IMT

Jel se vi pravite glupi il jeste glupi stvarno?!?!? Citajte malo sta pisem...

OD KAD ZA SEBE ZNAM, pumpamo gume na 539 i na 549 za ORANJE i ostale povrsinske radove na 0.9-1 bara za transport idu na 1.3 i cim zavrsi zetva vracaju se na 0.9.

Ovo u tablici je neki preporuceni pritisak pumpanja posto proizvodjaci guma nikako ne mogu znati u kakvim ce se uvjetima njihove gume koristiti.
Za jedan 560 i 16.9 gumu tlak od 2 bara je kao da se vozite u drvenim kolima, guma se ni malo ne uvija i ima slabiji grip na podlogu. Imam SKIP bager tezak 6800kg koji ima 16.9x30 gume (traktorske, ne one njegove ojacane) i tek njih pumpam na 2 bara. ALOOO 6800KG!!!!!!

FENDT kao jedan od vodecih proizvodjaca traktora u top modelima za naj teze poslove ima kompresor i u kabini se odredjuje pritisak guma za transport po tvrdoj podlozi i pritisak za rad na zemlji.

Gume kupujem iz svog dzepa i gledam da ih sto bolje i sto dulje koristim.

Ajde kad ste toliko prepametni i sve shvacate pre doslovno u uputama za ZMAJ 133 pise da se lijeva prednja guma pumpa na 3.5 a desna na 2.5 bara. Radi se o gumama 14.9x28... Na koliko da ih onda pumpam. Ja znam na koliko ali vam necu reci kad vec sve znate...

Ja se ispricavam ako me je netko krivo shvatio iako to nije moj problem. Ako samo na krivi nacin izrazis svoje misljenje odmah te ovdje razapinju... Nevjerovatno nesto.

ko prvo nema potrebe za vrijedjanjem. ti si se izblamiro, sam svojom voljom i uvjerenjima.
ko drugo ti za transport duvas na 1.3 a pise 2.4 fulas za citav bar. tvoje gume su tvoje gume i sto se mene tice a vjerujem i ostalih mozes iz isjec sikirom. ali ako ne znas tacnu informaciju nemoj druge dezinformisati i pricati kako je to previse.
ko trece koliko ja znam da sam otiso i kupio gume za TRAKTOR sa POLJOPRIVREDNOM sarom. tako da ja mislim da je fabrika imala u vidu da ce ta guma da ore(tj traktor na pomenutoj gumi) tanjira i slicno.
ko cetvrto a to regulisanje pneumatika iz kabine je svima poznato i na vojim 110kama i slicnim, i slazem se da se pritisak treba korigovati za odredjene poslove ali ti pretjerujes. moras to da shvatis. pumpas za transport na 1.3 a trebalo bi na 2.3/4 a za oranje pumpas na 0.9. pa ti vidi razliku.
ko peto tvoje gume tvoje pare tvoj traktor i radi sta hoces ali nemoj druge ubjedjivati u nesto sto nije tako( ovo sam vec piso u slicnom kontekstu)
ko sesto zabole me za tvog zmaja. niko zmaja nije spomeno i nije ti ovo kviz da pogadjamo itd itd itd i tako u beskraj.
ko sedmo ja ti zamjerim jer mene i nekolicinu sto dijeli moje misljenje rangiras kao da smo bolesni psihicki pa preduvavamo gume i glumimo najvece majmune i izmisljamo svoja pravila. a ispostavilo se da nisi u pravu za bilo sta. mogu ti samo priznat za to da je potrebno prilagodjavat pritisak u gumama odredjenom poslu ali u granicama normale.
vjerovatno ce moderatori ovo da pobrisu ali nema veze.

Bobo druze je li bolje kada je guma naduvana i zategnuta ili kada je ispumpana i žvace? Evo ti primera. :osmeh: Nadam se da se Moderatori nece ljutiti. Malo šale nije na odmet. :ppozdrav:

oop.jpg

Painted-Boobs-21-Grannys-Swinging-219x300.png

Kod mene u džonija lijepo piše u uputstvu i nemam šta da mozgam. Prednje,pod punim opterećenjem(tegovi,prednji utovarivač itd) 1.4 bara,bez u obradi 0.9.Za zadnjie 1,5 a obrada 1 bar.Gume goodyear.

U pravu je covek da skace traktor ko jarac kad je prazan kad su naduvane gume do max ,ali zato se habaju gume vise pod opterecenjem ako nisu naduvane . I lakse se probuse .

A postoji stara caka sto prepricavaju ljudi nekada iz sume navodno ferdza u blatu sa neznam koliko drva navodno nije mogao da se isupa oni mu kao ispustili gume do pola on se izvuko ,ja licno u to neverujem i volim kad su gume naduvane .

ova prva ko ferguson napumpan na 3 bara.......

zadnje na fergusonu pumpam na 1,3 do 1,5 bara, nikada više, a prvi puta vidim da netko preporučuje pumpanje na 2,4 bara.......jedino prednje pumpam na 2 bara, a ovdje piše da treba na 4 bara, imam osječaj da bi se raspale kada bi više napumpao

prikolica tehnostroj 1 osovina, piše da treba na 3,5 bara, ja sam pumpao na 3,5 kada sam vozio teret do maksimuma za tu prikolicu, inače na 3 bara je ok bilo....guma je 6,50-16 sa 10 platana

Ja jučer uzeo nove trajalke na 533 odlične .
Stare ispucale pa bušile zračnice .
Napumpali smo na 2 bara i tvrde su neznam sta bi bilo na 4 .

Ne znam sad kako je ali prosle godine kada sam ja kupovao trayalove su bile u istoj radnji jeftinije za 1.500.din.I dosta su trdje od Cultora.

Meni se probusi guma na 539 i odem vulkanizeru da zakrpa i kad je pumpao napumpa ju na 1.8, ja nisam ni gledao na koliko je i krenem kuci, ono traktor skace, dobro da ne lupam glavom u strop kabine..
Onda sam napamet malo ispustio gume i dok sam dosao kuci, obe sam napumpao na 1.3 i tako jesu..
A traktor se dosta druzi sa cisternom 3000 l, i kad je ona puna gume ni malo ne sjednu, a gume su jos njegove Rekord iz 2000. godine..

Ja da ga napumpam na 2.4 nebi ga mogao voziti ni asfaltom, ni poljskim putevima..

Kum mi je vulkanizer, celo selo kod njega ide i svima govori zadnje gume kada ide traktor u transport max 1.7 a prednje ako ima isti tegove 1.8 bara. Poljski radovi idu zadnje na max1.5 a prednje 1.7. Toga se drzim i nikada problema tipa skakanja ili ti nedostatka gripa.

Evo malo novoga,bar za mene,pa ako može dobar savet,plaćam pouzećem.Imam 539 1986 godište baz kabine i ranije sam ga registrovao i išao na teh.pregled sa onim kartonom.Par godine ništa i sad čujem da moram imati zaštitni ram.Napravi komšija lep ram u obliku slova p,namesti rotaciju ali džabe.Nema atest i ode mast u propast.Kažu moram nabaviti ram od neke firme koja daje atest.Kažu ima neka u pazovi.Pošto mi je šupa niska,čujem da negde ima i ram koji se može malo preklopiti ali nemam nikakav kontakt.Hteo bih da budem ispravan i registrovan sa novim tablicama ali eto problema.Trebam pomoć.

Nazad
Vrh