IMT

@577 nemoj da se ljutis ali pises gluposti 36 godina kod mene napunila vukla 11 metara drva na lafetu , 5 tona zita i ko zna sta sve nikad problema a za berac ubaci se u zadnju rupu i moze mnogo ostrije da se skrene .

@577 nemoj da se ljutis ali pises gluposti 36 godina kod mene napunila vukla 11 metara drva na lafetu , 5 tona zita i ko zna sta sve nikad problema a za berac ubaci se u zadnju rupu i moze mnogo ostrije da se skrene .

To kuka za teške terete nije a ti reci što hoćeš.
Ona ima svoju namjenu a to što je izdržala je čudo.
Jer oni šarafi šta je drže to je sve slabo kad bi rokalo po jamama.
Pogotovo da ti stavim sliku takve nove kuke izvarena nije iz komada.

Mogli su komotno da skrate prepust za jedno 5cm, i bilo bi dosta jace...

335fuag.jpg

577 To si potpuno u pravu a ko hoce reskirati nek izvoli. Vozio sam 539 sa takvim donjim vucnikom i oko 4tone i prednji kraj je vecinom bio u vazduhu cim vidi uspon.Jednostavno previse izvucena poluga iza i propinje prednji kraj i bez kocnica je skoro nemoguce motanje na vecim usponima. Sto je vucnik ili kuka blize diferencijalu tim je jaca i mnogo manji problemi. Nama je tad napukao vucnik posle par tura iako je traktor bio skoro nov i 92 godiste a malo malo vijci popustali . Ko hoce nek vuce velike terete i reskira a to je vucnik upravo za balirke ,prese i berac zbog lakseg manevrisanja

E pa ja cu ti slikati ovde kod mene koliko hoces balirki,beraca jednoredih ili dvorednih, koji se na ovo kace. Kod drugara su i na 567 i na rakovici 65 i imt539 sve ovakvi vucnici upravo te namene. Jednoosovinku ko ima i koristi ide na klasicnu kuku ili poluautomatdsku ako je tako zovu . Bio sam u brdsko planinskom kraju gde je skoro nemoguce vuci veci teret sa ovakvim vucnikom. Na usponu od 15% i 3tone tereta sa 539 dvojica smo sedeli na haubi napred i opet se podizao blago i upravljanje na kocnicama . Kazem mozete kaciti ali posledice mozda neznate ali nama je pukao vucnik upravo ovakav i to nizbrdo i stranice prikolice udarile u pogonske gume i jedva se zaustavilo. srecom pa je nizbrdo i vazdusne kocnice su radile inace bi izginuli ko jedan. Nije za zajebanciju a ko hoce nek reskira slobodno

Onda je u mom selu 90% balirki vezano uzetom za traktor i tako ih vuku. Apsolutno svi rade upravo sa ovakvim vucnikom na bilo kom traktoru Imt ili rakovice .Ja sam balirao upravo letos sa 539 ovakvim vucnikom i Odzackom presom. Berac zmaj 224 i rakovica 65 sa ovakvim vucnikom a isto i predhodne godine sa 567 i zmajem iza. Svi u selu i okolini rade upravo na ovaj tip a ako neverujes dodjes i dokaza koliko god hoces

Ajde ako neko ima dimenzije tog vucnika neka napise pa da mu uradim proracun i da otklonimo dilemu koliko opterecenje moze da podnese bez deformacije.Debljina je 30mm,a koliko ima od dela obelezenog crvenom strelicom do ose klina?
Inace ja sam vidjao da na ovakve vucnike kace prikolice jednoosovinke kiperke sa dosta tereta i nose bez problema.

Ako stignem sutra ja cu ti izmeriti dimenzije. imam obaveza do posle podne pa cu otici do drugara da premerim.Mogao sam i danas jer sam upravo sredjivao hladnjak na 567 a treba na 539 da sredim prednji bolcn u trapu jos. Tu moze biti problem i do samog kvaliteta materijala od kojeg je napravljen

Nama se to desilo sa kipericom imt od 3,5 tona nosivosti. Dve ture vece oko 3,6tona i posli kuci sa praznom nizbrdo srecom nije velika nizbrdica i kad je to puklo i grunula prikolica.Tad kad neizginusmo mislim da necemo nikad. Jos za par slucajeva sam cuo gde su prikolice zavrsile u provaliji.Ma nije zezancija uopste niti bih preporucio to ni dusmaninu pogotovu sto su verovatno i losi materijali u pitanju a i zamor materijala vremenom cini svoje.Najgore sto je ovaj 539 imao samo tada 140 radnih sati i 92 godiste sto bi jos trebalo da bude u kvalitetu u ono vreme

Kremator svaka cast na zapazanju a i citanju misli,jer sam upravo to i planirao uraditi,stvarno je previse izbacena i tih 5cm ce joj mnogo olaksati nosivost.A inace taj deo nije fabricki a ostali jeste,jer je on nekada bio od 25mm i kod prethodnog vlasnika se savijao vise puta pa je on napravio deblji za 5mm i izgleda izbacio je malo vise nazad jer kaze da se tako lakse vozi u rikverc...nemam pojma jer ja nemam mnogo iskustva sa njom,i jos jedno sam izostavio da prethodno kazem jer mi mnogi verovatno nece verovati/a i ja sam malo jos uvek skeptican/rekao mi je da je sa njom i prikolici visevica jednoosovinka 4.5t jednom prevezo tacno 10 metara bagremovine,10 km asfalt i sve ravnica.

Pa teraju ovde kod mene sa kiperkama standardno 8m drva i to hrast-cer.Ne znam koje su i koja je nosivost,jedino znam da imaju gume 7,50 ili 8,25-20.Valjda im je nosivost 3,5t ili 4t.

Sta da vam kazem vise nego da se ne prepirete oko sugavih poteznica i kuka... Da li se moze ili ne moze zakopcati presa za nju, MOZE! na kacenju prese se jedno uho odreze ili odvrne ovisno o presi i teraj. Tako sam i ja imao vucni malcer i jedno "uho" s rude odrezao i kopcao kako mi je bila volja.

Prikljucci sa sistemom kopcanja kao prese su zamisljeni da se vuku na polugama hidraulika uz pomoc poprecne poteznice koja na sebi ima izbuseno dosta rupa pa kako kome treba na te rupe kaci a i po potrebi da se stroj moze podici/spustiti od zemlje i da se poveca okretnost cjele kompozicije.

Po pitanju klatece poteznice kopcao sam za nju prikolicu samo kad sam morao ali vise NIKAD. Sluzila mi je samo za vucu beraca i vucenog malcera a posto sam oboje prodao sad je ta poteznica posudjena kolegi i on s njom vuce cisternu 3000l, kaze da on kuku ne bi htio nikad montirati na svoj traktor a ja isto kazem za klatecu poteznicu kad se radi o vuci prikolica s vecim teretom.

Jos jednom pisem da se moja i poteznica i ploca pod teretom motaju. Od kako je nabavljena poluautomatska kuka nema problema posto je donja ploca rasterecena tj. ne trpi nikakvo vertikalno opterecenje.

Znam jako punio ljudi koji godinama vuku prikolice na takvim poteznicama i nikad im se nista nije dogodilo ali opet znam dovoljno slucajeva kidanja sarafa, kidanja i motanja poteznica da bih zakljucio da je to jeko nepouzdan nacin vuce teskih tereta na jednoosovinskoj prikolici. Uostalom, i taj podatak pise u knjizi koja se dobija uz traktor posto ova poteznica nema atest za vucu bilo kakve prikolice.

Samo da napisem jos jednu zgodu u vezi klatece poteznice. Kolega na zetoru 12145 imao klatecu poteznicu i vucnik za dvoosovinske prikolice. S tim zetorom je vukao IMT kipericu 5t povisenu toliko da je vozila 6500kg psenice u zetvi. Prve godine u zetvi mu se klateca poteznica objesila prema zemlji za koji cm pa je odlucio da ju poveze sajlom u jedno 12-13 krugova za gornji vucnik i tako sprijeci kidanje donje poteznice. Odradilo je to tako tu zetvu do kraja ali je za iducu godinu sklepao poluautomatsku kuku za tog zetora i preporodio se.

Svatko zna sto mu bolje pase i to koristi. Netko ne voli klatece poteznice, netko ne voli kuke. 100 ljudi - 100 cudi i mislim da se nema smisla prepirati oko ovako blesave teme.

Komsija je prosle godine kupio istu klatecu/ako se vec tako zove/ i na prvom dobrom utovaru peska se ploca povila nadole za nekih 2cm ali srafovi nisu popustili onda smo je varili i ojacavali na sve strane ne bi li ostala sluziti svrsi.Tako da sam zakljucio da je cela izradjena od nekog vrlo slabog obicnog gvozdja,ali sta ce te platio je novu 30.e,kakve pare takva muzika.

Sta da vam kazem vise nego da se ne prepirete oko sugavih poteznica i kuka... Da li se moze ili ne moze zakopcati presa za nju, MOZE! na kacenju prese se jedno uho odreze ili odvrne ovisno o presi i teraj. Tako sam i ja imao vucni malcer i jedno "uho" s rude odrezao i kopcao kako mi je bila volja.

Prikljucci sa sistemom kopcanja kao prese su zamisljeni da se vuku na polugama hidraulika uz pomoc poprecne poteznice koja na sebi ima izbuseno dosta rupa pa kako kome treba na te rupe kaci a i po potrebi da se stroj moze podici/spustiti od zemlje i da se poveca okretnost cjele kompozicije.

Po pitanju klatece poteznice kopcao sam za nju prikolicu samo kad sam morao ali vise NIKAD. Sluzila mi je samo za vucu beraca i vucenog malcera a posto sam oboje prodao sad je ta poteznica posudjena kolegi i on s njom vuce cisternu 3000l, kaze da on kuku ne bi htio nikad montirati na svoj traktor a ja isto kazem za klatecu poteznicu kad se radi o vuci prikolica s vecim teretom.

Jos jednom pisem da se moja i poteznica i ploca pod teretom motaju. Od kako je nabavljena poluautomatska kuka nema problema posto je donja ploca rasterecena tj. ne trpi nikakvo vertikalno opterecenje.

Znam jako punio ljudi koji godinama vuku prikolice na takvim poteznicama i nikad im se nista nije dogodilo ali opet znam dovoljno slucajeva kidanja sarafa, kidanja i motanja poteznica da bih zakljucio da je to jeko nepouzdan nacin vuce teskih tereta na jednoosovinskoj prikolici. Uostalom, i taj podatak pise u knjizi koja se dobija uz traktor posto ova poteznica nema atest za vucu bilo kakve prikolice.

Samo da napisem jos jednu zgodu u vezi klatece poteznice. Kolega na zetoru 12145 imao klatecu poteznicu i vucnik za dvoosovinske prikolice. S tim zetorom je vukao IMT kipericu 5t povisenu toliko da je vozila 6500kg psenice u zetvi. Prve godine u zetvi mu se klateca poteznica objesila prema zemlji za koji cm pa je odlucio da ju poveze sajlom u jedno 12-13 krugova za gornji vucnik i tako sprijeci kidanje donje poteznice. Odradilo je to tako tu zetvu do kraja ali je za iducu godinu sklepao poluautomatsku kuku za tog zetora i preporodio se.

Svatko zna sto mu bolje pase i to koristi. Netko ne voli klatece poteznice, netko ne voli kuke. 100 ljudi - 100 cudi i mislim da se nema smisla prepirati oko ovako blesave teme.

Ja vec nekoliko godina vucem presu sa ovakvim vucnikom a presa ima dva UHA kako BOBO kaze, jednostavno gornje uho od prese ide u sredinu poteznice donje ispod poteznice i to je to, kraci klun da hvata samo gornje i nikakav problem....

Nazad
Vrh