IMT

Ako je spusten skroz dole tu je osetljivost opruge minimalna i plug ide u zemlju i bez raonika.
Jel imas onu bananu(jezik) na trupu za kacanje toplinga.

imam i bananu. pokuso sa i bez. mala je razlika. problem je sto cim traktor krene hidraulika elegantno pocne da dize plug na dubinu od 5 cm i tako ore brazdu. na mjestima se potrefi da ide u zemlju do gredelja ali tad slajfuje :haha:

Kada sam ja napisao u temi IMR RAKOVICA da je rakovica loš orač,ljudi su hteli da me linčuju,jer su navikli na taj traktor i neznaju za bolje.U stvari to je jako loš traktor koji osim dobrog motora i dobrih kočnica nema ništa dobro.Da su pametni vlasnici rakovica da prodaju sad te traktore kad već imaju dobru cenu zbog izvoza u Egipat i da kupe IMT i da oru kao ljudi.

imam i bananu. pokuso sa i bez. mala je razlika. problem je sto cim traktor krene hidraulika elegantno pocne da dize plug na dubinu od 5 cm i tako ore brazdu. na mjestima se potrefi da ide u zemlju do gredelja ali tad slajfuje :haha:

Druže vidi balansnu oprugu dali je pravilno naštelovana.Ima negde na you toube-u onaj petar grbić je to lepo objasnio.Meni sa desilo pre par godina da mi se odvila ona matica i slično je hidraulika počela da mi brljavi.ja sam to u njivi namestio i od tad ga nisam više ni pogledao.Ako nije to onda plug,raonici ili samo štelovanje.Dali se plug sam podigne ili ga hidraulika usled opterećenja izbaci,bitna je razlika.Ako izlazi sam onda je plug ako ga dižu poluge onda je nešto oko balansne opruge i tog sistema.Prosto ko pasulj.Ali meni miriše da su plugovi i štelovanje problem.

Evo linka od ovog gospodina ima nekoliko snimaka pa pogledaj sve .

Kada sam ja napisao u temi IMR RAKOVICA da je rakovica loš orač,ljudi su hteli da me linčuju,jer su navikli na taj traktor i neznaju za bolje.U stvari to je jako loš traktor koji osim dobrog motora i dobrih kočnica nema ništa dobro.Da su pametni vlasnici rakovica da prodaju sad te traktore kad već imaju dobru cenu zbog izvoza u Egipat i da kupe IMT i da oru kao ljudi.
Sva sreca pa sam dugo orao sa IMT 560 i sa Rakovicom pa ipak sam vise za rakovicu i opet ponavljam vecina vlasnika traktora i IMT i Rakovice znaju samo da spuste plug i to je to dalje neko stelovanje i sta i zbog cega nije bitno.
Rakovica je odlican orac samo ko ne zna da koristi taj traktor i hidraulik onda nemoj ni da ga koristi veoma prosto.

hidraulika plug izbaci definitivno. i ja sam posumnjo na balansnu oprugu i odmah sam je pogledo. ocistio nastelo i sve 5. dizo sam poklopac hidraulike. makaze uredno stoje sve ok. pumpa dize sve moguce terete poluge mi ne padaju. danas sam pokuso orat laksu zemlju i ide kako ja hocu ali u tvrdoj nece da si bog. nesto sumnjam na pumpu i njen mehanizam jer kockicu na kvadrantu uopste ne mogu da koristim. ja nju povlacim i negdje oko sredine odjednom digne poluge i maksimalan polozaj i samim tim pumpa pocne da lupa. a do tad se ne javlja. znaci samo odjednom podigne i zakuje u gornji polozaj. a okrugla rucica mi ne dize poluge skroz u visinu. makaza ima svoj puni hod kako od kockice tako i od okrugle rucice. zbog toga sumnjam na mehanizam same pumpe hidraulike. sta se na njoj moze stelovati i slicno.

hidraulika plug izbaci definitivno. i ja sam posumnjo na balansnu oprugu i odmah sam je pogledo. ocistio nastelo i sve 5. dizo sam poklopac hidraulike. makaze uredno stoje sve ok. pumpa dize sve moguce terete poluge mi ne padaju. danas sam pokuso orat laksu zemlju i ide kako ja hocu ali u tvrdoj nece da si bog. nesto sumnjam na pumpu i njen mehanizam jer kockicu na kvadrantu uopste ne mogu da koristim. ja nju povlacim i negdje oko sredine odjednom digne poluge i maksimalan polozaj i samim tim pumpa pocne da lupa. a do tad se ne javlja. znaci samo odjednom podigne i zakuje u gornji polozaj. a okrugla rucica mi ne dize poluge skroz u visinu. makaza ima svoj puni hod kako od kockice tako i od okrugle rucice. zbog toga sumnjam na mehanizam same pumpe hidraulike. sta se na njoj moze stelovati i slicno.

Nije pumpa u pitanju,šipka u koju udara balansna opruga ti zaglavljuje,verovatno je zarđala ili je nahvatala prljavština.

Daj uslikaj poklopac odozdo i stavi sliku.Tako ce se lakse skontati problem.Na slici je bitan dio gdje stoji poluzje.Problem je cesto na ovoj stangici ili u samom poluzju.Ona mora lako da šeta ako je sve ok.Pumpa tu nebi trebala da pravi problem.
988c383497d82eb3467bdeaa.jpg

Sva sreca pa sam dugo orao sa IMT 560 i sa Rakovicom pa ipak sam vise za rakovicu i opet ponavljam vecina vlasnika traktora i IMT i Rakovice znaju samo da spuste plug i to je to dalje neko stelovanje i sta i zbog cega nije bitno.
Rakovica je odlican orac samo ko ne zna da koristi taj traktor i hidraulik onda nemoj ni da ga koristi veoma prosto.

Oćeš da kažeš da Rakovica bolje ore od IMT.

Danas mi u radu na imt 539 poce skakutat kazaljka pritiska ulja,dodam gas on dodje na 4 bara pa pane na 2 te opet menja polozaj cak pade i na nulu,ugasim traktor ponovo upalim isto stanje,nakon pola sata posle sve normalno kao i pre sto je bilo, na pola gasa pritisak 4 bara a na stangasu na 2 bara i miruje kazaljka ne "seta",ulje sam skoro promenio i filter ulja takodje te pitam da li neko zna sta bi moglo biti uzrok ovoj pojavi?Da li je moguce da je kvar na saticu koji je elektronski ima onaj senzor koji je prisrafljen na motoru,malo sam taj senzor cukno drvetom i kao da mi se od tad vratilo u normalu,da li moze biti kvar u tom sklopu(nije mali) sa kojeg ide kabal na satic?

Skines senzor i stavis cijev i manometar direkt na motor.Ako opet zeza onda je crko ventil na pumpi.Tacnije pukla opruga.

ova sipka sa slike ide ko po loju. jbg danas sam vec vratio poklopac hidraulike i spremio traktor za oranje. sa nekoliko imt traktora sam orao i na svakom kockicom kontrolisem dubinu. tu su u pitanju milimetri pomicanja kockice a plug radi savrseno. na mom traktoru kockica ne radi kako treba uopste.

On je tezak oko 8,mozda i 9 tona ?,sigurno tone puno ako nema duple tockove,ovako ce puno lakse i vuci.
Taj je iz fabrike trebao izlaziti sa dosta sirim gumama nego 20.8 ,prednje isto. John Deere,Massey,Fendt i mnogi drugi,to sve ima maltene predimenzionisane tockove,sirina guma,visina,idi begaj,pomislis imaju bog zna kolko konja,a ono mnogo manje :haha:.Pogledajte te koju sirinu guma ima neki od tih traktora u rangu oko 200ks ,a kolko ima taj imt,cim je malo blatnjavo on proklizava,steta je da nema mnogo sire gume za tu tezinu i snagu.

Širia spremača je 8metara.
Što se tiče širine guma istina je da bi mu godile šire ali ni sa ovim se ne stidi ni jednog posla...
Ove godine su oranja dosta "naduvana" pa su tragovi vidljivi, ali ovako je super..
Mislim da ima i jedan kratak snimak, biće postavljen.

Nazad
Vrh