IMT

Moze se "banana" skinut a i ne mora. Ja sam licno na svom 560 vidio da je direkt osovina tj prolazi kroz bananu. Znaci kod mene je standard kardan ko na ostalim IMT. E sad. u slucaju usporavanja ili ubrzavanja na 1000 okretaja ja kupim kratku osovinu i set zupcanika i samo rotiram i dobijam onaj spori kojeg niko ne voli i 1000 obrtaja sa istim setom zupcanika. samo mjesta rotiram. Ali je to nevazno. Najveci problem banane je da je preduga i kad se pojedini prikljuci nose na hidraulici izlazno vreteno moras obavezno iskopcavat jer krstovi na kardanu drobe ko ludi.

Ako nekome ne smeta banana a svi kardani okraceni za takav traktor je ludost ukidat bananu samo radi ubrzavanja. Kupis osovinu kao sto je kod mene i namontiras i gas.

Moze se "banana" skinut a i ne mora. Ja sam licno na svom 560 vidio da je direkt osovina tj prolazi kroz bananu. Znaci kod mene je standard kardan ko na ostalim IMT. E sad. u slucaju usporavanja ili ubrzavanja na 1000 okretaja ja kupim kratku osovinu i set zupcanika i samo rotiram i dobijam onaj spori kojeg niko ne voli i 1000 obrtaja sa istim setom zupcanika. samo mjesta rotiram. Ali je to nevazno. Najveci problem banane je da je preduga i kad se pojedini prikljuci nose na hidraulici izlazno vreteno moras obavezno iskopcavat jer krstovi na kardanu drobe ko ludi.

Ako nekome ne smeta banana a svi kardani okraceni za takav traktor je ludost ukidat bananu samo radi ubrzavanja. Kupis osovinu kao sto je kod mene i namontiras i gas.

Da li ti uopce znas sto je "banana" na 560?!?!?!?

Takvu si glupost napisao da nisi ni svjestan. "Banana" apsoluto nema nikakve veze s brzinom kardana...

Ako imalo mislis kad citas sve bi ti bilo jasno. Htjeo sam da objasnim da se moze kardan standardisat bez da se skida banana. Ako covjek vec ima osjecene kardane za bananu zasto da je skida da bi samo ubrzo kardan? Trosak mu je tokar da napravi plocu, semering i sve cijevi kardana sto ima. Ovako kupi direkt osovinu koja samo prolazi kroz bananu i ima 540 obrtaja na 1500 ob motora. Bez ikakvih kvazi majstora koji vare razne osovine, vratila u traktoru. Nemoj se pravit pametan!

Pitao sam te da li znas sto je "Banana" na imt 560 i kakve ona ima veze s kardanom?

U ovoj prici ja nisam taj koji se pravi pametan...

Kad saznas sto je "banana" javi se a do tad suti da se ne bi jos vise osramotio.

Da si pismen ko sto nisi, vidio bi da sam banana stavio pod navodne znakove. :haha:

I ti jedan niko i nista mi nece rec kad da ja sutim a kad da pricam!!

Vidi ga sto se uskurcio... I ja sam pisao u navodnim znacima jer je to narodni naziv za jedan dio na traktoru ali ti ocito nemas pojma o cemu pricas.

Kako sam i rekao, kad saznas sto je tocno "banana" javi se. Ovako se samo vise sramotis.

Piso sam ja na forumu o tom dijelu. Znam tacno na sta mislis, ali ti ne mozes da shvatis da u narodu i reduktor izlaznog vratila zovu banana. Kupi sebi zivot, mani se IMTa. Ukopace te. :ppozdrav:

Ajde da uskocim i prekinem ovu prepirku jer zaista nema dalje smisla:ppozdrav:Taj reduktor ili ,,budza "ko ga kako vec zove nema veze s bananom,ta ,,banana " je deo iznad reduktora(na koji bobo aludira) neki imt 560 ga ima neki ne,predpostavljam da je fabricki dolazio na svakom imt-u od 549 pa na gore,al su ga neki ljudi smatrali nepotrebnim pa ga skidaju i ostaje samo jedna tacka za kacenje toplinka,kao na manjem imt-u,sto je po meni jako pogresno.

Evo, potrazio je po internetu sto je "banana" pa se sad okrece ploca i "majstor" se poceo praviti pametan ;)

Presmjesan mi je ponekad da je to cudo jedno.

Meni prigovara na majstora koji ima tokarsku radnju vec 3 generacije i znaju ljudi sta rade da je neispravno variti osovinu kardana a on je preporucavao varenje poluosovine u prednjoj vuci. Boze me sacuvaj kakvih sve ljudi ima.

Truya: Tako je, znaju ljudi sta je "banana" na IMT traktoru samo dok nekome dokazes...

Reduktor se uklanja u slucaju zamjene osovina. Pase osovina od 54x bez problema na 560 ;) Kako sto sam vec pisao, postoji opcija da se stara osovina povari i od nje napravi direktna ali onda kuciste reduktora ostaje na traktoru ali kardan se dobije brzi tj. standardni.

Lakse je traktoru pogoniti rotodrljacu s usporenim kardanom jer 540 okretaja za pogon rotodrljace ima pri 2000 okretaja motora. 560 s direktnim kardanom mislim da nema dovoljno snage da ju kvalitetno pogoni s 1500 okretaja motora nekom normalnom radnom brzinom.

Mislio sam na 577,i za njega bi ipak bolje bilo sa sporijim kardanom,pitam zato sto sam i ja drugi dan od kupovine traktora ubrzao kardan, kupio u IMT-u istog dana kad i traktor tu osovinu e sad bi mozda bilo dobro vratit to opet na 540 okretaja ako bi koristio RD

100%

S direktnom osovinom dobivas standardni kardan kao sto imaju manji IMT traktori. Na 1500 okretaja motora 540 okretaja kardana a na 2000 okretaja 720 okretaja kardana
S reduktorom na 2000 okretaja motora 540 okretaja kardana. Bilo je nekih drugacijih prenosa u dodatnoj opremi ali je pricam o standardnom kardanu.

Ima moj kolega 560 tvornicki s direktnom osovinom a drugi je s jednim clanom ovog foruma mjenjao reduktor s 565 za direktnu osovinu s 549. Ja sam ih spojio i oni se dogovorili i obojica zadovoljni...

Po tvojem bi na direktnoj osovini na 2000 brtaja motora na kardanu bilo preko 1000 okretaja... Nema unutra nikakvih drugih prenosa, sve je standardno, jedino reduktor iza usporava kardan a direktna osovina je kao i na 54x 558 i slicnim traktorima.

Mala ispravka. Kolko ja znam sa reduktorom možeš imat 540 i 1000 o/min, pitanje je kako ćeš okrenit zupčanički par u kućištu. 549 sa reduktorom ima 540 o/min kardana na 2200-2250 o/min.

Mala ispravka. Kolko ja znam sa reduktorom možeš imat 540 i 1000 o/min, pitanje je kako ćeš okrenit zupčanički par u kućištu. 549 sa reduktorom ima 540 o/min kardana na 2200-2250 o/min.

Kad sam to prije pisao po ovom forumu, ismijavali su me i pisali su da je to nemoguce, da nema teoretske sanse da se okrenu zupcanici jer ne stanu pa sam odustao od natezanja...

Nemam iskustva s time ali sam na vise mjesta cuo da se zupcanici u reduktoru samo zamjene ali kome na 60ks treba 1000 okretaja kardana? Kad sam to prije pisao ovdje napali su me kao da sam rekao ne znam sta...

Mislim da je to cak pisalo i u nekom prospektu da se zupcanici okrenu i da sam postavljao sliku tog prospekta ali davno je to bilo pa se stvarno ne sjecam.

Tj. nema šanse da se okrenu
jer na samom kratkom vratilu je jedan zubčanik i nikako ne bi se mogao spregnuti sa onim drugim ako bi se okrenulo

Kazem da ne znam jer nemam takav traktor. Znam sto sam cuo i to vise ne pisem iako mislim da sam tu informaciju negdje cak i procitao. To vis eni ne spominjem.

Nudilo se kardansko vratilo 1000 okretaja kao dodatna oprema ali kao vecina "dodatne opreme" na IMT traktorima to vjerovatno nije vidjelo svijetlo dana...

Za 1000 o/min nisam siguran, al ima neka fora, dal zamjena mjesta il zamjena zupčanika.

Ima opcija sa reduktorom na 549 da se dobije još manje okretaja od 540 na 2200-2250 o/min. Bez nekih pretjeranih računanja (iz glave) može se dobit oko 350-400 o/min. Treba zamjenit zupčanički par u mjenjaču što je standardna (tvornička) opcija dobivanja 540 o/min kardana na punom gasu i onda još plus reduktor.

Za 1000 o/min nisam siguran, al ima neka fora, dal zamjena mjesta il zamjena zupčanika.

Ima opcija sa reduktorom na 549 da se dobije još manje okretaja od 540 na 2200-2250 o/min. Bez nekih pretjeranih računanja (iz glave) može se dobit oko 350-400 o/min. Treba zamjenit zupčanički par u mjenjaču što je standardna (tvornička) opcija dobivanja 540 o/min kardana na punom gasu i onda još plus reduktor.

Cekaj malo... Za 549 postoji zupcaniski par da na vecem gasu ima "spori" kardan? Prvi glas...

Znaci da si bespotrebno stavljao reduktor na 549?

Nazad
Vrh