Bobo
Član
Znaci da i ja u moju Brenu ugradim taj KT par od ferdze jer navodno jako se tesko nalaze originalni KT pa mi je predlozio da to odradimo i da se ne brinem!
Ne znam jedino kako se ponasa automatska prednje vuca ako imas nazad standardne gume a drugaciji K/T par. Lako moguce da ce prednja vuca praviti probleme (ili biti stalno ukljucena, ili ce joj trebati vise proklizavanja da se ukljuci u njivi... Ne da mi se sad mozgati koji je od ova dva rjesenja. Kolega ima na svom traktoru automatsku i vece gume nazad i radi fantasticno vec godinama s 6/37.
Samo da znas da ti ovaj par usporava cjeli traktor nekih 9% ako se dobro sjecam kako je kolega MONTOYA izracunao. tako da ces malo izgubiti na brzini po cesti ali ces malo dobiti i potezne moci u njivi.
Jok od 542 je motor ima 31 kw i osjeti se vozio sam od susjeda 39 on ima 27,5 kw koliko se sejćam pisalo
OPET ti tepes po svome... IDENTICNE motore nose 539, 540, 542... Oznaka na haubi ne znaci konjske snage nego model traktora. Samo se tjesis da imas jaci motor od standardnog sto i moze biti istina ako si mu dao malo vise goriva na ubrizgavanju i ako su brizgaljke drugacije podesene. Iz tvornice ide IDENTICAN motor na sva tri navedena traktora i na mozda jos koji "medjumodel". 542 svoju "snagu" dobiva vecom tezinom, sirim gumama i mjenjacem 5 brzina, gdje je snaga motora bolje iskoristiva nego kod trobrzinskog mjenjaca. Na malim motorima se to i te kako osjeti.
Kad se samo sjetim sto si pisao ovdje da ti 577 bolje pali ako mu "napumpas" onaj indikator na zracnom filteru...
Uozbilji se malo, molim te.
539,540,542 nose potpuno iste motore,razlikuju se samo u broju obrtaja pa im se zato razlikuje nazivna snaga.Pisano je o tome mnogo puta.542 može mnogo više da povuče od 539 ali to nije zbog jačeg motora,već zbog drugačijeg prenosa i mase traktora.Voleo bih da kolege koje koriste traktore 542 i 549 napišu dali se oseća ta razlika u snazi i posebno me interesuje potrošnja 549.
Imam u selu 542 novije linije i mogu ti reci da nije ni sluga 549 u nekim ozbiljnijim poslovima sto se snage motora tice. 542 u mom selu nosi jednake prikljucke kao i 539 a motor mu je oslab da nosi neke vece prikljucke po brdima i tezim uvjetima rada jer je i sam traktor dosta tezi od 539. Za lakse poslove mislim da nema neke velike razlike posto imaju jednak mjenjac i hidraulik a za prskalicu, rasipac, kosilicu i sakupljac sjena nije bitna snaga motora...
kolega ne mislim na poklopac hidraulike nego na centralno kuciste. da li se ono mora mijenjat kad se nadogradjuje vanjska hidraulika?
Da, mora se mjenjati i centralno kuciste jer je sam poklopac hidraulika mnogo kraci od standardnog samim time odozgor bude cetvrtasta rupa a ne pravokutna kao kod obicnog hidraulika. To sto taj tvoj kolega radi je jako neisplativo, osim ako nema negdje za kupiti polovan zadnji kraj ap da prisarafi na svoj traktor. Nove djelove kupovati za mokre kocnice je katastrofalno skupo...