IMT hidraulika

Bobo, tanjiraca je bila na polugama, otac stisn'o po makadamu k'o u Monci, i kada je tanjiraca djipila jako gore ulje je izguralo klip taman toliko da karike ispanu klip se malo zakosi, i eto posla.
Cilindar je pukao zbog moje greske, iprevise sam podigao granicnik, bez da provjerim imaju li poluge slobodnog hoda prema gore.Izgleda da je sapa (onaj dio gdje se kaci klipnjaca) uprla u kuciste diferencijala i eto problema. Inace sam pokusavao da ''uzmem'' stajnjak sa vrha gomile koji je usput bio jako sabijen poluge su bile max. u vis i eto problema.Jedino mi nije jasno zasto sigurnosni nije to regulisao, a poklopac nije zvekn'o, pretpostavljam sto je u pitanju 560, akod njega treca tacka ide na ''bananu'', ili se jednostavno tako potrefilo.

Svasta se desi ljudima...

Ni meni nije jasno kako ti poklopac nije pukao nego bas cilindar. Sigurnosni nece odraditi dok poklopac ili nesto drugo ne pukne. U cjeloj prici je poklopac naj slabija karika i njemu ne treba puno da zvekne. Meni je na 549 pukao jer je jedna strana bila otpustena i poceo dizati prikolicu i od jednom samo KRC i ode poklopac po pola.

Kolega je na 560 nekim cudom lomio sarafe koji drze poklopac. Od kako je kupio traktor hidraulik mu ne dize nesto visoko i on je gornji granicnik izbacio skroz tako da moze kipati berac na grubu komandu hidraulika i ako se negdje nasadi s plugom, da ga malo vise podigne. Jadan je volio popiti i onda je cesto dizao previse i samo se nagne u stranu koliko ga podigne hidraulik skup sa sjedalom. Kupio je sarafe po tri sela tko god ima koliko ih je cesto lomio.

Sve rasturio i jedva izvukoh stari razvodni ventil. Ovde i inace majstori preporucuju zamenu starog novijim modelom razvodnog ventila. Na drugom 539 to je uradjeno aprila i nema problema,

Stari ventil, tj. donja polovina jedva je izasla napolju, uz pomoc klesta za skidanje osiguraca. Ostala mi jos gumica na dnu, sutra popodne nastavljam spajanje nazad, nadam se da ce biti sve ok.

ovo previse podignuto jeste vazno, ali nisam podigao ili menjao podesavanja mozda nikada a sada se javili problemi :)

Poslednja izmena:
Cest problem kad poluge nece dole je zaglavljena poluga plivajuceg sistema u kucistu.Uglavnom je razlog puknuta mandzetna tamo gdje se kaci toplink.Uđe prasina i uz malo vlage zablokira polugu.Zato se taj kvar najcesce desava u jesen i u proljece kad su dani vlazniji.
988c383497d82eb3467bdeaa.jpg

Drugi problem mogu uzrokovati pokrivljene (ostecene) poluge koje pokrecu ventil odnosno dvokraku polugu.One idu jedna pokraj druge i dođe do zapinjanja.To je najlakse OTKOVATI kroz otvor za mjerenje ulja ili kod nekih IMT-ova kad se skine rucica za ukljucivanje kardana.
i01309.jpg

Treci problem stvara pohaban ventil.
i02088-kopirati.jpg

Cetvrti (malo rijeđi kvar) je otpustan vijak ili polomljen dio na pumpi koji sluzi da pomogne vracanju ventila .Taj diozakrece ventil lijevo desno pri radu pumpe i tako sprjecava zaglavljivanje ventila.Cetvrtani dio oznacen crvenom strelicom ulazi u ventil.Preko poluge koja je vezana sa bregastim vratilom pumpe zakrece ventil lijevo-desno i samim tim sprjecava da ventil zaglavi.Ako ventil pocne ribati desi se da cetvrtana glava pukne i tad nastaje problem vracanja ventila.Zato pri ugradnji ventila mora rucno okrenuti pumpa i pratiti da li se ventil na izlazu iz pumpe zakrece lijevo-desno.Nadam se da nisam nesto preskocio.Kome nije nesto jasno neka pita.
i02071-kopirati.jpg

Kod mene je ventil definitivno otisao, izgleda ocajno, sve sklopih, pa sutra probam, ne stigoh imao sam goste.
4b problem bi bio opruga u tom mehanizmu koji vraca ventil.

Hvala na slikama

Jedno pitanje, na istu temu:

Sve sklopio i ne radi? Ulje nisam sipao, jel neophodno da proradi?

Kroz otvor za merac, prstima lako pomeram drugu polugu (za dubinu oranja), dok prvu jedva, izgleda sam je pogresno stelovao, umesto da zatezem oprugu, izgleda da sam je otpustao... moram opet sve da rasturam

Vec duze vreme na 565 hidraulika sporo dize prikljucak kad se dobro zagreje ulje u trupu,samo sitan gas i prikljucak se digne,bez gasa ide bas sporo,napominjem ovo se desava samo kad je vruc traktor,hladan radi odlicno.Takodje nedrzi prikljucak,npr.plug odmah pada cim se ugasi traktor,dok mi na 549 plug drzi i do 20 min rastavljen da ne zalepi za zemlju.Traktor 565 sasvim normalno radi,oranje i osetljivost kvadranta,to je sve za pohvalu.Sta moze biti problem.Ulje je Traktol i menjano je prosle godine,nasuto je Galax.

Jedno pitanje, na istu temu:

Sve sklopio i ne radi? Ulje nisam sipao, jel neophodno da proradi?

Kroz otvor za merac, prstima lako pomeram drugu polugu (za dubinu oranja), dok prvu jedva, izgleda sam je pogresno stelovao, umesto da zatezem oprugu, izgleda da sam je otpustao... moram opet sve da rasturam

Pronađi negde na forumu radionički priručnik i skini ga. Imaš u njemu detaljno objašnjenje rada hidraulika, i kad ga proučiš biće ti jasan način rada i korišćenja tog hidraulika. Biće ti jasno šta koja poluga pritiska, šta se u kom slučaju dešava, kad kako reaguje ventil, gde cirkuliše ulje, itd... Sve ovo ovako napamet kad se radi nije to to, možeš da potrefiš kvar, ali možeš i da još više rašteluješ hidraulik. Naravno, u radioničkom priručniku je i detaljno objašnjeno štelovanje i sklapanje...

Kad sam kupio IMT 560 imao sam mnogo pitanja oko funkcionisanja hidraulika, malo ko je znao da mi pokaže kako se koristi a gotovo niko nije znao da mi i objasni zašto je to tako (npr. ona zaštita od preopterećenja kad traktor prošlajfuje). Kad sam proučio do polsednjeg detalja taj hidraulik u radioničkom, bilo mi je sve savršeno jasno. I tako jednom prilikom odem ja kod majstora da mi reši cupkanje hidraulika kad podigne radilo (klati ga toliko da sve ljulja traktor). Majstor je više puta rasklapao taj hidraulik i nije našao grešku. On ga sklopi i kaže dođi po traktor, ja ga doteram kući, zakačim setvospremač i on isto cupka kao i pre, i nazad kod majstora... Menjano skoro sve, manje bi me koštalo da sam kupio novu pumpu. I kad već nije bilo leka zove me majstor i kaže da je našao grešku, navodno je napukla dekla od pumpe, ja odem, pogledam je i kažem da to ne može da utiče jer je na usisnoj grani i da je sve jedno dal usisava na ulaz ili pored njega i na pukotinu. Majstor je insistirao da nađemo novu deklu, našli je kod nekog dede koji rastura stare traktore (naravno papreno platim deklu) i kad smo sklopili pumpu opet isto. Ja kažem majstoru, eto bio sam u pravu jer sam proučio kako radi hidraulik i znao sam da to nema uticaja, tu se on uvredi jer mu ja kao držim pridiku, skoro se i posvađali. Traktor je sklopio i nikad nije ni rešen taj hidraulik jer u samom radu nije bilo problema (npr. odlično je radio u oranju). Posle sam promenio majstora, a taj hidraulik više nisam ni dirao (nije mi ni smetalo što cupka). Uglavnom, hteo sam da kažem da je mnogo bolje da se nešto radi sa razumevanjem nego onako napamet...

Не може човек све сам да зна, можда само 10% мајстора зна посао, остали раде по методи узалудних покушаја.

Pronađi negde na forumu radionički priručnik i skini ga. Imaš u njemu detaljno objašnjenje rada hidraulika, i kad ga proučiš biće ti jasan način rada i korišćenja tog hidraulika. Biće ti jasno šta koja poluga pritiska, šta se u kom slučaju dešava, kad kako reaguje ventil, gde cirkuliše ulje, itd... Sve ovo ovako napamet kad se radi nije to to, možeš da potrefiš kvar, ali možeš i da još više rašteluješ hidraulik. Naravno, u radioničkom priručniku je i detaljno objašnjeno štelovanje i sklapanje...

Kad sam kupio IMT 560 imao sam mnogo pitanja oko funkcionisanja hidraulika, malo ko je znao da mi pokaže kako se koristi a gotovo niko nije znao da mi i objasni zašto je to tako (npr. ona zaštita od preopterećenja kad traktor prošlajfuje). Kad sam proučio do polsednjeg detalja taj hidraulik u radioničkom, bilo mi je sve savršeno jasno. I tako jednom prilikom odem ja kod majstora da mi reši cupkanje hidraulika kad podigne radilo (klati ga toliko da sve ljulja traktor). Majstor je više puta rasklapao taj hidraulik i nije našao grešku. On ga sklopi i kaže dođi po traktor, ja ga doteram kući, zakačim setvospremač i on isto cupka kao i pre, i nazad kod majstora... Menjano skoro sve, manje bi me koštalo da sam kupio novu pumpu. I kad već nije bilo leka zove me majstor i kaže da je našao grešku, navodno je napukla dekla od pumpe, ja odem, pogledam je i kažem da to ne može da utiče jer je na usisnoj grani i da je sve jedno dal usisava na ulaz ili pored njega i na pukotinu. Majstor je insistirao da nađemo novu deklu, našli je kod nekog dede koji rastura stare traktore (naravno papreno platim deklu) i kad smo sklopili pumpu opet isto. Ja kažem majstoru, eto bio sam u pravu jer sam proučio kako radi hidraulik i znao sam da to nema uticaja, tu se on uvredi jer mu ja kao držim pridiku, skoro se i posvađali. Traktor je sklopio i nikad nije ni rešen taj hidraulik jer u samom radu nije bilo problema (npr. odlično je radio u oranju). Posle sam promenio majstora, a taj hidraulik više nisam ni dirao (nije mi ni smetalo što cupka). Uglavnom, hteo sam da kažem da je mnogo bolje da se nešto radi sa razumevanjem nego onako napamet...

Ako cupka kad pdigne na određenu visinu vjerovatno nije uredu plivajuci sistem. Zakaci teret samo na poluge bez toplinka,digni i vidi jel tad cupka.

kod mene je cupkalo dok je balansna opruga imala lufta. objesen prikljucak kad se spusta i prvo zadnji kraj legne na zemlju pa onda prednji i topling pogura svakojake elemente.stezanjem balansne sam rijesio problem.

Vec duze vreme na 565 hidraulika sporo dize prikljucak kad se dobro zagreje ulje u trupu,samo sitan gas i prikljucak se digne,bez gasa ide bas sporo,napominjem ovo se desava samo kad je vruc traktor,hladan radi odlicno.Takodje nedrzi prikljucak,npr.plug odmah pada cim se ugasi traktor,dok mi na 549 plug drzi i do 20 min rastavljen da ne zalepi za zemlju.Traktor 565 sasvim normalno radi,oranje i osetljivost kvadranta,to je sve za pohvalu.Sta moze biti problem.Ulje je Traktol i menjano je prosle godine,nasuto je Galax.
pregledaj klip i cilindar hidraulike.
A ona cev sto ima po dve gumice i nalazi se ispod sedista,srafi se na dva srafa?

Ako cupka kad pdigne na određenu visinu vjerovatno nije uredu plivajuci sistem. Zakaci teret samo na poluge bez toplinka,digni i vidi jel tad cupka.

Hvala na savetu Lisnik :ppozdrav:, ali traktor sam prodao prošle godine tako da ne mogu isprobati to. Ali, koliko se sećam kad sam ja stajao na polugama (blizu 100kg) hidraulik me je dizao bez cupkanja, sad da l' zbog toga što nisam bio vezan i toplinkom :osmeh: , il' zato što nemam dovoljno kg. Cupkao je isto bez obzira na koju visinu je podignut.

Kad sam već počeo priču da kažem i ovo, možda će ti ovo reći još nešto oko tog kvara... Dok je hidraulik bio rasklopljen, poklopac sa polugama je visio na rodi dizalici. Ja sam onako usput pogledao polugice i video mogu komotno jednoj da "lupim čvrgu" jednim prstom i da ona labavo lupi na drugi kraj proreza (a po priručniku treba da je našpanovana da pri određenoj sili dođe na zazor od 0.2mm do ivice proreza (ako se dobro sećam, davno je bilo). Kažem ja majstoru da polugice nisu dobro naštelovane, al' to je bilo onda kad sam mu prigovorio i za deklu pa nije bilo svrhe da insistiram još i na tom. Iskreno, i meni je već bilo dosta gnjavaže sa njim i batalio sam dalju priču...

Poslednja izmena:
Meni su definitivni problem, makaze, koje sam stezao opustao i morace neko strucniji da ih nasteluje. Kod njih me najvise buni, onaj ekscentar kako ga zove Petar Grbic u prilogu, ne razumem, kako treba biti postavljen tacno jer nije jednak sa svih strana?

ako pogledas snimak od petra i pomno saslusas bice ti jasno kako treba da stoji taj eksentar. mada koliko sam ja razmio da on ne utice na rad hidraulika vec odredjuje brzinu reagovanja. ono brzo sporo.

Društvo pomagaj te...Probao sam danas da zakacim setvospremac. Kada podignem rucicu u kabini od podiznih poluga jako sporo mi na leru dize orudje. Kada ugasim traktor hidraulik (setvospremac) se spusti odmah sam od sebe. Bio mi je majstor sumnja u hidrauličnu pumpu. Šta mislite? Da li je neko imao iskustva sa tim? Da napomenem u pitanju je IMT 5106...

Skini prvo filter od hidraulike vidi da on nije zagusen,a ako nije onda je pumpa riknula.Ako na filteru imas spona od bronze onda ti je otisao planetarni reduktor,a cim on crkne odma za njime ide i hidraulicna pumpa!

Nazad
Vrh