IMT

Ne, nego ce otprilike raditi(najbolje polupijan), pa kad stane negde 1-2cm do lezaja onda da je 'zapljeska' cekicom, posle toga obrise znoj i kaze:'ko ga je.e valjace'..

Nek svako radi kako misli da treba. Namontirao sam raznih caura toliko da smatram da znam kako se to radi pravilno i htedoh podeliti.
Moze i usijano na crveno ko voli..

Kakva je traktor 5136? Cuo sam za problem konusno tanjirastog. Ali koliko cesto to odlazi? I da li ima I drugih kvarova? Kakva im je prednja vuca, hidraulika, menjac?

Svi se zale na taj konusno tanjirasti. Mene zanima da li moze da istera 1000 sati, posle montiranja novog. I kakav mu je kardan. Kod nas ima jedan 5100, ne moze da iskljuci kardan. Pa jedan na 5136, ne radi nikako.

Kardan je problem kod starijih modela,od 87-88 je novi tip kardana i dosta je bolje rešen
može izdržati 1000 sati,moj kod mene ima već preko 300 a prethodni vlasnik ga nije menjao,kod njega je bio 10god. traktor

Sve je to stvar normalnosti vozaca,mada i fabrika se nije bas nesto pretrgla da to konstruise bolje.Ovde je neko pisao kako je vukao 30t zitarica i samo cekao da pukne ali nije pukao.Mislim,za taj teret treba kamion sa 300 i vise konja nego ajde,teraj pa dokle ide.

Dobio danas ponudu, 5136 za Steyr-a. Nesto se mislim, sigurno ga je dobro sluzio cim hoce da menja za slican traktor, bez prednje vuce.

5136 je pre jak za mjenjac koji nosi. Lose je konstruiran i brzina za oranje mu je 4. spora. 5136 s lakocom vuce 3x14" plug u 1. direktnoj a to je 11km/h. tu se kompletan mjenjac pregrijava. Naglo pustanje na kvacilu se jednom oprasta ali drugi put vec ostavlja poslijedice. S takvim traktorom se mora jako njezno postupati i ne se praviti frajer po selu. Nikakva silovanja, nikakva zurba, sve fino i polako.

Druga stvar je sto ces najvjerovatnije naici na izganjan traktor posto su svi vec dosta stari pa sta ti se potrefi.

Kardan ne radi jer ljudi misle da kad se ne koristi da mora stajati. NE. Kocnica kardana se koristi iskljucivo kad se nosi prikljucak pogonjen kardanom da se ne okrece u transportu, inace u oranju i slicnim radnjama bi kocnica trabala biti rasterecena i kardan da se nesmetano okrece. Na novom tipu traktora je kardan totalno drugacije rijesen i tu nema problema ako nije stalno bio pod kocnicom...

Tu je jos "logika" koja jos potjece od 539 da se ulje u hidrauliku i mjenjaci nikad ne mjenja pa spena dodatno pojede hidraulicne pumpe i nacme ionako preopterecene zupcanike i onda imas dar-mar...

Ovaj traktor ce ti naj vjerovatnije nabiti secer na 28 kako vec netko rece...

Moj naj iskreniji savjet: Ako nisi prisiljen da s njim radis, nemoj...

Nazad
Vrh