Evo dvije slike "kokpita" slikane isti dan kad i ove slike. Taj dan smo skidali kod kolege Kice prednji utovarivac s traktora i bivsi gazda ga je odvezao na pranje i registraciju. Kad je to rijeseno, odvezao sam gume gore u Bjelovar, napravili smo mali servis i pregled traktora da vidimo da li je spreman za put do kuce, skinuli kardan prednjeg pogona (vidi se na jednoj slici zglob koliko je pozderan) da se ne raspadne putem. Rucali kod Kice, malo se oprali i gaaaas.
Sve djelove unutrasnjosti (filc za pod, ova okomita pregrada, manzeta sto ide na mjenjac...) imam i dobio sam ih uz traktor samo se na ovim slikama ne vide...
Ovo je trenutak kad sam doterao traktor kuci u dvoriste, ugasio ga sjeo s ocem u auto i osli smo kuci u Pozegu. Malo je ljudi iz sela znalo da cu doterati traktor (za 549 je bio odbor kao za docek Tita) al ujutro je bila guzva u dvoristu kao da su svatovi...
Sutradan smo odmah poskidali haube i mjenjao sam brtvu na poklopcu ventila, prestelao ventile, izmjenjao uloske dizni, prebrtvili smo i poklopce podizaca ventila, nov dihtung AC pumpe, podotezali crijeva za gorivo, ulje i tako par sitnica. Kardan prednje vuce sam napravio, poprecnu sponu popravio i desni zadnji tocak smo pomakli prema unutra jer prijasnji vlasnik traktora nije znao da se to uopce moze...
Mirosti, kazem da me razumijes u potpunosti. Ne zelim biti kreditno opterecen kud i ovako nema neke velike sigurnosti u poljoprivredi, jos da i na rate mislim. Da je brena bolja kupovina nego 577DV se s tobom ne slazem. Jos i nekako da radim 40ha u 6-7 tabli ali ja imam dosta sitnih parcela a brena okretna kao parna lokomotiva... Sedmica bi mi odradjivala posao bez da se oznoji, sta je 40ha za njega poorati, potanjurati i pripremiti? 577 je sigurniji (jednostavniji) traktor za rad jer bi ga mogao voziti i moj brat i otac a ovako ni jedan ne voli brenu jer je ogromna, troma i neokretna. Moras planirati na kraju njive sta ces i kako ces da se okrenes sa sto manje stete.
Da se razumijemo, i 549 odradi tih 40 Ha samo nekad moze biti na knap s vremenom kad se u jesen treba sojiste orati da se sije psenica, fali jos jedan traktor. Tetak je kupio tablu 10ha (najveca privatna njiva u cjelom kraju) i ja sam to morao poorati u jesen i na proljece drljati, tanjurati i proci dvaput sjetvospremacem. 549 je tu dobio po repu jer se u oranju nije 46 sati gasio. Dva dana sam tanjurao tu njivu s njim i 24 diska tanjuracom. Nagnut teren na sve moguce strane, bori se on sa mnom i ja s njim. sjetvospremac mu je bio posebna pokaranija...
Iduce godine tetak opet kaze da cu morati ponovno orati tu njivu i tu je pala odluka na veci traktor. 577 dv nije bilo ni za lijek naci, bio je jedan vrlo uredan bez prednjeg pogona za 5000€ "na poznato" ali nisam htio bez prednje vuce tako da sam ga propustio dalje. Prodan je za 4900€. Kolega Kico mi nadje ovu brenu isto za 5000 s time da ce on s nje uzeti prednji utovarivac. Uz malo cjenkanja, dogovaranja i dobru volju prodavca dobijem brenu za 4600€ bez utovarivaca. S novim gumama, svim uljima i filterima te registracijom me izasla 6000€. Jedino je to plus naspram 577 sto imam jos dobrog "lufta" da ulozim u ovaj traktor umjesto da sam dao 8 000€ za uredan 577DV.
Evo vam jos pokoja slika: Samo me prednja desne guma na njoj pati jer je neka uska a visoka (stomil) dok je lijeva malo niza a na oko sira kud i kamo (rekord). Iste dimenzije a razlicite gume... Vrebam po oglasima takvu dobru rekord gumu ali nikako da naleti...
Izvinjavam se na dugackim, zamornim komentarima...