IMT

Cetojevicu ako imas nekog za preporuciti pisi slobodno...mislio sam neki manji eto 549 mi zapeo za oko a budzet mi je 10000km mada se bojim da bi velik traktor bio problem posto planiram zasad malinjaka!?

Nemam nista konkretno za preporuciti, mogu ti reci samo da redovno pratis oglase, videces odprilike kakve su cijene i sta se nudi, posle nekog vremena mozes otici probati neki traktor koji ti se svidi. Uglavnom bez velike zurbe da ne naletis na neku podvalu.

Nemam nista konkretno za preporuciti, mogu ti reci samo da redovno pratis oglase, videces odprilike kakve su cijene i sta se nudi, posle nekog vremena mozes otici probati neki traktor koji ti se svidi. Uglavnom bez velike zurbe da ne naletis na neku podvalu.

Ima kod tebe u Laktasima firma koja prodaje traktore i ostale prikljucke i ima na stanju skoro sve IMT ove traktore,posto meni treba racun i faktura! Ne znam kakvo je tvoje misljenje o njima tj toj radnji?
poz

Svi IMT traktori do 558 standardno dolaze s direktnom osovinom kardana. Znam da postoje serije 560 nove linije s direkt osovinom a vjerovatno postoje i stare linije.

577 s direktnim kardanom do sad nisam vidio nikad sto ne znaci da ne postoji.

Moji 577 i 567 a cini mi se i onaj 578 svi imaju direktno dugacko vratilo. Kumov 560 novi tip ima zupcanike u reduktoru ali nisam brojao kada sam mu menjao semering.

Ima kod tebe u Laktasima firma koja prodaje traktore i ostale prikljucke i ima na stanju skoro sve IMT ove traktore,posto meni treba racun i faktura! Ne znam kakvo je tvoje misljenje o njima tj toj radnji?
poz

Na koju firmu mislis, onu preko puta Kubikove pumpe?
Sa njima nisam imao nikakvog posla, pa ti ne mogu dati pravo misljenje, generalno svi ti trgovci imaju pomalo prenaduvane cijene zbog dobre lokacije.

Na koju firmu mislis, onu preko puta Kubikove pumpe?
Sa njima nisam imao nikakvog posla, pa ti ne mogu dati pravo misljenje, generalno svi ti trgovci imaju pomalo prenaduvane cijene zbog dobre lokacije.
Da mislim da je pored kubikove pumpe, kako mi je objasnio na ulazu sa desne strane!
Ima dobrih traktora u privatnoj reziji al kad mi treba racun i faktura zbog posticaja::traktor::

Čupanje termostata je budž a varenje kardanskog vratila nije. :sta:

Jesi li svjestan sto si ti napisao? Ako vadjenje termostata nije budzevina sto ga ne izvadis iz auta i sipas mu cistu vodu?!? Kad mi se nesto dokaze cvrstim dokazom da je bolje, uvijek sam priznao da sam bio u krivu (usporavanje mjenjaca na 5106 na primjer). Tvrdnje tipa: "zato sto je bolje" i "Moj majstor kaze da je tako" ne uvazavam kao sto nitko normalan ne bi uvazio...

Boze me sacuvaj kakvih ljudi ima. Dosta mi je da vidim tko je dao "zahvalu" na tvoj komentar... Pa slomljene radilice se uspjesno zavaruju i popravljaju da se ne moze povariti kardansko vratilo? Pa kardansko vratilo na imt 5106 je zavareno za prirubnicu u tvornici i to dosta aljkavo var izgleda pa odradjuje posao bez problema i pokrece prikljucke koje 560 jedva nosi na polugama. Ja govorim o zavarivanju dvije osovine na tokarskom stroju (strugu) koje se obradjuju da se var moze "ukopati" na propisnu dubinu i da to radi varilac koji zna sta radi i cime radi i da to bude lijepo centrirano po propisu. Nisam napisao da ja to kod kuce izvadim, bacim na radni stol i onako masno zavarim "od oka" pa kako mu bog da...

Cesto se moje rijeci ovdje vade iz konteksta i vise sam puta molio da se to ne radi al kad ima nedokaznih ljudi...

Za 558 nisam siguran,ali za 542-549 sam siguran da su osetno sporiji na kardanu od 533-539.

Imam 549 i pri 1600 okretaja motora 540 okretaja kardana otprilike. Po cemu je to toliko osjetno sporiji kardan nego na 533 ili 539?

Poslednja izmena:
Imam 549 i pri 1600 okretaja motora 540 okretaja kardana otprilike. Po cemu je to toliko osjetno sporiji kardan nego na 533 ili 539?

Jeste sporiji zato što bi ti za 540 okretaja kardana na IMT 533-539 trebalo 1500 obrtaja motora. Za maksimalni broj od 720 obrtaja kardana na IMT 533-539 ti treba 2000 obrtaja motora,dok kod IMT 542-549 ti treba čak 2250 obrtaja motora,što ćeš priznati da je osetno više.

100 okretaja motora vise po nikojim kriterijima nije OSJETNO vise... To je toliko zanemarivo u svakodnevnom radu da se uopce ni ne osjeti. Kad vidis kako spor kardan ima 560 s reduktorom, to je OSJETNO sporiji kardan kad ga moras gaziti po gasu ko manijak da bi npr. kosio travu ili brao kukuruze na nominalnim okretajima kardana.

100 okretaja motora vise po nikojim kriterijima nije OSJETNO vise... To je toliko zanemarivo u svakodnevnom radu da se uopce ni ne osjeti. Kad vidis kako spor kardan ima 560 s reduktorom, to je OSJETNO sporiji kardan kad ga moras gaziti po gasu ko manijak da bi npr. kosio travu ili brao kukuruze na nominalnim okretajima kardana.

Znam da je 560 sa reduktorom još sporiji,ali i ova razlika između 539 i 542 se oseti.Godinama sam radio sa IMT rotacionom kosačicom i IMT 542.Kada sam jednom za probu zakačio na 539 i osetio da može da kosi pri manje obrtaja motora,za 542 više rotacionu kosačicu nisam zakačio.Sa IMT 542 uglavnom baliram i berem kukuruz zbog dobrog rasporeda brzina.

Napisa čovek koji je svoju tvrdnju počeo sa "znam jednog u susednom selu što vari kardanska vratila". :haha:

Eto ga opet... Ja kazem da se smije variti a vi pisete da je to budzenje ravno vadjenju termostata iz traktora...

Covjek o kojem pricam je atestirani varioc i imaju tokarsku radionicu vec generacijama, skolovani ljudi koji poznavaju materijale i njihove karakteristike a ne seoski majstor koji radi po vlastitom nahodjenju i bez pracenja struke, nego kako on misli da je bolje. Rade za druge velike firme mnogo kompliciranije poslove bas zato sto znaju sta rade.

Napisao sam da ne pricam o zavarivanju osovine kod kuce, obicnom elektrodom bez pripreme i poznavanja onog o cemu se radi... Kod kuce se vari drljaca, tanjuraca i ostale sitne popravke a ovakve stvari kao sto su zavarivanje osovine se rade na stroju koji moze drzati osovinu u centru, na kojem se osovine mogu pripremiti za zavarivanje dobrim aparatom i metodom koja je namjenjena za takvo zavarivanje (ne znam koji postupak koristi kad vari osovine, vjerovatno elektroda). Malo tko u danasnje vrijeme ima kod kuce dobar tokarski stroj (strug)...

I dalje tvrdim da STRUCNA osoba koje ima cime i zna sto radi to moze odraditi vrlo kvalitetno bez vecih poslijedica i iza svog posla stajati. Nestrucnjaci ce i dalje vaditi termostate iz traktora jer MISLE da je tako bolje. Tko sam ja da tvrdim drugacije...

I dalje se drzite svog misljenja i to je u redu ali nikako nije u redu tvrditi da je vase misljenje ispravno bez nekih konkretnih dokaza.

Nisam nikad rekao da ja poznam metalurgiju i da sam neki "najveci majstor na svijetu". Bas zato sto nisam narcisoidan toliko da "ja znam najbolje od svih" poznam dosta ljudi koji se bave razlicitim poslovima i koji ih kvalitetno odradjuju. Naravno da poznam jos vise "majstora" koji misle da znaju a u biti pojma nemaju.

Izv , za oftopik , Bobo u srijedu idem u tvoj kraj , u Pleternicu , oni likovi iz Virovitice uradili neke daske za komšijinog huarda pa idem da pokupim . Jel to neki sajam , vašar tada ?

ja sam radio stricu na 560 ubrzavanje kardana,vratilo od 542-549,semerinzi,lezaj,ploca koju takodj morate praviti,kuciste lezaja ili kako ga zovu pecina, ona mora da se obradjuje na strugu,suma sumarum oko 80eura + gomila posla,varijanta sa namenskim vratilom 560 je malo laksa ali ostaje onaj veliki reduktor pozadi prazan,a ubrzavajne preko zupcanika na 1000 je isuvise brzo za recimo traktorsku frezu,e sad mi nije jasno zasto je taj koji je napravio zupcanike za 1000 nije uradio i za 720,to bi bilo idealno,jeste da je skuplje za 20-ak eura ali nema diznja poklopca hidraulike i zavlacenje u menjac,pitanje je postji li negde par zupcanika koji ubrzavaju na 720

Nema potrebe praviti i zupcanike i direkt osovinu kad i jedno i drugo daju 720 okretaja kardana na punom gasu... Mozda netko iz male privrede pravi ali mislim da je to suvisno praviti kad postoji direktna osovina.

Nazad
Vrh