IMT hidraulika

dragi prijatelji imam veliki problem, posedujem IMT542 i imam problem sa hidraulikom kad okacim neku od masina plug,sejalicu dize jedva do pola a kad skilnem i popnemo se ponaosob na obe poluge dize ko ludo. u kom pravcu da razmisljam. ulje je zamejenoi puno je.

Verovatno se već pisalo o tome,da ne bih čitao 30 strana,da pitam ljude od zanata ?
Došlo vreme za remont hidraulike na 539,koji je čekićao od prvog dana kako je nov kupljen 1983.
Interesuje me šta mi predlažete, da uzimam novu pumpu (indijsku) koja se kreće od 120-140 evra, ili da repariram moju originalnu ,sa opet uglavnom indijskim delovima ?

Problem je uglavnom kada se ulje zareje sporo diže veći teret(nodet 4 reda) i na većim obrtajima motora . Probao sa zamenom gumica na vertikalnoj cevi ispod transfer poklopca,ali bez promene.
Naravno kada budem skinuo poklopac hidraulike proveriću i stanje klipa i cilindra...

120 eura je druga pumpa na bazi zamene sa garancijom+mora da se odnese ploča na pregled da je našteluju i po potrebi zamene klip i cilindar a to je još nekih 60-70 eura.

A gde rade štelovanje ploče ja sam prošle godine promenio i klip i cilindar jer mi je pukao sve lepo radi diže bez problema ali nediže dovoljno visoko jer kod nas ovi nazovi-majstori ploču šteluju odokativno pa mi sad poluge neidu dovoljno visoko

Stelovanje ploce ti dodje stelovanje makaza. Ja sam okacio poklopac hidraulike o zid i objesio kilu i 361gram ako se ne varam secera u kesi i tako nastimo makaze. I u isto vrijeme nastelujes ekscentar dok to tako stoji. On sluzi za brzo i sporo reagovanje hidraulika.

Stelovanje ploce ti dodje stelovanje makaza. Ja sam okacio poklopac hidraulike o zid i objesio kilu i 361gram ako se ne varam secera u kesi i tako nastimo makaze. I u isto vrijeme nastelujes ekscentar dok to tako stoji. On sluzi za brzo i sporo reagovanje hidraulika.

Nepotrebno...

Ja kad sam mjenjao poklopac hidraulika zvao covjeka koji se bavi remontom IMT-a koji je nekad radio u IMT-u da posudim od njega dinamometar i kaze: "Ma kakav dinamometar i gluposti. Cista mehanika, tu nema nekog finog podesenja". Rekao mi kako da podesim sve u poklopcu i nevjerovatno al sve radi fantasticno vec 4 godine... Namjeste se ekscentri, opruge na makazama i teraj misko.

Svakako je bolje dinamometrom (utegom) podesavati poklopac ali na IMT-u postoji "sistem" za sve ;)

Najmanji problem je podešavanje,postoje mnogi video klipovi po netu a tu je i radionički priručnik...
Za podešavanje makaza može da se iskoristi ručna elektonska vaga i po pijacama se može naći za 500 dinara a meri precizno do recimo 40 kg...
http://www.alatzasve.rs/vage/339-rucna-digitalna-vaga.html

Nego mene interesuju delovi koji se mogu naći kod nas i njihov kvalitet :sta:

Tebi nepotrebno jer znac caku. A neces nikome da kazes. Ja sam bar napiso kako sam ja odradio da se moze i neko drugi pomoc ko nema alat.

Da znam napisao bih, ne boj se. Bilo je to prije 4 godine i da ti iskreno kazem zaboravio sam. Sjecam se samo da su polozaju rucica kad se podesava hidraulik "kuglica" na DOWN a "kockica" izmedju dvije tocke a podizne poluge trebaju biti u krajnjem gornjem polozaju. U tom polozaju obadvije makaze stimas na maticama na zazor od 1mm do kraja hoda da ih mali pritisak moze prisloniti do kraja (pocetka) slica u kojem se krecu. Podesavanje ekscentara sam zaboravio al nije bilo nista komplicirano. Sve mi covjek preko telefona govorio...

S dinamometrom ili utegom je preciznije ali koliko vidim da i nije potrebno raditi tom metodom. kasnije kad upalis traktor podesis gornji granicnik "kuglice" da se poluge ne podizu previse i nema problema.

Lijepo bih molio znalce IMT, dali je moguće na IMT 549 DV, podesit ili ugradit nešto novo da bi se dobila veća snaga hidraulika za nošenje tj. podizanje. Konkretno zanima me način na koji bi on mogao radit s 4 rednom Gasspardo sijačicom s deponatorima gnojiva.

Nisam probao, namjeravam je kupit, i šta je to ski pomočni cilindar,. Našao sam na youtube kako imt 542 radi s njom ali je pitanje dali ima gnojiva u sijačici.

Poslednja izmena:
Vlasnik sam IMT-539 i neki dan kad sam prskao voćnjak s atomizerom 330 litara s uključenim kardanom i podignutim atomizerom jako lupa unutar kućišta. To nije lupanje kao jedno da lupa nego kako da objasnim njih više. Kad atomizer bude malo prazniji prestane. Inače kod mene pumpa lupa kad se digne neki priključak onako po običaju kao i svima. Ali ovo je nešto drukčije, DA l itko zna u čemu bi bio problem?

Riknula ti pumpa na atomzeru tako sam i ja imao problem sa prskalicom i posle remonta iste prestalo je lupanje!

Nazad
Vrh