IMT hidraulika

Plužno telo je ispod kolenaste osovine, a kupa iznad, i u čvrstoj su vezi tj. poluga koju čine plužno telo i kupa rotira oko kolenaste osovine. I ako plužno telo krene nazad (kad zapne za nešto) kupa će krenuti napred, tj gurnuće toplink ka traktoru. Tako da nije nikad nego uvek... :osmeh:

Valjda otpusta oprugu na balans stangli, i pecurkom gura onu grbavu polugu, a tada valjda dize.

Kad sam stelovo hidrauliku, dok je bila izvadjena balansna, produzetkom od gedora sam gurno onaj pipak(grbavu polugu) i traktorske poluge su isle gore. Cim pustim one dole.

Dali si skroz siguran???

Imam IMT i ne orem sa njim jer je najmanji ali imam kontrolu vuce na Zetoru i MTZ sa monoblokom , popravljao sam oba i znam sta je unutra. Oba imaju kontrolu preko toplinka koja radi samo na povlacenje , sa zetorom sam kacio grane od oraha , postoji vocnjak , i zaustavi traktor u mjestu. A tako radi i monoblok na rusu , samo na cupanje , odnosno savladavanje opruge i povlacenje poluga povezanih sa ventilom.

Stajapo sam na plugu koji je vukao mali fergo jer nije htio u zemlju i oranje oko sljiva i znam da je iskakao kad naidje na zilu/otpor, a trebao je da potone po linku.

Imas drugo objasnjenje , napisi ako te ne mrzi.

Oko tog rotiranja oko kolenaste...

Ja sam kao klinja jednom pokušao da premestim položaj ručice na neki drugi zub na IMT 756 plugu dok je plug bio podignut na traktoru. Čim sam otkačio ručicu zadnji deo pluga je pao na zemlju a ručica pričkinjila moju šaku na kabinu traktora. Srećom nije plug bio max podignut inače bih ja sad bio kandidat da glumim kapetana Kuku... :haha:

Imam IMT i ne orem sa njim jer je najmanji ali imam kontrolu vuce na Zetoru i MTZ sa monoblokom , popravljao sam oba i znam sta je unutra. Oba imaju kontrolu preko toplinka koja radi samo na povlacenje , sa zetorom sam kacio grane od oraha , postoji vocnjak , i zaustavi traktor u mjestu. A tako radi i monoblok na rusu , samo na cupanje , odnosno savladavanje opruge i povlacenje poluga povezanih sa ventilom.

Stajapo sam na plugu koji je vukao mali fergo jer nije htio u zemlju i oranje oko sljiva i znam da je iskakao kad naidje na zilu/otpor, a trebao je da potone po linku.

Imas drugo objasnjenje , napisi ako te ne mrzi.

Reč je bila o malom IMT traktoru a ne o MTZ ili Zetoru. Potpuno su im različiti hidraulici i nema mesta poređenju.

- - - - - - - - - -

Ima negde na ovom forumu radionički priručnik za IMT 558 i 560. U njemu ima detaljno (do najsitnijeg detalja) objašnjen način rada IMT hidraulika i kad se to pročita onda je sve jasno...

Šta se tačno dešava unutra sa polugama, nisam siguran, ali praktično mi se stotine puta desilo da kad negde zakačim plug, automatski mi se izbaci iz zemlje. To mi uvek spašava raonike. Slično je kada se pri oranju naiđe na tvrđu zemlju. Veći otpor preko toplinka sabija oprugu i plug se izdiže. Teško mi je da sad posle toliko godina učim drugu teoriju....

Srce IMT hidraulike je regulacioni ventil. Njegovim pomeranjem u njegovom kućištu se ulje ili ispušta iz cilindra ili u njega gura. Taj ventil je poduprt nekom oprugom sa jedne strane a sa druge strane na njega deluje sistem polugica koje su vezane za komandne ručice i toplink. Da bi se taj regulacioni ventil pomerio polugice moraju da deluju na njega nekom silom i ta sila mora da bude u nekim propisanim granicama da bi vetil imao propisani hod (savlađujući onu oprugu kojom je poduprt). Dakle te polugice moraju da se tačno podese (postoje na njima još neke dve opruge koje se sabijaju na neku određenu meru) da bi odgovarajuća sila na toplinku (ili položaj ručice spram izabrane visine dizanja) imala reperkusiju na tačno određen hod ventila. To mora tačno da se podesi kako bi hidraulik pravilno radio sa svim tim njegovim funkcijama i osobinama. U svakom uputstvu za popravku piše da se pre bilo koje popravke prvo podese te polugice po datim uputstvima. To je ključ svega, ako nekom nešto ne radi ne mora da znači da to tako mora već da nije dobro ni bio podešen ili se raštelovao ili su te opruge izgubile prvobitna svojstva (uključujući i oprugu na ventilu)...

Nemam pojma, meni je plug uvijek iskakao a desavalo se dok sam orao s jednobraznim leskovackim plugom da se zabijem u neki panj i da mi toliko povuce gornju polugu prema napolje da se zaglavi razvodni ventil. Na 549 se desilo dvaput jer kad zapne, nema tu plaksanja tockova, on ode i ne pita sta je iza njega. Izbjegavam orati s 549 i jednobraznjakom bas sto mi se ovo desava na neurednim njivama koje sam privodio kulturi.

Nemam pojma, ocito da se teorija i praksa malo razilaze. Ispada po Grbicevom tumacenju da ova hidraulika toliko naglo pada prema dolje da bude mal te ne ko potisni hidraulik na ruskim traktorima. Meni koji ne koristim fini hidraulik i orem s tockom ta funkcija hidraulika ne znaci nista jer orem bez tezine pluga na polugama i nema mi sta "olaksati" zadnji dio traktora posto se plug nosi na tocku a poluge traktorske ga jednostavno samo vuku kroz zemlju. Jednobraznjak nema tocak i kod njega sam opisao sta mi se desavalo s 549.

Mislim da ovde na forumu ima i link za knjigu podešavanje IMT hidraulika. Ja imam tu knjigu pa ako treba mogu je ja skenirati nekako i postaviti na forum. (Al ne ovih dana - do sledećeg oranja sigurno. :haha: )

Podesavao sam hidraulik na 549 kad mi je pukao poklopachidraulika i po toj knjizi ali sam zvao ipak majstora da to provjeri da ne bi bilo jos veceg belaja. Majstor jedao zeleno svijetlo i nema problema, hidraulik fino radi.

Na breni sam ga podesavao sam po uputam iz tog "biltena za podesavanje IMT hidraulika" i radi dobro a fini je na breni totalno iskljucen cim je traktor uteran u brazdu (nema veze izmedju gornje poluge i poklopca hidraulika). Nesto je zastekalo u polugama i nema sanse dublje orati od 15-ak cm. Orem s tockom i nema brige.

Strašno je kad ljudi kojima je poljoprivreda osnovno zanimane i to rade dugi niz godina imaju suprotne stavove o nekim osnovnim stvarima.Ja sam traktor nasledio,niko me nije podučavao,seo na njega i kako su ove dve ručice nameštene(negde bliže dnu,jedna malo višlja od druge) orem i samo ovu veliku pomeram i sa njom regulišem dubinu.Kad namestim na 25 cm da ore,zavrnem veliki točkić(bude blizu dna) i ori miško.Sa ovog linka izgleda da ne radim baš dobro ali je i ovaj Pera malo konfuzan jer prelazi sa pojma na pojam pa ga nikako da skontam kako treba podešavati ove tri poluge.Izleda da grešim, a vidimi da moje kolege sa foruma kao stari iskusni znalci, često imaju suprotne stavove.Ja mučenik, ćutim i trepćem-da se ne brukam!Voleo bih da na leto dođe neko do mene,zakačimo mog 539 i mali dvobrazni plug na smicanje leskovački i da zaoremo prvu brazdu,kao drug Tito u Dobanovcima,i da naučim jednom za svagda kako se ore.Platio bih i autobusku kartu i zaječarsko pivo!Kafa se podrazumeva.

greška greška

- - - - - - - - - -

Poškušao sam da ukratko objasnim rad tog regulacionog ventila ali sam ja to davno čitao (pre 15 god) pa rizikujem da nešto pogrešno napišem a sve to svakako ima potpuno sažvakano u pomenutom radioničkom uputstvu. Zato sam izbrisao post jer sam i sam odmah uočio grešku u opisu.

Tu ste negdje , samo što su neki u hodu promijenili mišljenje , pa tvrde suprotno nego što su sami prije rekli . Plug kada zapne za nešto u zemlji , ne zateže toplink nego ga gura i poluge se tada dižu uvis a ne propadaju dole. Kod ehra je slično i isto pri velikoj sili zatezanja ide gore .

Ako gura top link znači da je iskočio napolje a to dalje implicira da hidraulik pokušava da zadrži zadatu dubinu, dakle spušta ga u dubinu. Akcija i reakcija na tu akciju. Govorim za Imt, za ehr ne znam.
Reakcija je uvek suprotna akciji jer teži ravnoteži (još se i rimuje).

Pri oranju, topling uvijek tezi da ide prema traktoru. Preko njega i radi plivajuca. Pri zapinjanju ta sila preko toplinga postaje prevelika i hidraulika plug vadi napolje. Tako kad predjes iz lakse u tezu zemlju, kvadrant ne diras a ono ore plice. To pisem iz iskustva. Mozda je i moguce ono sa snimka ali ja to nisam dozivio na nekoliko IMTa.

Nazad
Vrh