IMT

Pa i ono na slici ti ne vredi bas nista,ja sam kupio polovnu bas nikakvu kao sto kazes tu si u pravu,i na kraju sam mogao da kupim dobru i da se ne mucim badava,izasla mi najmanje 350.e.Kederi od 250-300,zavisi od modela,staklo je 35.e kvadrat,onda sto kaze Matic dugmici brave sarke,farbanje itd.ma nakupe se sitnice samo tako.

Molim pomoc! Radjena mi je glava na 539 menjani ventili i vodjice i pavnanje glave. Sada tesko pali kad je hladan, kao da se gusi i zalece se i tako desetak sekundi i posle sve normalno. I ranije se malo zaletao ali nista znacajno, ovo me sad brine. Glavu sam stegnuo na 10 kg i ventile nastelovao na 0.30. Kako da proverim da ne daj b oze ubacje vodu u cilindere? Svaka pomoc dobro dosla!

juce mi 560 3 brzine iskocio iz prve direktne. nagib terena je oko 30% sa malom prikolicom na kojoj su bila drva. bruto tezina prikolice i tovara je bila oko 1 tone. nagib jeste veliki ali se traktor nije uklizo nego je jednostavno iskocio iz brzine. pokuso sam vratit ali uzalud pa sam moro napustit pomenuto vozilo i srokat sebe u kanalcinu punu plavog kamena a traktor u dracik. nisam nista slomio niti sta slicno, pa sam posliko desavanja.
koliko sam ja upoznat da imt sa 3 brzine tesko iskacu. identicni traktori ko moj voze 5 metara drva na kiperkama na malko manjem nagibu ali ne iskacu ni jedan. nisam mogo zamislit da ce moj da iskoci. pa svako misljenje dobro doslo.

Mozda je moje pitanje malo i za cudjenje i podsmeh ali pokusat cu naci odgovor ovde,posto od rodjenja zivim na ravnici isto tako sve parcele su koje sam do sad radio isto ravne kao tepsija zanima me kako se recimo spustat niz brdo sa vecim teretom,da li pustit traktor da koci masinom (u sto neverujem, prsnut ce motor )) ili podpomagati povremeno kocnicama, a takodje me zanima i voznja uz nagib,nemam nikakvog iskustva a nikad se nezna u kakvoj se sve situaciji moze covek naci

Brave 25e kod mene komad, dzaci kabine sa gumicama i srafovima 30e, krila covek ovde pravi po sablonu 100e,gazista fabricka 40e par,kederi 2e metar ,staklo kod mene ide pojedinacno npr soferke 25e ,mala donja stakla po 12e,gorna od 15 do 18 zavisi koje,srafovi 1e komad , cene znam jer skoro drug kupio kabinu kao ovu gore samo sto je bila fabricka ,ali bez stakala ,kedera brava i krila
. I sve dok je kompletirao ofarbao izasla 500e. Placena je bila oko 100e.

Mozda je moje pitanje malo i za cudjenje i podsmeh ali pokusat cu naci odgovor ovde,posto od rodjenja zivim na ravnici isto tako sve parcele su koje sam do sad radio isto ravne kao tepsija zanima me kako se recimo spustat niz brdo sa vecim teretom,da li pustit traktor da koci masinom (u sto neverujem, prsnut ce motor )) ili podpomagati povremeno kocnicama, a takodje me zanima i voznja uz nagib,nemam nikakvog iskustva a nikad se nezna u kakvoj se sve situaciji moze covek naci
Prvo zavisi kolki teret vuces sa kojim traktorom i koja prikolica,traktor sa jednoosovinkom je dobra kombinacija jer je traktor opterecen spustas ga nekom sporijom brzinom(slobodna procena)i pripomazes ga kocnicom ali pazis da ne prokliza na velikim nizbrdicama se koristi i blokada ako je put prav,uzbrdo ako nisi spretan u menjanju brzina pripremis ga unapredi uvek oprez jer svasta se desava to ti je to ukratko za prikolice sa dve osovine neznam jer nikad nisam kacio mislim da je mnogo opasnije

Ma jednom sam bio u situaciji da idem nizbrdo malo veci teret tvrda podloga(asfalt) i dotad sa mislio da je bolje prilikom spustanja ubacit samo u malo nizu brzinu i pustit da traktor koci motorom ali umalo da klipovi iskoce ili mi se ucinilo koristio sam povremeno kocnicu,,znaci bez kocnica ni nizbrdo ni uzbrdo,iskustvo u svemu dosta pomaze

Ovisi kakav traktor .
Ja naprimjer s 577 mogu spuštati 3 veliki teret malo prikočim kad pređe okretaje.
On drži i neće izbacit ni iz 5 nizbrdo , samo onda pališ kočnice.
I mogu spuštat tako 6 do 7 tona bez problema.

Ovisi kakav traktor .
Ja naprimjer s 577 mogu spuštati 3 veliki teret malo prikočim kad pređe okretaje.
On drži i neće izbacit ni iz 5 nizbrdo , samo onda pališ kočnice.
I mogu spuštat tako 6 do 7 tona bez problema.

ma i kod mene je isti traktor samo sto sam ja mislio da se bezbedno moze vozit niz brdo kocenjem motorom bez problema medjutim kad mi traktor predje obrtaje onda vidim da nema druge nego povremeno prikocit.
Sta bi se u najgorem slucaju moglo desit kad bi se duze vozilo sa tim prekoracenjem obrtaja?

ma i kod mene je isti traktor samo sto sam ja mislio da se bezbedno moze vozit niz brdo kocenjem motorom bez problema medjutim kad mi traktor predje obrtaje onda vidim da nema druge nego povremeno prikocit.
Sta bi se u najgorem slucaju moglo desit kad bi se duze vozilo sa tim prekoracenjem obrtaja?

A gle nemam pojma mozda bi mogo izbacit ili al da izbaci imaš 5 pa šaltaš u višu pa po kočnici da si na cesti .
Iako se ne bi trebalo dogoditi u manjoj brzini ne divlja jer je jak dosta.

2-3 spora,gas vracen na minimum i cim malo zaleti kocis pa pustis to ti je to,ja tako vozim skoro uvek kad sednem na traktor :D doduse na fergi ide 1-2 spora na 567 2-3 spora,sve zavisi od tezine,procenis sam

577 jesi li nekada vozio drva ili tako nesto velikom nizbrdicom ???
kakvo crno saltanje,nema tu saltanja,kad izbaci izbacio je i dok ne stanes nema ubacivanja

Ma jednom sam bio u situaciji da idem nizbrdo malo veci teret tvrda podloga(asfalt) i dotad sa mislio da je bolje prilikom spustanja ubacit samo u malo nizu brzinu i pustit da traktor koci motorom ali umalo da klipovi iskoce ili mi se ucinilo koristio sam povremeno kocnicu,,znaci bez kocnica ni nizbrdo ni uzbrdo,iskustvo u svemu dosta pomaze
Bitno ti je da procijenis situaciju, tj kojom brzinom spustiti teret uz sto manje kocenja kocnicom. Za to treba malo iskustva po brdovitijim krajevima, al moj savjet ti je da ides manjim brzinama, uz povremeno kocenje kao sto rekose ostalli clanovi. Moj savjet ti je ako spustas teret niz mekanu podlogu (suma, njiva) obavezno koristit blokadu diferencija
puno pomaze u takvim situacijama. I uvijek drzati nogu spremnu na kocnicu, u slucaju izkakanja iz brzine da mozes odma odreagovati kocnicom. Nije na odmet i pridrzati rucicu mjenjaca da bi se sprijecilo iskakanje iz brzine :osmeh:. To su neka moja licna iskustva.

Kod mene kazu stariju ljudi: "kojom brzinom uzbrdo, tom i nizbrdo" ako mislis da ce moci uzvuci neki teret 1. direktnom, odmah s pocetka brda saltas 1, direktnu i po potrebi ako se zalece potpomazes kocnicom.

Ja se ovog bas i ne pridrzavam na asfaltnom putu. Imam ljude u selu s IMT kipericom na kojoj ne prikljucuju kocnice na traktor iako su ispravne i nizbrdo s 3tone tereta idu 3. sporom i tu motor (IMT 539) drzi taj teret bez brige. ja nemam zivaca ici niz to brdo za njima i posto su mi kocnice i na traktoru i na prikolici uvijek ispravne i u funkciji, ja nit zo isto brdo idem 3. direktnom s 4tone tereta i obilazim ih kao da stoje. Kasnije vicu na mene da cu poginuti a s vrha brda mi je pregledno 500m ravnice ispred tako da mogu procjeniti situaciju je li sigurno ili nije.

Po pitanju zemljanih puteva ako ides nizbrdo s teretom (drva npr) i ako ti izbaci iz brzine, ako je dovoljno klizavo, stisni jednu kocnicu da tocak zablokira i cak bez kvacila ga mozes usaltati u brzinu koju zelis. Pustis kocnicu i traktor krene usporavati posto ga obadva tocka opet "drze" za podlogu. Desavalo mi se s 539 i 3m drva vise puta i svaki put sam se izvukao na ovaj nacin. Ovo pokusavati samo na klizavoj podlozi gdje ne postoji mogucnost zanosenja traktora uslijed naglog kocenja.

Cesto puta sam vidio da ljudi s IMT-ima cesto usaltaju u 2. direktnu ili 3. sporu (ovisno o brdu i teretu) i lijevu nogu zaglave izmedju rucuca mjenjaca kao "osiguranje od iskakanja" a desna je spremna na kocnicama u slucaju potrebe i obadvije ruke na volanu.

2-3 spora,gas vracen na minimum i cim malo zaleti kocis pa pustis to ti je to,ja tako vozim skoro uvek kad sednem na traktor :D doduse na fergi ide 1-2 spora na 567 2-3 spora,sve zavisi od tezine,procenis sam

kakvo crno saltanje,nema tu saltanja,kad izbaci izbacio je i dok ne stanes nema ubacivanja

Ne,nikad nisam bio u takvoj situaciji zato se malo i raspitujem,ustvari samo jednom ali i nije bio neki veliki teret ali nikad se nezna

Bobo sve je to lepo sto ti kazes,ne znam kakav je teren kod tebe,ali ovde bogme brdo 45stepeni pa navise,veruj mi da kocnicama nema sanse da stanes kad natovaris drva na prikolicu jednoosoviku takve se voze kod mene,govorim o prikolicama bez kocnica gde se samo solanjas na kocenje traktorskim gumama,tu su muke ogromne a pritom znam brdo njih gde voze bez kocnica,mada oni uvek idu prvi pa ako izbaci neka vide gde ce i sta ce,a trebalo bi da svi imaju ispravne kocnice i na prikolicama,onda mozes kako hoces

Jesil ti normalan, o kojih 45° ti pricas?!? I planinske koze imaju problema da se popnu uz 100% uspon alooo, kolega, malo si ga previse pretjerao ;)

Ne kazem da se s kocnicama zaustavljam, nego kad se jedan tocak zakoci a traktor jos ide naprijed MNOGO je lakse ubaciti u brzinu nego kad se oba tocka okrecu. Kad jedan tocak stoji a drugi se vrti, diferencijal a samim time i mjenjac se duplo sporije vrti nego inace... kad ga usaltas, pustas kvacilo i opet oba tocka imaju "grip" i ako postoji sansa, traktor usporava. ako se tockovi nejednako okrecu, vec su napisali prije mene, stisce se blokada i samo ravno pa gdje stane...

Sto se tice sumskog posla radimo godisnje do 50 metara drva tako da nisam neki strucan al po pitanju brda sam ravnopravan s bilo kim iz teritorija Srbije.

Jesam neznam jesi kad vidio onu moju zelenu prikolicu od zastave kipera puna drva .
I cestom sam dosta brzo išao motor i mjenjač drži većinom 3 brzom ako je jače nizbrdo.
A njivama sve ovisi o terenu.
I mene je znalo ponijet al s fergićem a tu nema pomoći ja mu samo dodam gas pa šta bude.

e jbg ja kad idem u sumu idem po ovakvim putevima,45 i +,da sam birao nebih birao tako ali sta da radim + krivine,nema nista od blokiraca,a tek da vidis sta rade ljudi na Jastrebcu da buem iskren ja tamo nebih ni pesaka,al oni zive od tog posla,ja za svoje potrebe samo i OBAVEZNO kad je suvo i vedro bez ijednog oblacka,kad budem krenuo u sadnju sljiva slikacu brdo uz koje moram da izadjem i sidjem traktorom pa ces videti o kakvim nagibima je rec,iance tamo kada padne kisa i uhvati te nema silaska + glina,jedino ako imas plug zakcen ili traktorsku korpu pa da njom kocis,ne pomazu ni motor a ni bilo kakve kocnic jedino se nasao pametan jedan direktor neke firme pa iso malo traktorom da se vozi,srecom zaglavio ga izmedju 2 drveta

Ljudi moji, jel vi znate sta je ugao od 45° ?!? To je uspon 100% (na svaki metar duzine puta se visina penje za jedan metar). Na tolikom usponu cete imati problema s penjenjem pjeske i po betoniranoj podlozi. A o voznji traktorom po tolikom usponu zaboravite...

Ako mislite pretjerivati, nemojte. Lazete samo sebe.

Kazem da nisam sumski radnik profesionalno ali sam na brdu rodjen i vrlo dobro znam sto je brdo, rad uzbrdo-nizbrdo ali i na uzduznom nagibu. Svake godine teram kombajn po tolikom nagibu da slama iz guzice ispada po nepokosenoj psenici. Vecina korisnika ovog foruma to ne moze ni zamisliti ali tko radi na brdovitom terenu zna o cemu pricam. Nizbrdo kad vrsim, zadnji kraj kombajna se propinje i ponekad moram upravljati kocnicama oslonjen na heder...

Za veliku vecinu vozila nagib od 45° je nesavladiv cak i nizbrdo po tvrdoj podlozi a IMT da ni ne spominjemo...

Nazad
Vrh