IMT

pa tu i jeste problem kod pucanja bloka. ljudi kukaju kad pukne prema vani a ne znaju da ima gore da pukne unutra. pa je to razlog mijesanja vode i ulja. tu je rjesenje zamjena bloka motora.

Kaze jedan ovdasnji majstor da je u 95% takvih slucajeva rijec o protrulom cepu u rashladnom kanalu i da tu voda hoce malo po malo curkati u ulje. Ja sam imao takav slucaj na motoru s44 na kombajnu... vecina forumasa se slozila da je vjerovatno blok pukao iznutra kraj bregaste i da tu voda ulazi u ulje. Svaki drugi-treci dan sam nalazio pun kerter vode a tokom rada je nivo stalno bio isti, dakle preko noci je voda curjela u karter.

Nekad je znalo proci i tri dana da bude sve u redu i ja sumnjam da je pukla stublina i sto kazete blok negdje kod stubline pa ovisi kako je motor "stao" kad je ugasen, moze biti da je klip prekrivao pukotinu pa da vida nije curjela a kad je klip iznad pukotine voda nesmetano curi.

To mjesanje vode u ulje je valjda najveca greska s44 motora...

Nije Bobo greska,to je greska drugi faktori,pregrevanje,lose odrzavanje i najveci faktor je:Godine......

po meni je najveca greska VODA! permat je mastan i sprecava koroziju. moj mercedes za 30 godina nije vidio kapi vode u rashladnom sistemu. svaka cijev se iznutra cakli, vodena pumpa nije propisala a fabricka. hladnjak grijanja nije zacepio, termostat nije zakovo ili slicno. sve ovo sto sam nabrojio je uzrok vode. korozija i kamenac. a o smrzavanju da ne pricamo. tako da skoro nista nije mana ako se pravilno koristi.

konkretan slucaj istrulio cep izmedju dekla za zupcanike i bloka,voda vrlo malo ulazila u ulje ali se u ulju i kap da primetiti,slucaj sa M34 motora

Nije Bobo greska,to je greska drugi faktori,pregrevanje,lose odrzavanje i najveci faktor je:Godine......

Istina ali da recimo pukne izvana, da se sanirati i dalje koristiti, Ovako samo na kilu vrijedi...

Jos sam cuo price da je velika "mana" s44 motora sto stubline nemaju rub pa kad se pregrije, klipovi se toliko rasire da mogu "povuci" stubline iz lezista... Kao sto kazes, ne ga pregrijavati, redovno odrzavati i to je to...

Ja sam 3 vlasnik mom kombajnu i u njega je od prvog dana sipana cista voda. Uvijek preko zime ispustana i nije bilo problema. Ja i dan danas sumnjam u sabotazu i da je zato pukao blok... Sad je u njemu nov blok, hladnjak ispran izvana iznutra u kemikalijama kojekakvima i pred zetvu mu mecem termostat i sipam antifriz kao sto imam u svim ostalim strojevima.

Od destilovane vode nece biti samo kamenca ali oksidacije i korozije uvek. Antifrizi su jedina zastita ukupnom sistemu i daju dugovecnost i resavaju dobrom delom da nedodje ni do pregrevanja

Ma nije meni problem kupit antifriz nego kod mene kad uspem antifriz pusta mi vodena pumpa a kad sipam destilovanu vodu onda ni kap jednu ne pusti to je jedini razlog zato i pitam

Pa stavi se malo antifriza i sve dura.
Vidio sam blok i glavu kako je pojela voda katastrofa.
Aluminij je izjelo i one poklopce sta drže rezervar na glavi nema ih.

Sad ste napravili da je voda u motoru ziva soda,kod mene u selu mislim da ima samo jedan traktor u kom je antifriz,a svi sipaju vodu i evo vec 30-40 godina ti traktori idu.Nisu od papira.....

Oči na vr glave :osmeh:
99742a399608012.jpg
[/URL] [/IMG]

Nazad
Vrh