IMT

To su gluposti da na donji IMT vucnik ne moze da se kaci presa... Ja sam imao Clasovu presu i vukao sam je na taj vucnik, sada imam Somecu isto je vucem na taj vucnik, Zmaj 214 isto, kao i svi ostali u mom selu i okolini.
I to sto Bobo kaze da se jedna uska na rudi odsece, ni to nisam radio, kacim onako bez problema.

Ne mora da se odseče ali hoće sama da pukne jer većina stavi dugačak klin i onda prilikom ugibanja dođe do naprezanja gde donja uška jednostavno pukne.Kod mene na presi je odsečena upravo iz tog razloga.

Pa zasto ne povezete ruke hidraulike sa nekom polugom i na tu polugu mozete kaciti balirku..
Evo ovako ja kacim, malo se teze vidi, ali vidi se:

I onda mogu i hidraulikom regulirati visinu pickupa na balirki par cm gore dolje, koliko dozvoljava kardan da ne zapinje..

Isto tako i ja vucem balirku sa 539... Mnogo bolje nego na poteznici dole i sto kaze kolega hidraulikom mogu da regulisem par cm gore dole...

Pa zasto ne povezete ruke hidraulike sa nekom polugom i na tu polugu mozete kaciti balirku..
Evo ovako ja kacim, malo se teze vidi, ali vidi se:

I onda mogu i hidraulikom regulirati visinu pickupa na balirki par cm gore dolje, koliko dozvoljava kardan da ne zapinje..

bas ovaj sistem se kod mene koristi i nijedan drugi. polugama hidraulike regulises visinu pickupa. a sto se tice kuka,poteznica. svaki moguci traktor na ozren planini posjeduje polu-automatsku kuku i nijednu drugu. brdovit kraj, sve jednoosovinke prikolice. nose nenormalne terete. ja sam cisto informativno priupito dal neko zna koliko je dozvoljeno ako je to igdje napisano. sutra obavezno poslikam svoju kuku.

Ja sam ovako komšiji rešio da prikolica ne čupa šafove, napravio dva cuga i vezao za lomljivi klin, dole probušio ploču i ubacio cugove. Na cugovima navoj i kada se ubace stegne se matica i nema problema. Isto moše da se uradi na šetajućoj kuki i plus da se ubace dva šafa pored rudice koji će spajati gornju i donju poprečnu ploču sa rupama, tako da netrpi teret samo donja poprečna ploča. Samo je problem ako se pomera rudica, onda moraju da se pomeraju i šafovi.

ovo je mnogo efikasno rjesenje sa cugovima. ali je problem sto kuka nema osiguraca pa prvo kipanje nazad i otkaci se. ne moze sama da kaci prikolicu kao sto moze automatska ili polu-automatska sto je ogromna prednost. puna ili prazna.
bas primjer iz ove slike. vuces prikolicu a poluge spanerom zavezane. da je tu polu-atomatska i poluge bi imale svoju svrhu i namjenu.

I ja vako vozim balirku na polugama samo treba paziti ako se dize sa hidraulikom da ne ode kardan. Za prikolicu koristim poluautomacku kuku, samo mi je problem kad radim sa cisternom ili omotacom kardan mi bude kratak i onda lupa.

Moja balirka ima orginal sistem na poteznicu.
Obična kuka je ne ta s dva ali ju isto na hidrulik jer nemam poteznice.
Iako mi hidrulik ne treba jer bubanj iz traktora reguliram.

Trazim nesto i nadjoh ove slike iz 2006. godine.Zanimljiv traktor je to bio.
img3376.jpg
[/IMG]
img3375.jpg
[/IMG]
img3344.jpg
[/IMG]

Poceo sam sa preradom automatskog ukljucivanja prednje vuce na rucno kod IMT 577, pa me zanima jedna stvar da li se zupcanik sa slike uvek okrece kad je traktor u pokretu ili je zavisan od ukljucivanja kardana?

2015-02-20-112333.jpg

fotografija0032.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

Duzina koja se vidi do sredine bolcna je 46cm , stim da se moze skratiti za oko 10cm i biti otprilike 35cm. Sa time se vuce balirka a kad je 539 vukao nekada jednoredni zmaj berac skracivana na kracu meru

- - - - - - - - - -

Stim da je imao i kraci tip ovog donjeg vucnika koji je upravo pukao sa jednoosovinkom sto sam pisao. Nemogu se setiti ko taj ima da izmerim ali nije duzi od 30cm koliko se secam i za takve mnogi kace i vuku prikolice

Koliko bi trebalo farbe da se ofarba komplet imt 539 da bude odradjeno najbolje sto moze, i koliko bi bilo realno platit tu uslugu ukljucujuci i peglanje lima sa nekih 40% ostecenja kabine i ostale limarije?Takodje me muci povjerenje u covjeka koji bi to odradio od kvaliteta farbe do nedaj boze mogucnosti da cio traktor moze prepakovat jel farbanjem celog traktora lako se pokrivaju svi tragovi ako se prethodno nesto radilo

Sent from my iPhone6 using Tapatalk

Idi kod Zlatka kad udjes u Vasicu od Sida na krivini desno ima radionicu,radi bas extra ako neces da stedis. 2 traktora je farbao i bolje su uradjeni od dosta auta.

Odradio sam proracun za onaj duzi vucnik,ali na kracu meru od 35cm,posto ima i duzi i kraci reko da uzmem sredinu.Moze bez deformacija da trpi opterecenje do cca 1000kg.Naravno ako uzmemo i da uvek treba da se uracuna i neki stepen sigurnosti onda opterecenje na takav vucnik ne bi trebalo da bude ni 1000kg,recimo do 800kg.

Nazad
Vrh