IMT hidraulika

Moze li neko da mi pomogne,verujem da neko zna o cemu se radi.Naime na mom 533 desava se sledece hidraulika ne moze da podigne do kraja nego do pola dize a dize i kad se neka alatka podigne nesto kao da lupka u kucistu.Ulja ima dovoljno tako smo kupili traktor vecinu alatki podigne. Pa ako je neko radio remont pumpe zanima me koliko sve iznosi sa obradom i rukom

Danas nesto uz medu prioravo i zadre plug za neku zilu i u sekundi odigne prednji kraj metar od zemlje.Traktor pod lancima a jednostepeno kvacilo pa naspanovo mjenjac da se neda izbacit iz brzine a plugove nemogu podic.Ugasim fergu i deset minuta sam vuko mjenjac da izbaci a kad je izbacio ,prednji kraj bubnu da srecom nisu rukavci popucal

Ne razumijem kako utegne mjenjac da ne mozes izbaciti? Stisnes kvacilo i traktor staje, odvaja se mjenjac od motora i sta ga drzi utegnutim?

Ne razumijem kako utegne mjenjac da ne mozes izbaciti? Stisnes kvacilo i traktor staje, odvaja se mjenjac od motora i sta ga drzi utegnutim?

Meni se tonekad desi da teško izbacim iz brzine fergu 539-samo u teškom radu kad je oranje.Na uvratinama ako je malo neravan i nategnut traktor,jedva sa dve ruke izbacim iz brzine u ler.Da li je to do naštelovanosti kvačila ili...A na ravnom i u transportu-nikad.

To moze biti samo nepodeseno kvacilo. Ja stvarno ne vidim razloga da se traktor s jednostepenim kvacilom koji je propet stiskanjem kvacila nece spustiti na zemlju. Ako ga plug nekim cudom drzi propetim, stisne se kvacilo, mora se moci lako izbaciti iz brzine, ubaci se u rikverc i polako u nazad...

Meni se slična situacija desila pre desetak godina.Okrenuo se pozadi da vidim zašto je plug zakačio(BILA ŽILA OD DRVETA) i neće napred i učini mi se da sa mojim sedištem nešto nije u redu,pogledam napred a moj se riđan propeo prednjim nogama u vis.Sledio sam se tad i kao početnik u poljoprivredi,instiktivno smanjim skroz gas na ručici i on samo klocnu napred,mene oblio hladan znoj.

Zar ne treba IMT hidraulika da u takvim slučajevima rastereti točkove i traktor da prošlajfuje? Pogotovo 533 i 539 jer su laki.

upravo činjenica da je hidraulika regairala podigla je prednji kraj u zrak , zapravo hidraulika je htjela podignuti plug , žila nije dala plugu van pa je diglo prednji kraj ..zato je bilo brzo i neprimjetno

Pod lancima je bio a treca spora i nije bilo slajfanja vec kako pustam kvacilo on se samo propinje a nemogu dic plug dok ne pustim kvacilo posto je jednostepeno.Kad sam ga odvojio on je stao al nemoze nazad a dal nategne zupcanike il lamela ne odvoji dovoljno pa se neda izbacit iz brzine.Desi se ponekad da mi pod opterecenjem tesko hoce iz brzine.....Sad nesto kontam..mogo sam probat mali reduktor al ni nakraj pameti

upravo činjenica da je hidraulika regairala podigla je prednji kraj u zrak , zapravo hidraulika je htjela podignuti plug , žila nije dala plugu van pa je diglo prednji kraj ..zato je bilo brzo i neprimjetno

Upravo suprotno! Kod velikog naglog opterećenja kao što je zapinjanje za žilu (odnosno kod mnogo jače sile kojom toplink deluje na hidraulik spram sile koja je prisutna u oranju) regulacioni ventil naglo ispusti ulje iz cilindra a to znači da nema govora da u tom trenutku hoće da podigne plug već mu naprotiv dozvoli da se zabije još dublje. Naravno, u tom trenutku traktor više nije kadar da vuče plug, i pošto u tom trenutku izostane dodatni pritisak točkova na zemlju koji se dešava kad hidraulik izdiže plug - traktor prošlajfuje jer je lak.

Upravo suprotno! Kod velikog naglog opterećenja kao što je zapinjanje za žilu (odnosno kod mnogo jače sile kojom toplink deluje na hidraulik spram sile koja je prisutna u oranju) regulacioni ventil naglo ispusti ulje iz cilindra a to znači da nema govora da u tom trenutku hoće da podigne plug već mu naprotiv dozvoli da se zabije još dublje. Naravno, u tom trenutku traktor više nije kadar da vuče plug, i pošto u tom trenutku izostane dodatni pritisak točkova na zemlju koji se dešava kad hidraulik izdiže plug - traktor prošlajfuje jer je lak.

Dukej, mislim da grijesis... Ako je plug zapeo u nesto hidraulik se podize. Ista stvar kad ores i naletis na kamencinu u zemlji (ko je ikad udario u kamen prilikom oranja s IMT traktorom, zna sta pricam) plug se izdize iz zemlje kao metak. Nekad cak kad zapnes u nesto, zna se razvodnik zaglaviti i ne mozes spustiti plug dok ne otvoris deklu sa strane i ne odglavis razvodnik...

Po tvojem ispada da pri dolasku u teze zemljista prilikom oranja plug ide u dubinu sto mi nekako nema logike.

Kod mene izgleda fabrička greška već 35 godina. Radi sasvim suprotno, pri nailaženju na otpor, panj, kamen, odmah mi izbaci plug.

Nazad
Vrh