IMT

Ali ne treba ni preterati sa pumpanjem i zavisi za šta se koristi traktor jer nije sve jedno dali će u trasport ili će nositi neki teret na polugama ili vući jednu osovinku sve ima svoje.

Ma sta se prepirete oko pritiska kada na svakoj gumi pise na koliko se treba naduvati,ja za svaki slucaj smanjim jedno 10% i to im je.Mada pricam vama a ni ja sam to ne gledam...tako je u praksi i zato svako duva koliko on misli da treba.

Od kako kontrolišem pritisak u gumama i držim ih dovoljno napumpane, na traktorima i prikolicama,gume mi traju po 15 godina.Ranije dok je tata pumpao i vozio ih mekane nisu trajale ni 5 godina.Na traktorima pumpam na 1,8 ana prikolicama na 4,5.Pričajte vi šta hoćete ali na IMT 539 kada bi napumpao samo 0,9 BAR-a i zakačio prikolicu sa 3 tone tereta on bi gumu sve isekao jer bi bila skroz prazna u gazećem delu.

S 539 i 549 vucem MAJEVICA 4 T prikolice s tvornickim povisenjima. Sanduk je 4.6m3 i jos vrsak na nju. Najvise je odvezna 4200Kg psenice i vukao ju je 549 s 12.4-28" gumama napumpanim na 1.3 bar bez ikakvih problema. Stovise, imam takve dvije prikolice i jednu vuce 539 (11.2-2:cool: za kombajnom dok drugu vuce 549 na silos i samo prekopcavamo. Na obadva su u zetvi zadnje gume na 1.3 i nikad problema. Lijepo je napisano kad je pritisak u mojim gumama 0.9bar al ocito je problem procitati sta pise a moze se napadati bez razloga...

vazduh gumu čuva,stara šoferska poslovica :ppozdrav:

DA, Gorane... SOFERSKA, na asfaltu. Siguran sam da zadnje gume na traktoru ne pumpas na 2 bara, kako ovdje "strucnjaci" preporucaju.

Opcenito je problem u ljudima. Tesko im je za rad na zemlji ispustiti pritisak u gumi i tesko im je za transport nadopumpati gume kako treba. NE, naj bolje ih je nadrukati da budu ko kamen i nemas brige...

Imam primjer iz jednog sela nedaleko od mene. Uvezli ljudi traktor iz njemacke i na njemu nove gume. Zadnje dijagonalne a prednje radijalne. I sad oni vide da su prednje "prazne" i idu ih napumpati... Pumpali su ih do mislim 5 bara ali gume i dalje "leze" i "prazne su"... Pricali okolo da su dobili gume s greskom na traktoru, da ih je svabo zavaljo dok im vulkanizer nije rekao sta su radijalne gume i kako se ponasaju...

Bas je jednom u emisiji " Dobra Zemlja " neki strucnjak objasnjavao neke stvari za traktore i pneumatike i naveo kao primer 539. Bese to pre par godina, ali ako se dobro secam za rad na njivi je naveo 1,2 BAR, a za transport 1,5 BAR. Sad, mozda sam vremenom i zaboravio.

U uputstvu za 558-560 ako se ne varam, sam procito da se zadnje duvaju na 1 bar. Pri montazi sam primijetio da ih monter uveliko dere preko 1 bara. Ja napo na njeg nemoj vise rascvatice mi se guma. (Jer znam za to pravilo sto veci balon manji pritisak) covjek lagano ostavi manometar i donese mi nekakvu knjigu, izgleda ko nova, nije starija od 2-3 godine. I pokazuje mi pritiske za koju gumu i dimenziju za 16.9.28 sa 10 platana da se duva na 2 bara. A moja je 12 platana. Tako da se ne brinem za pucanje. Mogu samo reci da razmeljana guma krace traje.kako je samo guzva. Ako pogledate snimak zetora vs fendt kako se nadvlace a na zekanu gume razlijepljene po asfaltu. Tada jeste bolji grip ali cisto sumnjam da je zdravije nego naduvana po fabrici.

Ljudi nije svaka guma ista,na onom mom 560 jedna je rekordova i na 1 bar je OK,tvrda guma i to se uklapa u pricu,a druga je Kleber radial i ona je na 1 bar kao da je na pola izduvana.Ostvaio sam je na 1,5 bar i smucilo mi se,gde god stanem svi mi govore"ova guma ti nesto prazna"

- - - - - - - - - -

Na kikindinoj prikolici 3 ton-ki tri gume su orginal 7,50-16 za traktorske prikolice a jedna je Semperit 16 platana od kamiona valjda,natovarimo je punu tereta,ove tri stoje kao kamen na 2,5 bara,ma ne osecaju teret a ova semperit na 4 bara kao zvaka se razvlaci,jos mi burazer kaze da je doduvamo jos malo,gde bre vise,ima da ode u tri lepe.

Kod mene na prikolicu su kamionske njih ispod 5 bara neduvam a smiju se duvati na 8 bari tako pise na gumi, a imam radijalne prve na traktoru i pise da se duvaju do 1,8 bari i na toliko sam ih naduvao kad su naduvane na toliko izgledaju kao da su prazne. Dok trayal zadnje 16.9 30 duvam na 1 bar, a druge isto 16.9 30 galaxy duvam na 1,5 posto sve ispod nekako budu puno prazne.

Ja nemam gume na traktorima.

Nešto ovako kao Lanc Bulldog?

lanz-bulldog.jpg
[/IMG]

Dobio sam ponudu od neke firme što pravi felne, nove felne i petlas gume 12.4 r36 8 platana 650e + pdv a sa 10 platana 750e + pdv. Znaci 2 nove felne i 2 nove gume. Sta misliš jel to mnogo?

Posto me kopkalo oko pritiska u gumama da im ne bi nastetio tj pritisak od 2 bara! trazio sam po internetu podatke i naso za trayal gume. 16.9.28 sa 10 platana se duva na 2 bara. kao sto mi je i monter prilozio u knjizi.
ovde je dosta iskusnih ljudi na forumu ali ima i nekolicina koja pobija svaciju konstataciju svojim nekim uvjerenjem kako je taj neko naj naj poljoprivrednik i kako neko na breni duva na 1,5 ili slicno. nije ni bitno.
ako ne vjerujete evo slika a mozete i sami ovo sve naci na trayalovoj stranici. razlog sto trayal jer za cultor nisam nista uspio nac vezano za pritisak, a trayal i cultor skoro jedno te isto. bar tako kazu.
pritisak.jpg

usput ovdje imate i vezano za pritiske o ostalim dimenzijama kao sto fergo nosi i slicni za koje su clanovi pisali kako duvaju na 1.5 i voze 4 tone prikolicu a ovdje pise 2.3-2.4
a svi cemo se sloziti da je po fabrici najbolje raditi.

Po kojoj ceni se mogu naci najjeftinije zadnje gume za ferdzu 11.2 28 ??? I da li se isplati u Rumi uzeti polovne sa dobrim kramponima ??

Posto me kopkalo oko pritiska u gumama da im ne bi nastetio tj pritisak od 2 bara! trazio sam po internetu podatke i naso za trayal gume. 16.9.28 sa 10 platana se duva na 2 bara. kao sto mi je i monter prilozio u knjizi.
ovde je dosta iskusnih ljudi na forumu ali ima i nekolicina koja pobija svaciju konstataciju svojim nekim uvjerenjem kako je taj neko naj naj poljoprivrednik i kako neko na breni duva na 1,5 ili slicno. nije ni bitno.
ako ne vjerujete evo slika a mozete i sami ovo sve naci na trayalovoj stranici. razlog sto trayal jer za cultor nisam nista uspio nac vezano za pritisak, a trayal i cultor skoro jedno te isto. bar tako kazu.
pritisak.jpg

usput ovdje imate i vezano za pritiske o ostalim dimenzijama kao sto fergo nosi i slicni za koje su clanovi pisali kako duvaju na 1.5 i voze 4 tone prikolicu a ovdje pise 2.3-2.4
a svi cemo se sloziti da je po fabrici najbolje raditi.

Potpuno si u pravu,tako da o pumpanju guma na IMT 539 na 0,9 BAR-a nema ni reči.

A sta ako je guma matora i jednostavno ne sme da se naduva iznad tog pritiska jer ce puci? Isao sam sa 14.9-28 na dosta manjem pritisku kako guma ne bi pukla jer je vec bila vulkanizirana i nije bilo problema. Nove gume iste dimenzije pod pritiskom od 2.0bar i IMT jednoosovinki sa 3.5t tereta nisu se takoreci uopste slegale. Kad je prikolica prazna, krampon ne dodiruje celom povrsinom tlo. Mozete misliti kako je tek u radu u njivi kada nemate pun grip. Ne valja ni previse, a ni premalo pritiska. MOje misljenje je da pritisak u gumama treba regulisati zavisno od tezine orudja i samih uslova eksploatacije.

Zamolio bih moderatore da raspravu prebace u temu "Gume" jer ovo je ipak tema o IMT traktorima:ppozdrav:.

Nazad
Vrh