E kad sam se već raspisao da napišem još jedan problem koji imam sa R65. Taj traktor nije imao dovoljno punjenje i sporo je ubrzavao a i snage nije imao dovoljno. Doduše, on kod mene radi samo lake poslove tipa sejanje, paranje i prskanje, pa se to baš i nije mnogo primećivalo. Ali dok je otac radio sa njim i teže stvari (oranje i setvospremiranje), rakovica skoro da uopšte ništa nije pušila na odžak, a jedva je mogla da se zavuka u drugoj brzini sa 2.2m setvospremačem ili skoro da stane kad naiđe na tvrdo prilikom oranja. Zato je otac nju uvek šparao i nije opterećivao, a to se videlo i po ulju jer je duugo posle menjanja ostajalo žuto.
Zbog svega toga sam ja hteo da se to sredi pa sam pre dve godine radio pumpu i dizne, posle koga je rakovica lako primala gas i sad u momentu ode i na 2400 obrtaja, dok je pre trebalo da se polako zavukava do max broja obrtaja. Probao sam je jednom u opterećenju, i prilikom ugarenja sa trobrazdnim plugom otpao mi je točak sa pluga i plug se zario dosta duboko. Ranije bi Rakovica odmah stala a sad je čupala dalje uz veliki dim na auspuhu (veliko opterećenje), tako da mislim da je sad punjenje ok. Doduše i dalje nije onako oštra i da čupa, kao što je bratova R65 i moj IMT, ali je drugi traktor u odnosu na pre.
Međutim posle opravke je počela prilično da puši na malom gasu kad ne radi ništa i taj dim je beličast. Naravno, puši i kod većeg gasa. Doduše i pre opravke je imala beli dim, ali ne toliko i samo kad se optereti. Majstor mi je rekao da je prilikom štelovanja ventila video da je jedan bio na nuli i nije siguran da li je taj ventil oštećen (nagoreo). Sad sam u dilemi šta da radim, da li ponovo da radim (ne ja , majstor) pumpu i dizne, ili i da skinem glavu pa da se vidi u kakvom je stanju taj ventil. I posebno me zanima zašto je taj dim svetle boje a ne onako braonkasto crni kakav imaju drugi traktori, i pre je bio a i sad je beličast?
Ipak smo skinuli glavu i treba joj remont. Ventili, (posebno onaj na drugom cilindru), su potrošeni.