sova
Član
Pa kako su onda u osi? A sta je to zupcanik?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
U osi su i ako je iz dva dela jer se kratko vratilo okreće u dugačkomPa kako su onda u osi? A sta je to zupcanik?
Tako je, ide osovina iz traktora koja pokrece gornju medjuosovinu koja pokrece izlaznu osovinu kardana tako da su u istoj osi osovina koja pokrece reduktor i osovina koja izlazi iz reduktora. Tako ovaj moje poznanik zavari te dvije osovine koje su u osi u jednu a medjuosovinu izbaci napolje i tako dobijes direktni kardan sa standardnim obrtajima kao sto ima 539 ali ostaje ti kuciste reduktora na traktoru.
Ako se stavlja direktna osovina iz IMT 54x onda se kuciste reduktora izbacuje i stavlja se nosac semeringa i lezaja te ploca koja to sve drzi da ne ispadne napolje...
Ovo sto je TUTA postavio sliku mislim da je bespotreban trosak...
Jesu sa direktnom osovinom ali imaju drugačiji prenos u menjaču i 533-539 su brži.
negdje sam čitao da netreba mjenjati cjelu osovinu, nego se može napraviti sa zamjenom zupčanika, da su ubrza kardan na 560, u onom kučištu, pa se na 2250 okretaja motora dobije 540 ili 720 ili 1000 obrtaja