IMT hidraulika

Ako je zajedena cahura na kardanu isto semering nece drzati.
i01452-kopija.jpg

- - - - - - - - - -

Nabijaju ljudi i do kraja pa onda udari u lager, a jesi li proverio one gumice na dekliju, hoce i tu da curi ulje.

Naprotiv ako ga nabijes do kraja u kuciste tad se odmice od lezaja.

Imas otprilike dvije najcesce mogucnosti za taj problem.Zastekan ventil na pumpi sto mozes vidjeti kad skines poklopac sa mjeracem za ulje na desnoj strani.Druga mogucnost je poluga u poklopcu hid. koja sluzi za rad plivajuceg sistema.Tacnije zastekala.Za ovu zabavu treba skidati poklopac hid.

Posto mi se javio isti problem danas, pre rasturanja posto ne znam ni kako to izgleda jel bolje da kupim taj ventil i zamenim?

Imao bi jedno pitanje. Radio sam na imt 577 pomocnu pumpu hidraulike, tacnije kupio novu, stavio novi bugarski razvodnik. Kada sam doterao traktor kuci od majstora, on tesko dize poluge, samo sa jacim gasom, cim pustim gas poluge padaju-kada je zakacen spremac, a bez spremaca dize poluge bez problema. Na pomocnu pumpu jedva digne tanjiracu (Vucna tanjiraca) i to pod punim gasom. Sta to moze biti, predpostavljam da nesto nije dobro vraceno.

Probao, otvoreno, zatvoreno. Isto radi, polugice za kipovanje stavljao u razne polozaje. Misljenja sam da mozda sigurnosni ventil propusta. Nisam mehanicar i nisam nikada otvarao ni video otoren taj deo traktora, sve sto znam procitao sam na internetu i na ovom forumu. Zvao sam drugog majstora pa cekam da dodje i utvrdi kvar. A u medjuvremenu htedoh da vidim mozda mi neko ovde pomogne. Havla.

Mozda se nisam dobro izrazio, izvinjavam se. Kada je zatvoren ventil onda normalno nedize uopste, kada je otvoren dize ali samo pod jacim gasom. Imam takav traktor u firmi i znam kako bi trebalo da radi, ovo nije ni blizu, a uz to jos i poluge nemoze da digne kad je opterecen.

Što se tiče poluga,proveri naj osnovniju stvar-gumice na cevi. Ključ 19 i skini onaj mali poklopac sa desne strane ploče hidraulike. Ispod ploče se nalazi cev koju treba izvući i proveriti gumice na oba kraja. Samo pazi kada budeš vraćao cev nazad da potrefiš pumpu i otvor u njoj jer u suprotnom će cev završiti u menjaču. Najbolje bi bilo kada bi pri skidanju poklopca cev ostala dole pa pre nego što je izvučeš kroz nju staviš duže parče žice koja ti kasnije služi kao vodič pri vraćanju. Odnosno da ne promašiš otvor u pumpi.... Kapiš?
Mogao bi biti i filter ulja u pitanju,(i za spoljnju hidrauliku) ali ako je majstor sad radio.... valjda ga je i očistio.... Mada opet ako kažeš da bez orudja brzo diže poluge.....
Imam jedno pitanje. A zašto si zvao drugog majstora?

Zvao sam drugog majtora jer nemam poverenje u prvog, ali to je nebitno. Uglavnom problem je resen, u pitanju je ventil propusta ulje i kad je zatvoren. Gumice na cevcici sam zamenuo pre neki dan i nije bilo neke velike razlike. U svakom slucaju se zahvaljujem od srca Sinisi 1979, MOntoyi i Lisniku sto ste drugarski priskocili u pomoc. Naucio sam o hidraulici mnogo citajuci ovu temu od pocetka do kraja. Praticu je i dalje.:bravo:

Ako nemaš poverenja u prvog onda nisi ni trebao terati traktor kod njega. A ako si izgubio poverenje posle ovog što ti se desilo trebao si njega zvati da istera stvar do kraja,pa ti onda posle teraj gde hoćeš traktor. Ovako..... Al' dobro,tvoja stvar tvoja volja. Nema na čemu.

Razumem djole.b u potpunosti. Slično sam se opekao. "Majstor" mi radio motor i dogovorili se za hidrauliku, ali kad sam video šta je uradio, ne bih kod njega ni gumu da lepi. Inače zbog motora sam mu vraćao traktor 5-6 puta. Na kraju sam odustao i sam rešavam probleme polako. Jedan problem ako i reši, napravi 2-3 nova! Za hidrauliku ću sigurno naći drugog! I Bogu hvala što nije dirao, jer što god je pipnuo, za*ebao je....
A smatra se kao dobrim majstorom, ima iskustva i u mašinskoj obradi....?!

Za pomocnu pumpu provjeri usis sa filtera i provjeri izlaz sa pumpe kroz kuciste.To ti je onaj dio sa tri vijka sa lijeve strane kuc.dif.On se u pumpu ustekava kroz kuciste.Na pumpi imas o-ring.Mozda se i sam taj izlaz sa pumpe proglodao.To ti je za pomocnu pumpu najcesci problem.
Ovo ti je usis za pom. pumpu.Vidi jel spoj na filter dobro zaptiva.Jel filter cist.U ovom slucaju sa slike je neispravan.
i01188-kopija.jpg

ovde ti je oznacen poklopac iza kojeg je filter i moze se vidjeti jel prljav i jel ok usis pomocne pumpe.Plava str. pokazuje izlaz ulja iz pumpe.Vidi se kroz rupu kakav je otvor pumpe.Najcesce usljed lufta na nosacima glavne pumpe otvor pom. pumpe proglodan i samim tim ona gubi pritisak.Ulje propusta pokraj o-ringa i gubi se pritisak.
dsc09821-kopija.jpg

Razumem djole.b u potpunosti. Slično sam se opekao. "Majstor" mi radio motor i dogovorili se za hidrauliku, ali kad sam video šta je uradio, ne bih kod njega ni gumu da lepi. Inače zbog motora sam mu vraćao traktor 5-6 puta. Na kraju sam odustao i sam rešavam probleme polako. Jedan problem ako i reši, napravi 2-3 nova! Za hidrauliku ću sigurno naći drugog! I Bogu hvala što nije dirao, jer što god je pipnuo, za*ebao je....
A smatra se kao dobrim majstorom, ima iskustva i u mašinskoj obradi....?!

Pista baci me razume sto se tice majstora. Mogao bi pisati o njemu, ali radije sam zeleo da se fokusiramo na problem sa traktorom. Za sada cu zameniti ventil pa cemo videti. Lisniku hvala sto mi je pojasnio stvari, nisam mogao da skontam gde je izlaz iz male pumpe a sad znam. Inace majstor tvrdi da je filter pregledao i ocistio.

kolege evo zavrsio sam oranje ali i dalje nisam uspio da rijesim hidrauliku na 560. problem je sledeci. u zavisnosti od tvrdoce zemlje plug mi izbacuje. znaci traktor ore i stojim na plugu u poslije 2 metra poluge komplet sa plugom polako zadrhtavaju i dignu plug iz zemlje na dubinu od 5cm. kockicu na kvadrantu sam spustio skroz dole ali opet isto. balansu oprugu sam skido ineutraliso luft. skido sam i poklopac hidraulika sve izgleda kako treba provjerovo sam plivajuci polozaj kad sam radio balansu i cim pritisnem onaj pipak u rupi balansne poluge se dizu sto bi tako valjda i trebalo da bude. ako moze bilo kakav savjet bio bih zahvalan. ulje novo filter nov. poluge ne padaju ni prazne ni pod teretom konstantno dizanje poluga itd itd. znaci sve ostalo se ponasa kako treba samo u oranju nije kako treba. kacio sam i razne plugove opet ista stvar. da napomenem kockica na kvardantu mi ne radi kako treba. uvijek je spustena skroz dole. i dizem je do prve trecine kvadranta i poluge odjednom pocnu da dizu i dignu se u max polozaj i pumpa pocne da skljoca.

Rodjak ima problem na IMT 533 iz 1970.godine.
U tanjiranju je na pocetku njive spustio tanjiracu ana kraju kad je podigao rucicu, poluge nisu htele da se dignu gore. Kupio je ulja jer je falili preko 5l i nasuo ali opet nista. Kad se digne rucica ne primeti se nikakvo opterecenje niti motor promeni zvuk. Rucica za dizanje kao da sama vuce na dole. Nisam se setio daskinemo prikljucak za kipovanje i vidimo da li pumpa salje ulje na kipu, tj da li ona radi ili je problem negde drugde.
Sta li je otislo da mi je znati? Traktor mu je potreban sto pre. Nije nista spremio ni posejao.

Nazad
Vrh