IMR - Rakovica

Sta pola? Citavog ljudi kupe za 900-1000e i rade !! Ee a da si u pravu,jesi! Tako se ne pridobijaju kupci...

Da li neko zna oznaku semeringa u pumpi hidraulika na Rakovici 65?

Izgleda da ne znate, ali sad će te saznati! :osmeh:

Semering je 18 x 30 x 7. :ppozdrav:

Na starom semeringu je bila spala opruga. Bio je mekan i još je nekako sprečavao da curi ulje. Ali nije mogao da spreči da pumpa hidraulika usisava preko njega falš vazduh. Zbog toga je ulje u hidrauliku penilo jer se mešalo sa vazduhom, i ako bih dosuo ulja do potrebnog nivoa (između dve crte na meraču, (čepu oduška)), odmah bi hidraulik deo tog ulja izbacio na odušak. Hidraulik bi prestao da izbacuje ulje tek kad se nivo ulja dovoljno spusti (oko 2l). U izbačenom ulju se jasno videlo da je upenjeno, sa mehurićima vazduha, kao da kipi dok izlazi na odušak. Ako hidraulikom podignete poluge (na prazno, bez radila, strelica na razvodniku usmerena gore) i kad ih počnete spuštati one krenu polako dole. Ako ih pokušate rukama gurati na dole, da se brže spuste, osteti se efekat kao da u njima ima opruga, odnosno čim popustite pritisak rukama osetite da poluge idu gore, kao da su na federu. To je znak da u sistemu ima vazduha.

Takva je bila situacija kod mene i zamenom semeringa taj efekat je nestao. Doduše, moram da se ogradim, jer smo pre zamene semeringa malo čačkali onaj šraf (ključ 17) kojim se prenosi informacija hidrauliku sa srednje tačke, odvrćali i zavrćali, i potom zamenili semering. Pošto nismo između ta dva zahvata proverili da li je i dalje prisutan taj efekat opruge u polugama, ne mogu da tvrdim 100%, ali sa velikom verovatnoćom mislim da je uzrok bio loš semering na pumpi hidraulike.

Takođe, ulje više ne peni, odvrnuo sam čep oduška i ulje miruje iako hidraulik radi. Pri tom sam još dolio one dve litre koje je stalno izbacivao i opet je ulje bilo bez pene, savršeno mirno. Uz sve to, doliveno ulje je različito od onog koje je bilo u hidrauliku (mislim da sad sigurno ima izmešane tri fele ulja unutra), jer ni ne znam koje je ulje bilo unutra, a dosuo sam Viskol HD68. (Namerno nisam hteo da menjam kompletno ulje jer dogodine rasturam ceo hidraulik zbog prepakivanja (jer je sad sav mastan od curenja), pa ću to onda uraditi.) Dakle, bilo je reči ovde na forumu da ulje u Rakovicinom hidrauliku peni ako se izmešaju različita ulja, evo kod mene to nije slučaj posle zamene dotičnog semeringa.

@dukej sta reci osim jako,puno,mnogo ti hvala! Verovatno je jos neko pisao ali nedavno sam ja trazio savet na forumu i nisam mogao da verujem da bi los semering mogao biti uzrok... NIje ni dve vrste ulja niti je 17 kljuc ventil uzrok nego je faking smrdljivi semering! Ne mogu da verujem. Ali verujem,naravno! Jos jednom HVALA @ Dukej!

Branje kukuruza danas sa R60 (motor od R65) i SIP Tornado 40 beračem. Nevjerovatno je šta je suša uradila sa zemlje, gornji sloj se pretvorio u nešto slično pijesku.

moram da otvorim temu u vezi oranja rakovicom60 i 65 i poredjenje sa imt traktorima,vidim da svako favorizuje svoj traktor a ima ljudi koji jednostavno neznaju da nasteluju plugove i onda osude traktor zbog tog.zivim u okolini rekovca tj. levca,kod nas je zemlja malo teza,vecinom smonica i to teska tako da je lako upoediti koji su traktori bolji a koji ne.vidim da kazu da je rakovica slab orac sto nije tacno,Rakovica ima specifican hidraulik,malo je teze nauciti da ga koristis pravilno a kada naucis nema problema,sto se tice tocka on nije potreban nikada ako je hidraulik dobar,plug dobar,orac zna da namesti plug onda nepostoji problem,samo gas i vozis.kazu mnogi oru 1brzom,to je moguce samo u izuzetnoj zemlji ja ih pozivam da dodju kod mene i pokazu mi kako to izgleda i kakvog je kvaliteta to oranje,ima i kod nas zemlje gde mozes orati tako ali mozes orati i drvenim plugom.Rakovica nije laksa od 558 i laksa je od 560 za nekih 100kg ali u prednjem kraju,sto znaci da moze da ore isto pod uslovom da imaju iste pneumatike jer je to presudno za tesko oranje.orao sam i sa 560 i 558 sada imam rakovicu60 i orem kao i ostali bez problema cak i mnogo bolje i lakse ali treca spora i blokada,to optimalna brzina i plugovi stoje mirno u zemlji nema iskakanja.lakse je podesiti dubinu na 558 nego rakovici ali mozes podesiti i na rakovici i to bez problema,zato oni koji su slabiji oraci imaju problem i traze da ubace tocak koji netreba.sam deferncijal i bocni reduktori daju ogromnu prednost rakovici jer stvara veliko opterecenje na zadnje tockove prilikom oranja tako da one price kako je ona laka nisu tacne.3brzina traktora je slicna imt traktorima,to sto kazu da je brza nije tacno,sve zavisi od guma koje nosi,ako nosi gume 16 onda je malo brza nego 558 sa14 ako su iste gume onda nije brza sigurno jer znam iz iskustva,moj tast ima na fergusonu gume 12 a ja na rakovici14 i on je malo brzi od mene.rakovice su vrlo dobri traktori nista slabiji a ni laksi od imt traktora iz te klase i bez problema mogu da se nose sa njima u svim poslovima,godinama proucavam osobine traktora i mane i vrline,doneo sam ove zakljucke nakon visegodisnjeg iskustva i nervira me kada neko kaze da je 558 bolji orac od rakovice a to nije tacno,lakse je podesiti plug za onog ko nezna ali kada su plugovi namesteni onda nema razlike u svakoj zemlji orace veoma dobro.ako neko ima problema sa losim gumama i losim plugovima onda je to druga stvar,poredjene traktora se vrsi u istoj njivi sa istim plugovima i dobrim gumama a ne na rec,ja sam orao ovako a ja onako,ja imam imt i on je najbolji sto nije tacno.

Poslednja izmena:
Možda misli na fergu (fergusona), znas da je on dosta brz traktor, posebno sa 12-kama, mada ne znam koliko je brza Rakovica sa 14-kama, nisam je nikad vozio.

mislio sam na fergusona sa 12 gumama.Rakovica sa 14 gumama ide maksimalno 27kmh a ferguson sa11 isto toliko,merio sam licno ali mozda neki traktori idu brze to stvarno neznam ali znam da rakovica nije brza od imt kada imaju iste pneumatike,to moze svako da proveri.razlika je ogromna kada stavis gume 16umesto 14

tacno imt je imt,to su traktori mozda za nijansu bolji u nekim segmentima ali mozda i ne.kod mene ima puno imt ima imr svi su se pokazali dobro stim sto rakovice 60 imaju duzi vek od 558 i 560 i ako nose iste motore. u praksi se pokazalo da rakovica 60 ima izdrzljiviji motor to je slucaj kod nas,moji prijatelji imaju 558 i imr60 ta rakovica obradjuje sama 20hektara i radjene su dve generalne za 40godina a 558 10hektara i evo druga generalna za 20godina stim da je odrzavanje oba traktora savrseno i poslovi koji rade su indenticni, 558 i rakovica 60 imaju iste preformanse jedino je hidraulik na strani imt lakse je raditi sa njim to je jedina razlika koja nepravi problem iskusnom vozacu

Ja licno ne volim Rakovicu ali te 60-ke su bukvalno neunistive. Kod nas u selu ima par komada kod vlasnika sa kojima sam jako dobar i znam da su nekima radjeni motori posle vise od 10000 radnih sati a nekima jos nisu dirani. Isto tako ima i jedan 558 za koje mogu da potvrdim da mu je sat stao na 11000 sati i jos nije radjen motor ali je 'siroma' jako.
Bilo pa se pripoveda...

ima kod mene rajka 60 stao sat na 13000rh jos nije radjena ali mislim da je rajka go ku..... sve sto moze ona moze i moj 540

sve sto moze 540 moze i 539 i 533 a moze i rakovica,samo neznam dal moze 540 da zakaci leskovacke plugove i da ore 30cm u teskoj zemlji,to je ravno naucnoj fantastici,ja sam imao 533 i to odlican 533 koji je vukao isto kao 539 orao sam sa plugovima 755 a moj brat sa istim plugovima sa 558 na istoj dubni ali bila je to laka zemlja a u teskoj zemlji dolazi do razlike koja nije velika ali postoji.Vec drugu godinu radim sa Rakovicom imam plugove 754 i odlicni su imaju zahvat kao 756 ali oru fino,netrba tocak,netrba nista,samo spustis do kraja i vozis,ja kada orem za sebe koristim maksimalnu dubinu i nemam potrebe fino da podesavam dubinu a postoji rucica za podesavanje konrolisanog polozaja i kada je ukljucis onda mozes na glavnoj rucici da podesis zeljenu dubinu.jednostavno je ali mnogo je lakse na imt.

@zeljkoo orali ja i jedan drug ista parcela isto sve on sa rajkom 60 ja sa 540 oba sa 755 ista brzina ja idem prvi on iza mene tako da dobro znam o cemu pricam

Nazad
Vrh