IMR - Rakovica

E kad sam se već raspisao da napišem još jedan problem koji imam sa R65. Taj traktor nije imao dovoljno punjenje i sporo je ubrzavao a i snage nije imao dovoljno. Doduše, on kod mene radi samo lake poslove tipa sejanje, paranje i prskanje, pa se to baš i nije mnogo primećivalo. Ali dok je otac radio sa njim i teže stvari (oranje i setvospremiranje), rakovica skoro da uopšte ništa nije pušila na odžak, a jedva je mogla da se zavuka u drugoj brzini sa 2.2m setvospremačem ili skoro da stane kad naiđe na tvrdo prilikom oranja. Zato je otac nju uvek šparao i nije opterećivao, a to se videlo i po ulju jer je duugo posle menjanja ostajalo žuto.
Zbog svega toga sam ja hteo da se to sredi pa sam pre dve godine radio pumpu i dizne, posle koga je rakovica lako primala gas i sad u momentu ode i na 2400 obrtaja, dok je pre trebalo da se polako zavukava do max broja obrtaja. Probao sam je jednom u opterećenju, i prilikom ugarenja sa trobrazdnim plugom otpao mi je točak sa pluga i plug se zario dosta duboko. Ranije bi Rakovica odmah stala a sad je čupala dalje uz veliki dim na auspuhu (veliko opterećenje), tako da mislim da je sad punjenje ok. Doduše i dalje nije onako oštra i da čupa, kao što je bratova R65 i moj IMT, ali je drugi traktor u odnosu na pre.
Međutim posle opravke je počela prilično da puši na malom gasu kad ne radi ništa i taj dim je beličast. Naravno, puši i kod većeg gasa. Doduše i pre opravke je imala beli dim, ali ne toliko i samo kad se optereti. Majstor mi je rekao da je prilikom štelovanja ventila video da je jedan bio na nuli i nije siguran da li je taj ventil oštećen (nagoreo). Sad sam u dilemi šta da radim, da li ponovo da radim (ne ja :osmeh:, majstor) pumpu i dizne, ili i da skinem glavu pa da se vidi u kakvom je stanju taj ventil. I posebno me zanima zašto je taj dim svetle boje a ne onako braonkasto crni kakav imaju drugi traktori, i pre je bio a i sad je beličast?

Ipak smo skinuli glavu i treba joj remont. Ventili, (posebno onaj na drugom cilindru), su potrošeni.

@dukej,ja bih rekao da su malo nagoreli,izgleda da nisu zatvarali kako treba,ili mi se cini.Sve u svemu ventili mu mnogo znace i dobro stelovanje.:ppozdrav:

Ja se ne razumem u te mehaničarske stvari. Majstor mi kaže da su na granici između da mogu da prođu i da ne mogu, i zato ćemo odraditi glavu. Kad bude gotovo, napisaću kako se Rajka ponaša.

Aj' malo preciznije, šta podrazumevaš da je to sve što treba? Sve na glavi ili i još nešto drugo. Glavu nosimo sutra kod majstora u Bečej pa će on videti šta sve treba na njoj da se radi. Ja se ne razumem mnogo, pa ako misliš da još nešto treba - reci.

Mislio sam sve sto se tice glave. Greota je ne uraditi je komplet kad je vec dole. E sad sta na njoj treba uraditi to ce reci strugar. Ovako sa slike bas ne mogu proceniti dal su i sedista-sic ventila za zamenu... U principu pod komplet obradu glave se podrazumeva novi ventili,vodjice ventila,sicevi po potrebi,poravnati glavu i eventualno hidro test. Mada ako nisi imao problema sa mesanjem tecnosti ili pregrevanjem a i ako nema vidljivih pukotina onda ne moras raditi hidro test. Mozes proveriti dizne kad su ti pri ruci,termostat.... Bregasta se vidi u motoru pa i to mozes proveriti.... Eto na to sam otprilike mislio. Ako ces se upustati u nesto vise to vec iziskuje vise ::novac:: ... Ne znam dal je i koliko ti je trosila ulja. Ako nije mnogo ili cak nista,onda nista ne diraj ostatak motora!

Rakovica nije trošila ulje (nije ona čak ni radila ništa teško), i koliko se spolja vidi cilindri su dobri i ostatak motora neću dirati. Termostat ne znam ni dal je dobar, preko 70, eventualno 75 nikad nije išla. ( Šta misliš, treba li da uzmem drugi termostat, majstora to nisam ni pitao?) Ulje i vodu nije nikad pomešala, niti je pregrejana. Ćale je na to strogo pazio, a otkad je meni pala u ruke radila je samo sejanje, paranje, prskanje i bacanje veštaka malim ciklonom (6 džakova staje u njega). Dizne su proverene i one su ok. Što se glave tiče, sve što treba da se radi, uradiću! Neću sad da šparam kad je već rasklopljena. Kad se to uradi onda ću bar znati da je sa motorom sve ok.

Dalji plan je da dogodine i hidraulik pretresem (to sam isto planirao sada, ali treba tek da naručim skener, pa da onda nabavim radionički priručnik za R65, kako bi majstor imao podatke za štelovanje hidraulika, ali to sad neću stići da odradim). Tad ću možda pregledati i menjač i zadnji most, kako bi se sve to predihtovalo (jer je sad masna) da bi potom mogao da sredim kabinu i limariju (u stvari kompletno farbanje traktora).

Toliko i mi radimo sa nasom otprilike.... Termostat stavis u neku posudu ali ga okaci o zicu da lebdi u vodi i polako zagrej da vidis dal otvara pre kljucanja(ako dodiruje dno mozda ne pokaze realno) Jos ako imas sat za temp. vode viska ubacis i njega da se krcka (naravno samo vrh ne komplet sat ;) ) i onda ces videti na koliko stepeni otvara. Mozes mu probusiti jednu malu rupu da pusti vazduh prilikom punjenja sistema ukoliko je nema fabricki(a mozda ima mali ventil umesto rupe). Mada ako ti je drzala takvu temp sa termostatom to znaci da je kompletan sistem ok! I jos ako termostat ima na njemu ko ga je pravio(calorstat,teleoptik...) onda ga ne menjaj jer je lako moguce da ces staviti losijeg kvaliteta nego sto je sad. Sto se tice hidraulike mislim da nemas potrebe za radionickim podacima. Po meni je to prosta hidraulika. Ja barem nisam koristio nikakvu literaturu.... A u menjacu obavezno promeni lezaj na gornjem snopu zupcanika kod zupcanika od prve brzine. Kakav god bio stavi novog i njega i semeringe. Imam zapisane dimenzije svega samo kad pronadjem okacicu podatak.

Samo još malo pojašnjenje u vezi temperature vode. Ta temperatura nikad nije prelazila 70-75 stepeni (i to samo kad je toplo napolju i kad je sunce uprlo u hladnjak), ali je uglavnom tek malo iznad crvenog polja (oko 60-65 stepeni, pa nekad i do 70). Da li je to dovoljno, u knjizi od Rakovice piše da treba težiti temperaturi preko 75, a idealno 90 stepeni?

Naravno dopuštam da je i pokazivanje sata možda neprecizno. Odavno sam hteo da napravim neki termostatski rešo (senzor za elektroniku bi bio u vodi, naravno galvanski odvojen od mreže), baš za takve stvari i baždarenja, ali nikad se nisam konkretnije posvetio tome. Možda se ove zime malo prihvatim lemilice...

Oko radioničkog priručnika; majstor još nije Rakovicin hidraulik radio, i bio bi sigurniji sa podacima o štelovanju. A i meni je želja da ga imam. Jedan forumaš iz Subotice mi ga je nudio na poslugu. Pošto ja nisam tad imao skener, nisam želeo da zatruđujem čoveka da mi ga šalje kad ga ne bih mogao i iskopirati (fotokopirnice ne dolaze u obzir zbog prethodnih iskustava). (Uz to mi je i jedan ovdašnji majstor obećao da će mi ga nabaviti, ali se to ipak nije desilo.) U svakom slučaju, skener će biti nabavljen uskoro i ja ću već nekako nabaviti taj radionički priručnik.

odradjena komplet instalacija na rakovici, stavljena instlacija, automat stop svetla, automat zmigavaca, rotacija,zadnji far, zadnje lampe, zmigavci, sijalice, nova tabla sa osiguracima, nova brava, povezani svi satovi da svetle, sirena, odradjeni alternator i anaser - racun 16.000

Da to sa temperaturom je i meni malo cudno... tj 90 mi je malo mnogo. mislim da je nekih 80-85 idealno,70min.,a 60 isuvise malo.

Ima dosta kamenca u sistemu (otac je uvek sipao kišnicu, ali sam ja u zadnje dve tri godine koristio vodu iz česme ukoliko nije bilo kišnice u buretu) i moguće da možda i on smeta termostatu za pravilan rad. Ako bih ga vadio, verovatno bi se oštetio od tog kamenca, i onda morao stavljati novi, što nije problem kad bih znao da mogu naći kvalitetan. I majstor mi kaže da ovi novi nisu ni blizu kvalitetu kakvi su nekad bili.

Ako nadjes vermet ili kalorstat(kvalitetni proizvodi) od juga 45 taj ti stima u rajku! Ustvari stima od gomile auta fi 54 je mera. Stari tip opela,jugo...... Ali cekaj dukej zar ne bese da u kisnici ima manje kamenca od cesmovace?

Da, u kišnici uopšte nema kamenca.
Hteo sam da kažem da je otac na to više pazio, kad ima kišnice on je punio balone od vode da se nađe kad je ne bude. Uglavnom za kasnu jesen, kad je postojala opasnost od smrzavanja a poslovi nisu bili gotovi, za zimsko-rano proletno bacanje veštaka, za slučaj pucanja creva itd. (Ne znam zašto, ali nikad nije koristio antifriz.) Onda ti baloni samo smetaju gde god da se ostave a voda u njima sva pozeleni, i znam da sam ja uvek gunđao zbog toga. Meni je bilo lakše da sunem čistu vodu iz česme, samo što je ona samo na izgled čistija od one zelene kišnice. Naša srbobranska voda je izrazito tvrda i stvara se puno kamenaca. Ja nisam mogao da verujem koliko je bilo kamena u bojleru kad smo ga čistili, skoro pola zapremine. Inače, i ja sam zapatio kamen u bubregu, ako to uopšte ima veze sa ovim, al' eto, da i to spomenem. :osmeh:
Dakle, pretpostavljam da sam dobrim delom ja zeznuo stvar u ovih par godina, sipanjem česmovače.

I ja sam poceo sipati antifriz u sve masine pre par godina. Cak mi na rakovici pomalo i curi hladnjak ali vozim je sa otpustenim cepom da ne pravi pritisak. Eee pogledao sam dimenzije semeringa i lezajeva(oznake) semering spojnicke osovine je 60x80x13 semering kardanske osovine je 28x38x7 lezaj spojnicke osovine takoreci spoljnji je 6210 lezaj iza druk lezaja je 6212 lezaj u zamajcu 6204 sa kanalom za zeger. treba jos nesto?

Poslednja izmena:
I ja sam poceo sipati antifriz u sve masine pre par godina. Cak mi na rakovici pomalo i curi hladnjak ali vozim je sa otpustenim cepom da ne pravi pritisak. Eee pogledao sam dimenzije semeringa i lezajeva(oznake) semering spojnicke osovine je 60x80x13 semering kardanske osovine je 28x38x7 lezaj spojnicke osovine takoreci spoljnji je 6210 lezaj iza druk lezaja je 6212 lezaj u zamajcu 6204 sa kanalom za zeger. treba jos nesto?

Lezaj na spojnickoj unutrasnji 6209koji pre propada od ovog spoljnog, cisto kolega da dopunim tvoj post :osmeh:

E tog nisam nikome menjao dosad,a ovog spoljnjeg jos kako! U pravu si, suludo je ne promeniti i njega kad vec relativno sve rastavis,zar ne? Hvala na dopuni kolega!

Nazad
Vrh