IMT hidraulika

Nemam spanere na 539, a bocnu kosu sam prodao daaaavno.

Jest, za nekoga ko ima volje praviti nosace za trube... Od prvog dana su tako "grbavi" i nek budu jos ;)

Po pitanju hidraulika, imao sam problem na 549 na koji sam potpuno zaboravio do sad... Isto tako sam "izgubio" nesto visine na polugama, primjeceno kad tanjuracu nisam mogao podici kao i obicno. Otkopcam ju odmaknem traktor i vidim da na najvisem polozaju poluga, ima jos ohoho slobodnog hoda do gornje tocke. Pregledam ulje, oprugu, skare, dvokraku polugu i sve na mjestu i odlucim se pomaci gornji granicnik na rucki u kabini da kompenziram izgubljenu visinu. Radilo je to tako dvije godine dok u oranju samo od jednom nisam mogao podici plug. Dosao kuci i kontrolirao sve redom i ustanovim da je ispao valjcic iz dvokrake poluge koji se vozi po skarama. Rupe u koje valjcic ide su bile projedene skroz kroz polugu. Nabavio novu polugu, sve namjestio nazad, podesio granicnike i eno opet sve radi ;)

Jutros upalim traktor i onako u hodu podignem rucicu hidraulika do kraja, cisto da vidim sta se desava dok je ulje gusto i dok nije ''razbijeno''.
Pumpa nije lupala zbog gustine ulja, ali se pocne malo gusiti motor kao kad ga potjeram pod kocnicom.

Jutros upalim traktor i onako u hodu podignem rucicu hidraulika do kraja, cisto da vidim sta se desava dok je ulje gusto i dok nije ''razbijeno''.
Pumpa nije lupala zbog gustine ulja, ali se pocne malo gusiti motor kao kad ga potjeram pod kocnicom.

to ti maksimalna visina dizanja nije podesena pa motor promijeni zvuk kad pumpa napravi preveliki pritisak. tad sigurnosni ventil pusta ulje tj rasterecuje sistem. nije pozeljno da to radis cesto. to je samo ako se desi slucajno a stalno koristenje na taj nacin ce skratiti vijek hidraulici. dal ce propisat ventil pa nece imat snagu tj nece gonit ulje u cilindar ili ono najgore da pukne poklopac hidraulika.

Posle kažu loš traktor, nikad nije valjao, poluproizvod...A kakvo je održavanje svaka mu čast-

I u ovakvom akutnom stanju poluge rade i može da podigne do 100kg tereta. Baš me zanima kako bi se neki drugi, noviji traktor ponašao u toj situaciji. Zaslužio je novu ploču... hajde, i zamenu ulja u menjaču...(kad ide tele nek ide i uže :osmeh:). Na 7500 RS i 26 godina starosti, prvi ozbiljniji kvar.

Sta bi moglo da bude problem. IMT539 novi tip. Znaci kad podignem hidraulik, posle par stotina metara spadne dole cak i rucica za podizanje i spustanje spadne dole? Da li postoji neko resenje ili moram da rasturam po ovoj vrucini?

Mozda ti mnogo lako ide rucica i ona od vibracije sklizne dole pa normalno da se i poluge spuste? Ako mnogo lako ide blago je dotegni na onom sraficu sto kliza sa njom.

Послато са GT-S7582 уз помоћ Тапатока

Pitanje koje zahteva iskusan odgovor:
Na mom IMT577 traktoru, hidraulika sporooo dize, a kad je tezak teret, tipa plug da izvuce iz zemlje (3*30) bez gasa nece, na ler pa nikako? Sta je problem, filter, ulje, pumpa???

Na mom 577 je bio problem filter,na leru je sporo dizao a kada dam gas po malo spustao,posle ciscenja filtera i zamene ulja nije vise bilo problema. Ako je model sa pojacanom hidraulikom ionako sporije dize

Pojavio mi se jedan problemcic sa hidraulikom na 539, pa bih volio cuti upucene o cemu se tu radi. Naime hidr. je najednom izgubio visinu dizanja poluga za par cm, kada povucem komandu za dizanje poluge idu skoro do tacke do koje su prije isle i onda pocne pumpa da lupa, iako rucica komande ima jos prostora da ide gore. Tih nekoliko cm sto fale su dovoljni da ne mogu da ubacim klin od polu_automatske kuke u onu rupu za zakopcavanje, neovisno da li kuka dize jednoosovinku ili je prazna. Prije toga se sa hidraulikom nije radilo nista vanserijski i nasilno, bukvalno je preko noci izgubio visinu.
Pronadjen kvar, skinuo poklopac hidraulike, i sapa oklizala na podiznom vratilu (preskocili nutovi). Ramena nisam uspio skinuti ni na presi sa 13 tona, pa je morala da radi brusilica, ionako sam morao uzeti i novu osovinu i sapu, usput i ramena, caure i gumice. Inace sex samo takav.

Stavio bih dvosmerni razvodnik za spoljnu hidrauliku na 577 zbog tanjirace ?? Koliko bi to moglo da me kosta i da li uzeti polovan ili nov ??

Trebalo bi da imam. Nisam ja to nista rasturao. To je majstor radio remont pumpe prosle godine a cale se dogovarao sa njim i pomagao mu. Moracu da proverim sa njima

Pa nemože to tako,ako nemaš razvodnik najverovatnije nemaš ni pumpu,jedino ako nije neko nešto prespoio pa da ti ulje kruži non stop ili začepio sa nečim.Proveri ti to prvo pa onda razmišljaj o razvodniku mada razvodnik možeš nakačiti i na glavnu(klipnu)pumpu pomoću onog malog razvodnika(kockice) ali će ti hidraulika dosta sporije raditi jer je klipna pumpa skoro duplo manjeg kapaciteta od zupčaste.

- - - - - - - - - -

Pa ne znam ja to mnogo oko hidraulike zbog toga sam i pitao, jer ako mozemo da ugradimo na neki nacin bi nam olaksalo rad.

Zupčasta pumpa ti košta oko 150evra nova,neka kockica što ide u zupčastu pumpu ti je par hiljada dinara,komad hidraulčnog creva,orginalni razvodnik možeš naći i polovan a dobar za 100-150evra.A možeš da kupiš neki nov turski ili bugarski razvodnik za manje od 100 evra i da ga spojiš na glavnu pumpu pomoću još jednog malog razvodnika (oko 40-50evra)al kao što rekoh sporije će podizati tanjiraču i ostalo...

Nazad
Vrh