IMT

aj posto kazes tako u ponedeljak slikam selo Kukljin i njihovu sumu pa roracunaj onda koliki im je nagib kad sa vrha krenu da sidju kuci pa mi onda kazi da lazem,donosim i postavljam argumentovano u ponedeljak

- - - - - - - - - -

ali evo nadjoh neke slicice na netu pa da ih prilozim na njim pise i gde je slikano
http://www.google.rs/imgres?imgurl=...P7Hcv7ywPfhIGQBQ&tbm=isch&ved=0CFIQMyhKMEo4ZA

http://www.poreklo.rs/2014/10/24/poreklo-prezimena-selo-kukljin-krusevac/

w8297e0t.gif
[/IMG]To vam ljudi izgleda ovako...No coment.

Ma kad imaju vitlo i dobru uporu mogu bre i vertikalno da idu. 45 stepeni nebih ni pomislio da sednem u traktor bez dodatnih tockova pozadi .uspona ima i vertikalnih ali niko ni peske tuda neide a kamoli putevi i vozila i price o tome su price. Gledao sam ocima gde su pojedinci silazili i izlazili ali je nemoguce proceniti ugao. Da je strmo jeste i to strasno al to je igranje sa zivotom. I kakva korist od takvih parcela da se bilo sta radi tu .Tu kozu svezes za sljivu i povuces rucnu da neizvali sljivu

U mom kraju nekada se za spustanje na nizbrdicama dosta koristila takozvana papuca, koja se postavljala pod jedan od prednjih tockova.
Ta papuca je imala napred jednu petlju koja bi se lancem vezivala za sasiju prikolive ili kola.
Sa donje povrsine navarivalo se par armatura u obliku traktorske sare.
Na ekstremnim nizbrdicama stavljale su se cak i dvije papuce pod oba, obicno, prednja tocka.
Sada se sa traktorima koriste jednoosovinske prikolice, jer se dvoosovinske u nasem kraju nemogu vuci ni uzbrdo niti spustati nizbrdo.
Kocnice moraju biti odlicne na prikolici, jer na nizbrdicama one moraju nositi sav teret. Koce celo vreme, i ako je spustanje dobro spremljeno, kocnice na prikolici i traktoru moraju zaustaviti i u najvecoj strani.
Osloniti se na motor kod nas nema nikakvog smisla, i radi se samo na kratkim nizbrdicama.
Spusta se u toj brzini koju motor moze da drzi bez ubrzavanja.

ja znam kako sve to izgleda i angledao sam se tog bas mnogo,ali ima ljudi kojima to jednostavno deluje nemoguce,treba doziveti sve to i preziveti pa tek posle svega tog reci ljudima da lazu,u Vojvodini je teze naci traktor sa kocnicama nego kamen

Ovo si dobro rekao :doziveti i preziveti. Takve svari mi nisu bas cesto padale na pamet jer se i ovako prezivljava a jos da gubim zivot i skrsim i to malo masina mi nije potrebno. Do pre 10 godina sam ziveo u brdsko planinskom kraju gde ima strmina koliko hoces i adrenalinskih zavisnika sve manje jer 10 zivota nemamo

A sta se u najgorem slucaju moze desiti motoru kad ubrzava na nizbrdici pod teretom,recimo u 1 brzini i teret ga gura u visoke obrtaje a nema kocnica,podloga tvrda tj.nema proklizavanja?

Ja sam se svojevremeno više bavio šumom i jednog trenutka sam se jako zabrinuo jer nisam osećao ni malo straha.Tog trenutka sam shvatio da je đavo odneo šalu i polako sam prestajao time da se bavim.Sada samo za moje potrebe jedno 40m drva i ništa više.Čak izbegavam i drugarima prevezem nešto.I dalje ne osećam nikakav strah šta god da me potera ali sam dosta smanjio te nezgodne poslove jer jedino dok čovek oseća strah(ali umeren-zdrav)dotle se i čuva.Svašta mi se dešavalo bez ikakvih ili težih posledica.Nikad se nisam prevrtao itd.Nikad nisam imao neku ozbiljniju štetu.U takvim situacijama verujte da ste totalno bespomoćni i samo bog može da vas čuva.5-6 komšija su nažalost izgubili živote u zanjih 20 godina u šumi.Bilo je i dosta povreda opasnih po život ali imao sam sreće da ja nisam imao ni jednu.U šumi stalno nešto gleda samo kako će da vas udari.Pre neki dan me je udaruo prutić preko uva da sam hteo da se upišam u gaće,a bio sam u traktoru u kabini.Ja bih svakom savetovao veliki oprez i razmišljanje o svakom koraku.Mora se predvideti dosta situacija a nekad i to ne pomaže.

Zlatno je pravilo da da se smanji stepen prenosa tako da može motor da koči.I kočnice su poželjne.

pustim na tebe besnog kera da te vitla jedan kilometar. i sta ce se desiti ,pukne srce ako nisi sportista. tako i traktoru prvo ce riknuti pumpa a kasnije moze i do loma svih delova doci pod iberturom. Kocnice i gume su na svakoj masini prvenstveno potrebne ako se mislimo iskontrolisati uopste a ko hoce vrat slomiti moze i lakirane cipele obuci po ledu nizbrdo. Najgore sto su traktorski motori sporohodni i prilicno dugo ce sve brze ubrzavati dok nesto nerikne a dotle ode vec glava. na rucici za gasenje se jedino moze donekle ispomoci pri takvoj situaciji ali i to je nedovoljno vecinom. Zakon je odmah u startu svaliti ga u kanal ili drvo dok je jos sporiji i iskociti jer sve se popravi sem glave

dali je neko nekad menjao lagere na zadnjim tockovima na 533 ?to se izvuce cizma i skinu se al su oni na osovinu ili u kucistu??

Skines tocak,otkacis polugu za kocenje.Zatim odvrnes ove vijke okolo i izvadis polusovinu van.Na njoj je kuciste u kojem je lezaj.Prvo skines osiguravajucu cahuru lezaja.Ona je nabijena na vruce.Mozes je i rasjeci da skines lakse.Moras paziti da neostetis ispred cahure taj sjajni dio.Tu nalijeze semering koji kad skines polusovinu ostaje u trubi.Cahuru obavezno mjenjas novu .Prije ugradnje je zagrijes ,nabijes i sacekas da se sama ohladi.Nomalono prvo namontiras novi lezaj sa kucistem pa onda nabijas novu cahuru.Usput trebas postelati luft ako ga ima..
i01324-kopija.jpg

Ja neznam ali traktor bez kočnica voziti???
Ja sebi zelim i da prikolica koči iako niko u mom selune zna šta su kočnice na prikolici.
Za 33 sam vec kupio pakne iako koči pa cu da stavim nove i sredim da to bude to.

Imt 539 mi sad ima 175 r/h i trebam mu ulje u diferencijalu mijenjati a ono je kao novo.Jedni mi kažu da samo procijedim isto i vratim a ja sam za mijenjanje.šta da radim jbg jeftinije mi je da ga procijedim ali ne znam koliko je to pametno.Svavjet molim.

Obavezno novo.
A to staro bi trebao ispustiti kada je traktor dobro zagrejan, i ostaviti celu noc da se ocedi sto je vise moguce.
Nageti traktor tako da na cep ide sve a ne da ostane u dnu kucista.
Koliko znam najbolji ti je modricin 'Traktol'.

Nazad
Vrh