velja imt 540
Član
@577 nemoj da se ljutis ali pises gluposti 36 godina kod mene napunila vukla 11 metara drva na lafetu , 5 tona zita i ko zna sta sve nikad problema a za berac ubaci se u zadnju rupu i moze mnogo ostrije da se skrene .
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
@577 nemoj da se ljutis ali pises gluposti 36 godina kod mene napunila vukla 11 metara drva na lafetu , 5 tona zita i ko zna sta sve nikad problema a za berac ubaci se u zadnju rupu i moze mnogo ostrije da se skrene .
Sta da vam kazem vise nego da se ne prepirete oko sugavih poteznica i kuka... Da li se moze ili ne moze zakopcati presa za nju, MOZE! na kacenju prese se jedno uho odreze ili odvrne ovisno o presi i teraj. Tako sam i ja imao vucni malcer i jedno "uho" s rude odrezao i kopcao kako mi je bila volja.
Prikljucci sa sistemom kopcanja kao prese su zamisljeni da se vuku na polugama hidraulika uz pomoc poprecne poteznice koja na sebi ima izbuseno dosta rupa pa kako kome treba na te rupe kaci a i po potrebi da se stroj moze podici/spustiti od zemlje i da se poveca okretnost cjele kompozicije.
Po pitanju klatece poteznice kopcao sam za nju prikolicu samo kad sam morao ali vise NIKAD. Sluzila mi je samo za vucu beraca i vucenog malcera a posto sam oboje prodao sad je ta poteznica posudjena kolegi i on s njom vuce cisternu 3000l, kaze da on kuku ne bi htio nikad montirati na svoj traktor a ja isto kazem za klatecu poteznicu kad se radi o vuci prikolica s vecim teretom.
Jos jednom pisem da se moja i poteznica i ploca pod teretom motaju. Od kako je nabavljena poluautomatska kuka nema problema posto je donja ploca rasterecena tj. ne trpi nikakvo vertikalno opterecenje.
Znam jako punio ljudi koji godinama vuku prikolice na takvim poteznicama i nikad im se nista nije dogodilo ali opet znam dovoljno slucajeva kidanja sarafa, kidanja i motanja poteznica da bih zakljucio da je to jeko nepouzdan nacin vuce teskih tereta na jednoosovinskoj prikolici. Uostalom, i taj podatak pise u knjizi koja se dobija uz traktor posto ova poteznica nema atest za vucu bilo kakve prikolice.
Samo da napisem jos jednu zgodu u vezi klatece poteznice. Kolega na zetoru 12145 imao klatecu poteznicu i vucnik za dvoosovinske prikolice. S tim zetorom je vukao IMT kipericu 5t povisenu toliko da je vozila 6500kg psenice u zetvi. Prve godine u zetvi mu se klateca poteznica objesila prema zemlji za koji cm pa je odlucio da ju poveze sajlom u jedno 12-13 krugova za gornji vucnik i tako sprijeci kidanje donje poteznice. Odradilo je to tako tu zetvu do kraja ali je za iducu godinu sklepao poluautomatsku kuku za tog zetora i preporodio se.
Svatko zna sto mu bolje pase i to koristi. Netko ne voli klatece poteznice, netko ne voli kuke. 100 ljudi - 100 cudi i mislim da se nema smisla prepirati oko ovako blesave teme.