IMT

1000 obrtaja kardana na 1500-1600 okretaja motora? Zivo me zanima kako izgleda npr. branje kukuruza ili baliranje s tako brzim kardanom, klipovi bi letjeli preko kabine a sta bi presa radila tesko je i zamisliti ;) Naravno, pricam o standardnim prikljuccima koji se pogone s 540 okretaja...

Druze naj gore je sa silokombajnom, nesmem veliki gas oce da se raspadne a na malom ubijam traktor. Za prskanje je savrseno.

Cale i burazer trenutno ubrzavaju kardan na 560,tj do malopre su bili u garazi. 560 je dosao s sporim kardanom ako se ne varam(tj imao je onaj reduktor pozadi),pa je prepravljen bez reduktora,a sad vracaju reduktor da ga ubrzaju. Kolko sam ja ukapirao ima tri verzije kardana spori,srednji i ovaj najbrzi sto sad prepravljaju. Mislim da nije 1000 obrtaja pre ce biti da je 720.Sta ce ispasti videcemo.

Mi smo radili s presom na 1000 obrtaja s mf,doduse kratko samo jedan dan i na ler gasu. Nije se nista razletelo. A radio je mf u i s drugim masinama na 1000 obrtaja isto na ler gasu.

Otkud da ti to nisi zno. :sta: :haha:

Nisam džabe stavljao. Sa promjenom zupčaničkog para na ulazu u mjenjač usporavaš i hidrauličnu pumpu, što nisam htio.

Naj ozbiljnije nisam imao pojma... Danas sam i ja nesto novo naucio.

Cale i burazer trenutno ubrzavaju kardan na 560,tj do malopre su bili u garazi. 560 je dosao s sporim kardanom ako se ne varam(tj imao je onaj reduktor pozadi),pa je prepravljen bez reduktora,a sad vracaju reduktor da ga ubrzaju. Kolko sam ja ukapirao ima tri verzije kardana spori,srednji i ovaj najbrzi sto sad prepravljaju. Mislim da nije 1000 obrtaja pre ce biti da je 720.Sta ce ispasti videcemo.

Mi smo radili s presom na 1000 obrtaja s mf,doduse kratko samo jedan dan i na ler gasu. Nije se nista razletelo. A radio je mf u i s drugim masinama na 1000 obrtaja isto na ler gasu.

Dakle, bio je najprije s reduktorom, standardni, 540 pri 2000 okretaja motora. Pa ste reduktor izbacili da bi imali 540 pri 1600 okretaja motora, ili 720 pri 2000 okretaja a sad vracate reduktor da dodatno ubrzate kardan, dakle 1000 okretaja kardana o kojima se ovdje prica u par zadnjih komentara.

Ajde ih pitaj kakve prepravke rade u reduktoru da ubrzaju kardan, tocnije, koje zupcanike stavljaju unutra.

Sto se tice kardana s 1000 okretaja i rada s nekim tezim prikljuccima mislim da to za male traktore nije dobro. Sto se prskalice tice, ne vidim nikakvu prednost s brzim kardanom naspram obicnog posto se radi pri nekoj brzini kretanja pri nekom tlaku u prskalici (8km/h 3 bara pritisak) ako zelis manju potrosnju, saltas brzinu vise i podesavas tlak prema tim obrtajima... tezi strojevi kao sto su silokombajn, freza, berac, malcer... Moje misljenje je da je to na 577 vise smetnja nego korist.

560 sa reduktorom, standardni, ima 540 obrtaja kardana pri 1685 obrtaja motora, a ne pri 2000 kako se ovdje pise.

560 sa reduktorom, standardni, ima 540 obrtaja kardana pri 1685 obrtaja motora, a ne pri 2000 kako se ovdje pise.

Bez reduktora moze biti tako ali s reduktorom je na 2000 okretaja motora 540 okretaja kardana. 560 i svi veci IMT traktori standardno dolaze s takvim kardanom. Postoje 560 nove linije tvornicki s kratkom dorektnom osovinom kao sto ima 549 ali takve traktore je kod nas rijetko vidjeti. Kolega ima takav iz tvornice. iza oko kardana ima u kucistu 6 sarafa a ne 6 kao modeli s reduktorom.

577 ima takav "spori" kardan, 5106-5136 tako ima i 560... Ti mozda imas neki "nestandardni" pa imas pri 1600 obrtaja motora 540 kardana.

Nemoj se voditi onim sto je na satu oznaceno, izmjeri, pa ces se uvjeriti sta je istina.

Ekipa, sada ste me zbunili skroz :osmeh:

Ovako imam IMT 560 sa onim reduktorom nazad na kardanu menjac 3 brzine i ima gume na sebi 12.4 R36 kardan na njemu bih koristio iskljucivo za sejanje sa sejallicom od 6 redi.

Sta mi preporucujete, mislim on svakako mora sejati 1brzinom posto su velike gume, ali da nece na tih 540 obrtaja kardana ici prebrzo u sejanju posto su velike gume i bice velik gas da bi postigao 540 obrtaja kardana....?

Da li je bolje ipak da se ipak izbaci reduktor i da se stavi klasicna osovina da bude bez reduktora....?

Za sejalicu ako ces koristiti pretezno ubrzaj obavezno kardan. To kojom ces ici brzinom nema veze dal 1 ili 3 spora jer zavisi od uslova. Ali za pneumatske mnogo znaci jer na manjem gasu postizes 540 obrtaja kardana i drugo mnogo je lakse saltati menjac pri nizim obrtajima nego takoreci sa punim gasom. Za sejalicu kod nas upravo zbog toga ubrzavaju a nije mala usteda ni u gorivu. Ubacis direktnu osovinu a ovo svoje ostavi ako radis sa silo kombajnom jer ce za njega mnogo znaciti redukovani prenos

- - - - - - - - - -

Berac je predvidjen i za kardan od 1000 obrtaja stim sto se onda na ulaznom reduktoru beraca okrecu zupcanici i smanjuju obrtaji

Pozdravljam sve prisutne na ovoj temi foruma. Kako sam novajlija i nisam do sada imao traktor a imam u planu da obradjujem nekih 15ha zemlje sto pod vocnjacima sto oranice,imam u planu kupovinu IMT 549 0d 85 do 93 gp pa vas molim za savjet u vezi kupovine?! Hvala:osmeh:

Pozdravljam sve prisutne na ovoj temi foruma. Kako sam novajlija i nisam do sada imao traktor a imam u planu da obradjujem nekih 15ha zemlje sto pod vocnjacima sto oranice,imam u planu kupovinu IMT 549 0d 85 do 93 gp pa vas molim za savjet u vezi kupovine?! Hvala:osmeh:
Druže ako je brdovito kupi 549 dv on je dosta jači nego običan 549 ili kupi neki drugi traktor slične jačine kao universal 55 ks . Veći traktori ti nisu pogodni radi raznih priključaka ipak teren nije ravan a prostor za okretanje mali.549 nije loš traktor ali zbog težišta nije pogodan za nagibe prevedeno visok u odnosu na svoju širinu.

Ekipa, sada ste me zbunili skroz :osmeh:

Ovako imam IMT 560 sa onim reduktorom nazad na kardanu menjac 3 brzine i ima gume na sebi 12.4 R36 kardan na njemu bih koristio iskljucivo za sejanje sa sejallicom od 6 redi.

Sta mi preporucujete, mislim on svakako mora sejati 1brzinom posto su velike gume, ali da nece na tih 540 obrtaja kardana ici prebrzo u sejanju posto su velike gume i bice velik gas da bi postigao 540 obrtaja kardana....?

Da li je bolje ipak da se ipak izbaci reduktor i da se stavi klasicna osovina da bude bez reduktora....?
Ok, tvoj traktor ima reduktor tj kuciste reduktora. Trebas izmjerit obrtaje izlaznog vratila da bi znao bez otvaranja koji je kod tebe. Dal standardni, spori ili brzi. Kod mene isto ima kuciste reduktora a unutra nema nista. Direkt osovina prolazi kroz kuciste. E sad, ako je kod tebe spori. Kupi original dugu osovinu kao sto ej kod mene i kuciste reduktora ostaje na traktoru ako ti ne smeta a imas direktan kardan tj standardan ko na ostalim IMT traktorima bez reduktora. Jeftinije te izadje. Samo kupis vratilo i zamijenis. A kad ukidas reduktor i njegovo kuciste iziskuje opet kupovinu vratila plus semering plus tokar koji ce napravit plocu da drzi semering i lezaj izlaznog vratila.

- - - - - - - - - -

Za 15ha brdovitog zemljista traktor od 50ks je preslab. Trazi nesto jace. Moj predlog zetor7245, imt 577 i slicni. Naravno duplak.

slike.php
[/URL][/IMG]
Ovo u sredini se kupi i promeni u reduktoru/

Cetojevicu ako imas nekog za preporuciti pisi slobodno...mislio sam neki manji eto 549 mi zapeo za oko a budzet mi je 10000km mada se bojim da bi velik traktor bio problem posto planiram zasad malinjaka!?

Kada sam vadio hid. pumpu iz 560, morao sam pomjeriti malo kardan nazad i samim tim odvrnuti kuciste tog reduktora. Osovina kardana je u osi sa izvodom nazad, tako da je znaci iz jednog dijela, a ima ono kuciste nazad na koje se oslanja banana. Onda je znaci tacno sto sam napisao da je 540 obrtaja kardana na 1685 obrtaja motora, tako da Bobo nisi u pravu.

pa ima nešto što se zove zupčanik koji se zupči od gore na tu osovinu od izvoda. Ona viri iz kućišta diferencijala celih 5cm i nema nuteva za kardan već zube.

Nazad
Vrh