IMT

Sve smo pretresli. Sve je uredno od cepa na rezervaru do bospumpe. E od nje pa na dalje nafte nema.

Na cijevi koja ulazi u PVP imaš onu gumicu koja nekad zna zatvorit ili skoro skroz zatvorit dotok goriva u pumpu. Nas je to jučer zezalo kod sastavljanja 549 pa smo ju izbacili i stavili crijevo. Kad napumpaš gorivo on malo sastavi, al se ugasi čim napravi "vakum" tj. potroši gorivo zbog smanjenog ulaza u pumpu.

Na cijevi koja ulazi u PVP imaš onu gumicu koja nekad zna zatvorit ili skoro skroz zatvorit dotok goriva u pumpu. Nas je to jučer zezalo kod sastavljanja 549 pa smo ju izbacili i stavili crijevo. Kad napumpaš gorivo on malo sastavi, al se ugasi čim napravi "vakum" tj. potroši gorivo zbog smanjenog ulaza u pumpu.
Komplet sistem je od crijeva. Cijevi samo od pumpe do dizni. Sve takve "banalne" greske, kvarove smo pregledali.

- - - - - - - - - -

Jel ima nafte u rezervoaru?
Skoro do cepa :osmeh:

- - - - - - - - - -

verovatno riknuo rotor na pumpi
Jel moze riknut od stajanja? Jer traktor je prije mjesec dana ugasen, doso iz njive i tek danas pokusaj paljenja. A do tad je radio perfekt. Palio, vuko, mirno radio ma sve uredno bilo.

Ja sam 549 ugasio veceras i sutra ujutro nema paljenja... Pukla glava.

Kombajn sam ugasio sad, rucao i isao paliti i "nula bodova"... Pukla glava.

Jednostavno kakva te sreca hoce ;)

Ja sam 549 ugasio veceras i sutra ujutro nema paljenja... Pukla glava.

Kombajn sam ugasio sad, rucao i isao paliti i "nula bodova"... Pukla glava.

Jednostavno kakva te sreca hoce ;)
Glava motora ili cega vec?

- - - - - - - - - -

A jeste li pre toga nešto čačkali oko traktora?
Ma jok. Prije mjesec traktor oro i utjeran u garazu i ugasen. Nit je pran, nit je skidana baterija, nit su vrata zatvarana nit ist. :haha:

Nemam pojma, jednostavno pukne glava. Po rijecima starijih kombajnera to se na zmajevima 13x s s44 motorom desavalo u zetvi "za dobar dan" kad ga ugasis toplog, odes jesti, ili nesto popravljas na njivi ne bi ga vise Ilija gromovnik upalio... Nekad glava "pokaze" da je pri kraju, pa ohladis pumpu vodom i kombajn pali i radi kasnije normalno dok ga ne ugasie al paljenje na toplo je katastrofalno tesko al hladjenjem PVP se mogla isterati sezona do kraja.

Na 549 stvarno nemam pojma od cega je pukla al kako pukne na kombajnu iz cista mira, tako i na 549. Mozda postoji neki razlog ali eto, nisam se previse s time zamarao.

rotor moze da pukne i ako se traktor vuce da upali a ne napuni se pumpa sa gorivom a moze i jednostavno u radu ili prilikom paljenja nema pravila

neke 549 serije su imale fabricku gresku na pvc pumpi znam bar njih 7,8 koji su se patili a traktori bili jos u garanciji isto problem rotor

Od spreja moze radilica da prsne i klip...a rotor u bos pumpi,kako?A jesi li cistio ono sito na dovodu u bos pumpi?Mada da je ono zacepljeno trebao bi nakratko da upali i samo jedva na leru kratko da radi.

Hoće i to da se desi.Landini da se nije zaglavio ventil u PVP?
Gdje taj ventil? Kako ispitati?

- - - - - - - - - -

Od spreja moze radilica da prsne i klip...a rotor u bos pumpi,kako?A jesi li cistio ono sito na dovodu u bos pumpi?Mada da je ono zacepljeno trebao bi nakratko da upali i samo jedva na leru kratko da radi.
Pregledano je i sito sve ok. Na ozrakama pisa naftu cim zaverglas. Ma sve 5, samo na diznama nafte nema.

Landini,posle prvog citanja tvoje poruke sam razumeo sta si napisao tako da nema potrebe da te ispitujem oko detalja jer si konkretno sve napisao, pukla je cetkica ili cak obe na prstenu bos pumpe i zato nema pritisak na dizne a kao sto kaze kolega Matic ima i jedan ventil koji zna da zaglavi.Rotor je teza opcija da puca u mestu,retko ali se desi,obicno pukne u radu ili pri vuci ali se pre toga traktor zakaslje da upali i to mu je kraj.
Prsten i cetkice ste mogli i sami proveriti i zamenuti.

Pumpa sutra ide bosisti. Nije jos kasno za spasavanje. :osmeh: To mislis na one cetkice sa zadnje strane pumpe ispod poklopca? 2 sa usjekom u sredini? A gdje se nalazi ventil? Kako do njega, i kako ispitat dal je do njeg?

Verovatno tu neće morati da ubacuje, kad podesi zazor KT, namesti kućište kočnica i zategne pa ako ima zazora između njega i kućišta diferencijala dodaju se deblji dihtunzi a ako nema onda se tu ubaci platna da se dobije propisan zazor utegnutosti ležajeva

Ovih dana sam mjenjao KT na 1221 na prednjoj vuci, po radionickom se nadje prvo polozaj velikog KT, od odredjenog djela kucista, isto podmetanjem limenih podloski , 0,2mm i 0,6mm. Onda se namjesta zazor lezajeva a tek trece zazor KT para preko malog KT podmetanjem limenih podloski.

Znam da su neki radili namjestanje sa papirom , izmjeri se debljina i gleda se otisak da bude ravnomjeran ali ne moze biti sa jako zakrivljenim zubima KT para.

Nazad
Vrh