Sve moguce cijevi i crijeva smo provjerili i sve je uredno. Bospumpu smo ozracivali i puna je nafte i sve ok. Popustili sve 4 brizgaljke i ni na jednoj ne pokazuje naftu. Skinuli smo i poklopac bospumpe da se nije zaglavila polugica za gasenje i sve je bilo uredno. Pumpu smo skinuli i cekamo termin kod bosiste. Ako neko ima bilo kakav savjet prije nego sto ode na operacioni sto bio bih zahvalan.

- - - - - - - - - -

Nisam nikad stelovo ali mislim da se podbacuju i dodaju podloske ispod kosuljica lezajeva. Sacekaj nekog iskusnijeg da ti javi.

iz ove recenice u postu sam shvatio da si to vec proverio ako nisi onda pogledaj ponovo kada skines poklopac dali se pokrece ventil kada se pomera polugica gasa ventil mora da se pokrece bas lako na najmanji dodir i nesme da koci ni u jednom polozaju

Nismo vidoviti pa da ti mozemo reci: "Sigurno je to-i-to"...

Prepolovi ga i vidi sta ga pati. Kod kolege je na potisnoj ploci puklo jedno uho i nije mogao koristiti kardan a traktor se normalno vozio po cesti.

jugi

opisi nam malo ukratko

dali se to desilo od jednom

dali podrhtava kada blago stavis nogu na papucu

dali si jos nesto pokusavao

ovo mi moras odgovoriti da bih ti dao pravi odgovor
:ppozdrav:

iz ove recenice u postu sam shvatio da si to vec proverio ako nisi onda pogledaj ponovo kada skines poklopac dali se pokrece ventil kada se pomera polugica gasa ventil mora da se pokrece bas lako na najmanji dodir i nesme da koci ni u jednom polozaju
Skido sam poklopac da provjerim da komanda za gasenje nije zaglavila. Sve sam to pretitro redom. Ovaj ventil ide u obje strane. Nije zaglavio i slicno.

onda je verovatno nesto oko samog rotora ili su toliko propali prsten i krilca mada si u postovima pisao da traktor vuce odlicno u tom slucaju trebao bi biti rotor ali tek kada servisiras pumpu videces razliku kako je traktor vukao i kako ce da vuce posle remonta

jugi

opisi nam malo ukratko

dali se to desilo od jednom

dali podrhtava kada blago stavis nogu na papucu

dali si jos nesto pokusavao

ovo mi moras odgovoriti da bih ti dao pravi odgovor
:ppozdrav:
Pocelo je tokom zimskog oranja, morao sam do kraja da pritisnem kvacilo da bi menjao brzine, sraf koji steze kvacilo malo je popustio, pa smo otvrtali i zatezali ponovo, ali nista bolje nije bilo... Kardan mogu do sutra da ukljucujem dok ne ugasim traktor ne mogu da ukljucim samo krci. Sto se menjanja brzine tice, kada se zagreje ulazi kao u sir, pre ovog zadnjeg oranja mogao sam na pola kvacila bukvalno da menjam brzine... Otvarao nisam. Podrhtava jer verovatno koliko sam slusao od nekih ljudi davno da lamela ne odvaja dobro e sada, zanima me koliko je to komplikovano da se otvori sredi,...
PS: Bobo, ja kardan mogu da koristim i bacao sam djubrivo, problem je sto moram svaki put da ugasimt traktor da bih ga ukljucio, a iskljucivanje ide lako...

Poslednja izmena:
jugi

skini plocu ispod i pogledaj sa nekom sijalicom u kakvom je stanju druk lager i pogledaj dali se nije odvrnuo neki vijak sa pipka ili da nije ispala neka osovinica sa pipka ili da se nije nesto polomilo

papuca hoce da podrhtava kada nisu ujednaceni pipci

ukoliko se odvrnuo vijak a nije ostetio navoj ili ako je ispao bolcni sa pipka a druk lager je dobar to mozes resiti bez razdvajanja traktora

ukoliko je sve to u redu onda su verovatno pipci dobili veliki luft u osovinicama i nastavku pa kada stisnes oni udaraju u lamelu i nedozvoljava da se stisne drugi stepen onda moras razdvajati svakako ili ako se nesto polomilo npr potisna ploca ,pipak itd

ovo sto sam obelezio bi trebalo da bude po mojoj logici a i to se najcesce desava

Ok, ako razdvajam traktor, trebam i novo ulje i au bice tu posla,... Ok hvala na savetu prionucemo na posao ovih dana pre setve kukuruza... :ppozdrav:

Ok, ako razdvajam traktor, trebam i novo ulje i au bice tu posla,... Ok hvala na savetu prionucemo na posao ovih dana pre setve kukuruza... :ppozdrav:
Ako nemas garazu, sacekaj par dana da se prolepsa vreme i probaj da resis. Poslusaj kolegu @Dragan dmb i skini poklopac. Onda ce ti sve biti jasno. Sad samo ne znam mogu li se polugice promeniti bez razdvajanja. Ovde jedan prica da je uspevao to da odradi bez razdvajanja. Ne znam na kakvo ulje mislis? Karter ne moras da rastavljas, jedino ako je ulje zrelo za zamenu, onda ga ispusti i naspi novo:ppozdrav:

polugice odnosno pipci se nemogu zameniti bez razdvajanja zato sto se nemoze izvaditi drugi bolcni koji je na produzetku od pipka jer mu ne dozvoljava potisna ploca da izadje a i moras promeniti sve u kompletu pipak ,tri osovinice i produzetak jer u svacem po malo dobije lufta i onda na kraju je veliki luft pipka i nemoze da razdvoji drugi stepen jer pipak zbog velikog lufta udara u lamelu
pogledaj verovatno ces videti otisak od pipka na lameli

onda je verovatno nesto oko samog rotora ili su toliko propali prsten i krilca mada si u postovima pisao da traktor vuce odlicno u tom slucaju trebao bi biti rotor ali tek kada servisiras pumpu videces razliku kako je traktor vukao i kako ce da vuce posle remonta
Pumpa je odnijeta kod bosiste, odmah je pred nama skino gornji i zadnji poklopac i utvrdio je da nista nije poderano ili puklo nego samo neki ventili zaglavili. Kaze da ce se detaljnim pranjem pumpe sve rijesiti. Kolega sipa lozu odkad je kupio traktor. Bosista tvrdi da je to razlog. Reko je da ce kostat 25 eura. Veceras idemo po pumpu.

E moze i od loze ali nemora da znaci,ove zime loz ulje iz bosne sam parafin,kod svih je stezalo gorivo,ranije toga nije bilo.Ja izbegavam da ga sipam jer ga traktor trosi bar 30% vise a na auspuh crn dim sacuvaj boze.Gasnog ulja mi trosi mnogo manje+vise snage.Zejitin skup:osmeh:

Pumpa je odnijeta kod bosiste, odmah je pred nama skino gornji i zadnji poklopac i utvrdio je da nista nije poderano ili puklo nego samo neki ventili zaglavili. Kaze da ce se detaljnim pranjem pumpe sve rijesiti. Kolega sipa lozu odkad je kupio traktor. Bosista tvrdi da je to razlog. Reko je da ce kostat 25 eura. Veceras idemo po pumpu.
Da je od loze, skoro svaki traktor iz mog kraja bi imao servisiranu ili novu bos pumpu:haha:. Prosle godine mi je kamion stuko 10 tona lozaka. Jedino sto smo 5-6 puta promenili predfilter na rezervoaru jer sipamo gorivo iz kanti, a i rezervoar je od pre bio zapljan:ppozdrav:.

Nazad
Vrh