Bojceticu, oćeš da kažeš da dubina nije svuda ista? Upravo preko tog otpora održava dubinu.
Landini, ne vredi, sve sam uzorao pa sad palamudim.
Tačno, dubina oranja nije svugde ista ali jeste sila kojom toplink deluje na traktor. E sad ta sila je u mekanom dostignuta na možda 30cm dubine a u tvrdom se ta sila dosegne već na manjim dubinama.
Ako je njiva manje više jednako tvrda tada može govoriti o jednakoj dubini, jer ako npr. plug potone malo dublje poveća se sila na toplingu i hidraulik reaguje i malo izdigne plug i onda se može reći da taj hidraulik na taj način održava jednaku dubinu.
Ali ako nije njiva jednako tvrda onda tu nema jednake dubine. Npr. kod mene je u dolovima mnogo tvrđe nego na bregu i ako na bregu imam npr. 28cm u dolu je dubina nekad jedva i 15-20cm.
Naravno to sve ako se ne diraju ručice, a da bi se svugde ostvarila potrebna dubina onda na tim tvrđim mestima to treba korigovati kockicom.
- - - - - - - - - -
Ovde se meša normalan rad IMT hidraulika i rad u trenutku havarije tj. zapinjanja za nešto.
U normalnom radu ako toplink pritiska hidraulik, ovaj to neutrališe tako što malo izdigne plug i rastereti topling. Naravno i obrnuto. Znači kad topling pritiska hidraulik ovaj ga izdiže, ali ako nastavi i dalje da ga pritiska u jednom momentu će doći do naglog spuštanja poluga, a to je onda kad taj pritisak toplinga postane veći od onog havarijskog. U samom hidrauliku se dešava sledeće: regulacioni ventil je preko sistema polugica povezan sa toplinkom i kad topling gura hidraulik on u stvari potiskuje regulacioni ventil tako da ovaj omogući da pumpa šalje ulje u cilindar i hidraulik diže. Međutim ako toplink još jače gurne regulacioni ventil (ali baš mnogo jače nego što je u redovnom oranju bez obzira i ako je jako tvrdo) on će izaći iz zone gde su kanalići koji dovode ulje na usis pumpe i preći u zonu u kojoj su kanalići koji su spojeni sa izlazom pumpe i sad pumpa umesto da gurne ulje u cilindar izgura ulje napolje kroz ventil u kućište hidraulika i tako se poluge spuste.
Koga interesuje detaljnije kako to izgleda neka izgugla radionički priručnik za IMT 560 gde je detaljno objašnjen način rada tog hidraulika.