IMR - Rakovica

Da,da bi se izvukla kardanska osovina da se oslobodi lezaj... Ne radi se to svaki dan na rakovici tako da vlasnik treba da je svestan toga i treba da je spreman da odresi kesu za majstorov trud,znoj i muku! :pecanje: ups mislio sam na :udri: ::jako_besan::

Hvala na podacima, zapisao sam ih u knjigu od Rakovice pa ako zatreba...

Da,da bi se izvukla kardanska osovina da se oslobodi lezaj... Ne radi se to svaki dan na rakovici tako da vlasnik treba da je svestan toga i treba da je spreman da odresi kesu za majstorov trud,znoj i muku!

A sve je počelo sa "promeni čak i ako je dobar..." :osmeh: :sjasi:

Eee dukej samo da znas koliko je tesko rastaviti rakovicin menjac... Ne mozes kao na imt-u skinuti posebno menjac od difa. a samim tim je..... Kada se ti lezajevi saspu u menjac pa ti otkine od zupcanika bilo koje brzine(najcesce od prve). Kompletnu zadnjicu rastavljas u param parcad a to su muke neopisive! Veruj bolje ti je da menjas iako je dobro! I da ima tu jos jedna potencijalna opasnost. Viljuska-birac brzine (prve i rikverca) ona zna da pukne upadne u menjac i opet isto dobijas za ishod! Ukoliko nastavis da vozis.... U svoj prici sustina je da obezbedis zupcanike od potencijalnih opasnosti.

Ma znam, bila je šala.
Al' sad i ozbiljno, ko garantuje da se to neće desiti i sa novim ležajem. Svugde se priča kako današnji delovi nisu ni prineti onim starim po kvalitetu, ne znam da li to važi i za ležaje. Da ne naprvim od dobrog lošije...

Ja sam prosle godine stricu menjao desnu cizmu na rakovici posto se rasturio lezaj i sjebao sve zivo, pisao sam o tome i ubacio slike. Kad sam otisao kod coveka koji rastura traktore i prodaje delove, uzeli smo cizmu, ali uzeli smo i lagere prva ugradnja IKL Yugoslavija, jer verujem da ce oni duze da teraju nego sada bilo koji drug, jer neverovatno je koliko kod nas dolazi fush roba i kopije

Kupi skup ležaj neke dobre marke (SKF na primjer) i nemaš se šta bojati. Problem je što danas ima jako mnogo jeftinih dijelova u ponudi, pa ljudi to kupuju i imaju probleme, što posebno važi za ležajeve. Jeftin ležaj ne može biti visokog kvaliteta jer je proizvodnja ležajeva složen, dugotrajan i skup proces koji zahtijeva specijalne mašine i što je najvažnije, veeeeeoma kvalitetne materijale. Danas se upravo na materijalima najviše fušeri, te je stoga moja preporuka da kupuješ samo kvalitetne ležajeve za mjenjač. Nadji negdje ovlaštenog zastupnika neke renomirane marke i nemoj štediti na tome. Svi jako dobro znamo šta se desi kada se ležaj prospe izmedju zupčanika. Komšija je na R60 imao jako tešku havariju jer mu je bilo mrsko i skupo da zamijeni ležaj na ulazu u desni bočni reduktor. Ležaj se na kraju rasuo u transportu i kompletno samljeo oba zupčanika i jako oštetio kućište. Da nisam vidio svojim očima ne bih vjerovao u kakvom su stanju bili zupčanici i kućište (to mu se desilo na jakoj nizbrdici, nije stao kad je čuo lomljavu i tako je vozio nekih 50m dok se nije spustio na ravan). Rekao je da se nije usudio da se zaustavi na tako jakom brdu, mada meni to i nije neko opravdanje jer nije bio mnogo natovaren (balirano sijeno). Dakle, kao što je već nekoliko ljudi reklo, nemoj štediti na ležajevima i bolje mijenjaj ono što je sumnjivo ako ti je traktor već otvoren.

Samo da kazem da SKF treba izbjegavati... kupovao sam SKF sve do nedavno, sve dok se nisam uvjerio da obican CX lezaj traje duze... SKF kupovan u "pravoj" trgovini preko racuna i sve to u kutiji zavaren u najlonu, sve stima, a CX kupujem u Rumi na kilu i bolje mi se CX pokazao za duplo i vise...

Sad prelazim na FAG i kupujem samo u provjerenim trgovinama, jer mi se ne da stalno rastavljati berac i kombajn i mjenjati lezajeve lose kvalitete koji su puno placeni a ne odradjuju svoj posao...

Moguce je (iako sumnjam) da ima neke veze sto je SKF precizan lezaj a ZMAJ koji nije cuvan kako bi trebalo ima malih odstupanja na osovinama i kucistima, pa se ovi jeftini lezajevi koji nisu tako precizni bolje bore sa sitnim vibracijama... Prije ce biti da se kod nas prodaju neki "lijevi" SKF lezajevi.

Evo pozajmio sam jedan citat sa Hrvackog poljoprivrednog fofuma:
Jedna novina se pojavila u Rakovici.
"Izmislila Rakovica toplu vodu" . Na sajmu u Novom Sadu sam video svojim očima sklop koji omogućava 2 brzine kardanskog vratila (540 i 750 ili 540 i 1000 o/min) Može se montirati na sve modele rakovica (naravno izuzev 120-135) skine se dekla od nazad kroz koju izlazi samo vratolo i stavi se nova(posao od 30 minuta. Meni ovo jako odgovara pošto u radu sa sejalicom traktor radi na velikim obrtajima a ovako bi mogao na malom gasu a da je opet obrtaja kardana dovoljno za rad. -Da li je neko cuo za ovo?

E bas sam se prijatno iznenadio! Pa jel je moguce da neko u ovoj nasoj drzavi razmislja? Nisu puno zakasnili samo 30god!

Da je puno puno je! Al kad pogledas da se ubrzano vratilo prodaje za koliko? 300e... onda 500 nije mnogo. E a mi koji ganjamo 30+godina rakovice tesko da cemo dati 800eksera. A mozda im je bio cilj da pokazu da mogu napraviti a dal ce prodati... Koooga briga?

Pa bas su trebali da pojeftine proizvod da bi se rakovice i dalje terale,nove prodavale,isli delovi...Ovo nije nacin da se prosiri marka i pridobiju kupci.Pa za 800e ima da kupis pola Belorusa u delovima.

Nazad
Vrh