IMT hidraulika

Da al nece ni na kuglica nekad digne nekad nece .
A hidrulik uredno radi.
Sad sam rastavio i nezz morat cu poslikat mozda tko uoci kvar.

Kad nece da vam kipuje probajte rukom stisnuti nazad trecu tacku gde se topling kaci i mene nekada zajebava i ja samo rukom stisnem i odma krene da dize kipu!

na 558 mi se desavalo da nece kip preko kockice kada su poluge u gornjem maksimalnom polozaju

Da uglavnoim sad kipa samo preko kuglice , mjenjali smo ulje čak je i blata bilo.
Jedna poluga je spala bila ali vjerojatno bi trebalo preštelat komplet sve ipak su to godine.
A dobro i radi 77 godina sve orginal.

Rasturio sam hidraulik, pa me zanima, sta ovde treba promeniti, da ne zadrzava poluge u gornjem polozaju?

Prvo me buni ovaj klip (ili kako se vec zove) na prvoj slici, jel ovako treba ili nedostaje nesto?

Na drugoj slici, zakruzeno crveno, bi trebalo da se pomera prstom ili ne? valjci iznad njega treba da budu izmedju ove polugice ili ne?

Na drugom traktoru je majstor resio ovaj problem zamenom nekog ventila koji sam platio 600-700dinara,gde je taj ventil ovde :D
Hvala na pomoci svima :D

slika2:

kada se vraca nazad, treba da se nesto uklapaju makazice ili ne?

Oaj valjcic iznad crvenog zaokruzenog ti je sigurnosni ventil. crvenim zaokruzeno je dvokraka poluga i na nju djeluju skare iz poklopca hidraulika i poluga se mora moci pomicati rukom ali se mora sama vracati u prvobitni polozaj. Kad se poklopac vraca, skare moraju biti s prednje strane valjcica na dvokrakoj polugi, skine se deklic s mjeracem i kroz njega "nisanis" skare da neidju kako treba na dvokraku polugu.

Kupicu nov razvodni ventil i zameniti sutra, mozda proradi (i da ocistim ovo blato unutra...) Nadjoh video, o celom problemu:

samo ne pominje sta je otislo kada poluge ostaju gore? Jel razvodni ventil?
Mogu mozda da ocistim razvodni da ne bacam novac, ako sam pogresio (tipa da treba sigurnosni itd...)

Ova cev sto vodi do malog poklopca cemu sluzi, jesu na njoj te cuvene gumice koje svi pominju?

Hvala svima

Poslednja izmena:
Ako ne reaguje na komande hidraulike onda je taj razvodni ventil sa tri platne. Bolje kupi što kvalitetniji jer tu glavnu ulogu igra kvalitet materijala.

Samo izvučeš malo kardan napolje i polako pumpu svučeš ka nazad. Zapamti obavezno koliko ti je bila dotegnuta matica na dvokrakoj poluzi i tako je i vrati!

Ma i mene plasili s tom maticom na dvokrakoj poluzi. To se podesi za 3 sekunde kad se poklopac namjesti na traktor.

Ako poluge nece dolje, zaglavio se razvodnik (razvodni ventil) a to nije onaj sto se vidi izvana. Malo se igraj s dvokrakom polugom i odglavit ces ga.

Verovatno si digao rucicu za dizanje hidraulike do kraja i zato ti poluge ostaju u gornjem polozaju zato postoji onaj sraf u gornjoj zoni na klizacu od polugice i sluzi kao granicnik dokle smes da povuces rucicu.To ce se desiti na svakome IMT-u i ja sam imao taj problem i to se lako resi otvoris sa leve strane poklopac naspram pumpe ali traktor mora biti u razoru ili ispustiti ulje i to dobrome i onda nekom polugicom(pajserom,kljucem,srafcigerom)zapnes u polugice i vratis ih nazad i onda hidraulika radi redovno ali obavezno paziti da ti rucica neide do kraja na onom klizacu!

Desilo mi se 5-6 puta da nije hteo da spusti ali sam samo jednom skidao deknu, dok nisam znao šta je. Posle samo kuckam čekićem spolja gde su poluge i uvek je spustio. Bar tako kod mene. Zavisi kako se zaglavi....

Nemora uvijek uzrok dignutih poluga biti razvodni ventil.Ima jos razloga koji uzrokuju problem dignutih poluga.Ventil(tj dvokraka poluga) ako ide rukom prema nazad i kad je pustis vrati se sama trebala bi biti ispravna.Za zaglavljivanje ventila isto nemora biti razlog los ventil.Nisam trenutno dobar sa vremenom al mislim da mogu sutra malo pojasniti moguce uzroke dignutih poluga.Naravno kao i obicno bice slikovno prikazano..

Jedva cekam da cujem jer ja znam samo za zaglavljen razvodni ventil.

Meni se on zaglavio jednom prilikom na 549, dosao majstor jer ja to tad jos nisam znao, uhvatio neki pajser i gurnuo kroz desni dakl i mrdaj, mrdaj i namrda on to. Radilo sve OK do prosle jeseni kad mi traktor nije htio podici poluge ni na gruboj ni na finoj komandi... Otkopcao plug, dosao kuci, i vidim da je ispao valjcic s dvokrake poluge a dvokraka poluga izmotana i deformirana jos od kako ju je majstor odglavljivao. Nasao drugu dvokraku polugu, namontirao ju i podesio sam ju u doslovce 3 sekunde. Plasili su me da se to ne smije dirati, da cu nesto pokidati, samo cista logika i nema problema. podesio sam granicnike za podizanje posto je dvokraka poluga mjenjana i evo, radi hidraulik, proslo je godinu daa bez greske.

Poluge mogu ostati u gornjem polozaju i kad klip ispadne iz hidr. cilindra tj. karike izadju napolje i vise nazad nema. E tu ne pomaze nikakvo kuckanje, nego samo poklopac da se skida.
Inace imao sam igranku prije dva dana, tovario stajnjak sa zadnjom naletnom kasikom, i samo se cuo jak pucanj u hidrauliku. Normalno vise nista nije reagovalo, otkacim kasiku, skinem poklopac i dobra komadina hidraulicnog cilindra fali, jednostavno se jadan razletio. Kupim drugi Indijski, domaci nov je ovdje nemoguce naci, namontiram i vec poslije podne sam ponovo radio.
Kada se sin smiluje, posto meni nesto bas i ne ide, ubacicu sliku cilindra.

Pa jel nema cilindar konus preko kojeg karike "kliznu" nazad na mjesto kad neki "krkan" od 150kg krene skakat po polugama? A da je nekome pukao cilindar, to stvarno nisam cuo, obicno od tereta hoce cjeli poklopac po pola.

Nazad
Vrh