IMR - Rakovica

Mozda i moze ali mora i klipove i mnogo toga da promeni.... U principu oblik motora r-60 ili 558 i r-65 je isti osim sto r-65 ima 4 sarafa-vijka glave vise! Tj i sam blok motora ima 4 otvora sa navojem vise. Tako da se pakovati moze ali je pitanje sta dobijas. Ali mozda je stavljen kompletan motor od 60-ke na 65.... Ne znam. U nasoj drzavi je svee moguce!

Mozda i moze ali mora i klipove i mnogo toga da promeni.... U principu oblik motora r-60 ili 558 i r-65 je isti osim sto r-65 ima 4 sarafa-vijka glave vise! Tj i sam blok motora ima 4 otvora sa navojem vise. Tako da se pakovati moze ali je pitanje sta dobijas. Ali mozda je stavljen kompletan motor od 60-ke na 65.... Ne znam. U nasoj drzavi je svee moguce!

Ja sam motor kod 549 pregradjivao na 539.Moze se pregraditi al treba dosta dijelova.Klipovi,glava,dizne,bosh-pumpa,lajtunzi itd.itd.

Da,to i ja kazem.... Samo ne vidim svrhu takvog posla,ali ajd verovatno ima svrhu... Nego imam ja jedno pitanje. Sta se desava kod rakovice kada izbacuje ulje na hidrauliku tj na cep hidraulike? Pomesane dve vrste ulja? Nesto mozda oko pumpe? Nisam imao takav slucaj dosad pa trazim savet. Ustvari imao sam jedan slucaj gde je bilo viska ulja ali to kod ove nije. Inace rajka 65 je u pitanju 155rs 2011god. Zalosno ali istinito! Bice slika u adekvatnoj temi,jer ne curi samo na hidr.

To je cesta situacija kod njih...naime ako se uspe vise ulja nego sto treba ili neadekvatno ulje(nehipoidno)ili ako popusti semering na pumpi hidraulika,pa konstantno dize nivo ulja u diferencijalu koje povuce iz motora.

pa jel ti znas gde je pumpa hidrulike daleko od motora ma i meni se to desavalo ali samo kad ima puno ulja ikad u tom momentu drzim rucicu za dizanje skroz do kraja vrati je samo malo i nece da ide na cep

Poslednja izmena:
Posle 1996 pumpa hidraulika je pozadi,kao naprimer rakovica 60.Napred je sad ta pumpa za hidro volan.Ako je pod garancijom zovi servis.Posteno da ti kazem nemam vise inspiracije za kvarove novih rakovica.:ppozdrav:Neki dan sam istocio ulje iz menjaca glanc nove rakovice.Coveku se grejao menjac kao lud,kad ono nasuli u fabrici pun menjac ulja,isterao na sve strane ulje.

Sinisa na cep izbacuje zato sto hidraulika nema odusku a treba da ima,pravi se pritisak usled grejanja ulja.Postoji mogucnost da su isto tako nasuli neadekvatno ulje.

@zorancile nisam gledao.... @srdjan 7 malo me zbunjuje tvoj post.... Kazes nehipoidno ulje... Pa u hidrauliku i ide nehipoidno ulje tj hipoidno je za menjace. Barem koliko se ja razumem,al nek me isprave ako gresim. Mada spomenio si semering pumpe pa moram da ispricam jedan dogadjaj... Covek je pre dosta godina imao isti ovakav slucaj. Pozalio se jednom majstoru za hidrauliku a ovaj mu kaze dodji donesi pumpu hidraulike i za 10min cu ti resiti problem. I tako i bi dok je covek popio kafu kod majstora ovaj mu odradi semering pumpe i navodno vise nikad rakovica nije penila na cep... ?! Majstor je tvrdio da na semering vuce fals vazduh i zbog toga peni.... ?! I ko na klinac stvarno nije vise penila,ali kako je to moguce meni nikako nije jasno!! Ako je semering propao ima da napuni karter(dal motora ili menjaca zavisi gde je pumpa)za cas! Nesto oko te price meni ne stima samo ne znam sta... A ne moze biti semering nikako! Mada i covek u razlicitom periodu je istu pricu isto ispricao tako da mislim da ne laze(ni nema zasto jer bi sebe slagao a i nije lazov). Al ajd da cujem i vase misljenje... @mirko verujem ti ni ja nesto nemam zivaca bas zbog toga sto je bukvalno nova! jbmu pa nasa od 32godine je mama za ovu... Inace garanciji je the end.

Sinisa druze kod tvoje rakovice je hidraulicna pumpa pozadi,ispod sedista bukvalno gledano,a ta pumpa koja je napred je za hidro volan.Znaci kod tebe nemoze da ubaci ulje iz motora ili obrnuto.Na starim rakovicama je ta pumpa sto je na motoru bila za hidraulik i znala kod nekog da napravi glupost sa uljem.

Da Mirko znam gde se pumpe nalaze ali sam samo naveo primer sta je meni covek ispricao u vezi te njegove r. kojoj je pumpa napred! I ako nisam bio jasan ponovicu opet,njegova tvrdnja je bila da pumpa kroz los semering hvata VAZDUH i salje ga sa hidraulicnim uljem u kuciste i zbog tog peni. Kapiras? Znaci ne bitno je gde je ona hvata vazduh umesto da curi ulje... E to mi ne ide u glavu nikako! Jedino na sta ja tipujem je to da je covek usput promenio ulje,na nagovor majstora,pa je sa uljem resio problem a mester je digo kintu za semering koji mozda i nije uzrok. Ali nazalost misterija ostaje nerazjasnjena... Nista kad nadjem uzrok javicu se.

@zorancile nisam gledao.... @srdjan 7 malo me zbunjuje tvoj post.... Kazes nehipoidno ulje... Pa u hidrauliku i ide nehipoidno ulje tj hipoidno je za menjace. Barem koliko se ja razumem,al nek me isprave ako gresim. Mada spomenio si semering pumpe pa moram da ispricam jedan dogadjaj... Covek je pre dosta godina imao isti ovakav slucaj. Pozalio se jednom majstoru za hidrauliku a ovaj mu kaze dodji donesi pumpu hidraulike i za 10min cu ti resiti problem. I tako i bi dok je covek popio kafu kod majstora ovaj mu odradi semering pumpe i navodno vise nikad rakovica nije penila na cep... ?! Majstor je tvrdio da na semering vuce fals vazduh i zbog toga peni.... ?! I ko na klinac stvarno nije vise penila,ali kako je to moguce meni nikako nije jasno!! Ako je semering propao ima da napuni karter(dal motora ili menjaca zavisi gde je pumpa)za cas! Nesto oko te price meni ne stima samo ne znam sta... A ne moze biti semering nikako! Mada i covek u razlicitom periodu je istu pricu isto ispricao tako da mislim da ne laze(ni nema zasto jer bi sebe slagao a i nije lazov). Al ajd da cujem i vase misljenje... @mirko verujem ti ni ja nesto nemam zivaca bas zbog toga sto je bukvalno nova! jbmu pa nasa od 32godine je mama za ovu... Inace garanciji je the end.

Isto tvrdi i moj majstor!

Ja sam skoro video na mojoj R65 da nedostaje ulja u hidrauliku. To sam video na onom čepu sa oduškom, koji kad se odvrne na sebi ima merač. (Tu, na taj čep i dosipam ulje jer je kabinom prekrivena ona druga strana (desna u pravcu kretanja) gde bi trebalo da se doliva ulje, odnosno nije ostavljen otvor sa poklopcem kao na levoj strani. Da li može tako da se dosipa ulje, koliko sam video na sajmu onu izrezanu rakovicu, zaključio sam da je to jedan isti prostor?)
Otac (to je njegova Rakovica) mi je odmah rekao da ne vredi da dosipam ulje jer će odmah izbaciti ulje na tu odušku i usrati svu kabinu. Al' ja ga nisam poslušao i dosuo sam tačno 2 litre ulja da nivo bude na sredini između min i max. I čim sam upalio traktor i povukao ručicu par puta gore dole, hidraulik je opet izbacio ulje na odušku. Bilo je upenjeno. To se nastavilo kad god bi koristio hidraulik,sve dok nije iscurilo svo to ulje koje sam dosuo. Posle toga hidraulik radi kako je i pre radio, dobro, ne upušta ali sporo diže. Npr. u radu sa radilima tipa setvospremača i sl. uvek moram da stajem na svakoj leniji dok se ne podigne radilo gore i tako stalno njakam kvačilo. Uz put moram i da malo turiram motor da bi pre počeo da se diže hidraulik.
Ima još nešto vezano za to curenje ulja na odušku: ponekad se ranije dešavalo da u transportu setvospremač počne jako da se klati gore dole, sve ljuljajući i prednji kraj traktora. Tad sam morao uvek da stanem i kad se hidraulik smiri i izgubi te nekontrolisane oscilacije, mogao sam da nastavim dalje. U takvim situacijama je uvek i ulje izbacivao na odušku.

E kad sam se već raspisao da napišem još jedan problem koji imam sa R65. Taj traktor nije imao dovoljno punjenje i sporo je ubrzavao a i snage nije imao dovoljno. Doduše, on kod mene radi samo lake poslove tipa sejanje, paranje i prskanje, pa se to baš i nije mnogo primećivalo. Ali dok je otac radio sa njim i teže stvari (oranje i setvospremiranje), rakovica skoro da uopšte ništa nije pušila na odžak, a jedva je mogla da se zavuka u drugoj brzini sa 2.2m setvospremačem ili skoro da stane kad naiđe na tvrdo prilikom oranja. Zato je otac nju uvek šparao i nije opterećivao, a to se videlo i po ulju jer je duugo posle menjanja ostajalo žuto.
Zbog svega toga sam ja hteo da se to sredi pa sam pre dve godine radio pumpu i dizne, posle koga je rakovica lako primala gas i sad u momentu ode i na 2400 obrtaja, dok je pre trebalo da se polako zavukava do max broja obrtaja. Probao sam je jednom u opterećenju, i prilikom ugarenja sa trobrazdnim plugom otpao mi je točak sa pluga i plug se zario dosta duboko. Ranije bi Rakovica odmah stala a sad je čupala dalje uz veliki dim na auspuhu (veliko opterećenje), tako da mislim da je sad punjenje ok. Doduše i dalje nije onako oštra i da čupa, kao što je bratova R65 i moj IMT, ali je drugi traktor u odnosu na pre.
Međutim posle opravke je počela prilično da puši na malom gasu kad ne radi ništa i taj dim je beličast. Naravno, puši i kod većeg gasa. Doduše i pre opravke je imala beli dim, ali ne toliko i samo kad se optereti. Majstor mi je rekao da je prilikom štelovanja ventila video da je jedan bio na nuli i nije siguran da li je taj ventil oštećen (nagoreo). Sad sam u dilemi šta da radim, da li ponovo da radim (ne ja :osmeh:, majstor) pumpu i dizne, ili i da skinem glavu pa da se vidi u kakvom je stanju taj ventil. I posebno me zanima zašto je taj dim svetle boje a ne onako braonkasto crni kakav imaju drugi traktori, i pre je bio a i sad je beličast?

Poslednja izmena:
@dukej kazes isto tvrdi i tvoj majstor,ali sta? Ako sam dobro shvatio i on tvrdi da je semering u pitanju?

Da, da zbog falš vazduha peni ulje. E sad, mislio sam da je i on rekao da je to zbog semeringa, ali sad kad vraćam film u glavi nisam više 100% siguran, možda i zbog nečeg drugog u pumpi, al' falš vazduh je spominjao sigurno.
Ja ću mu terati moju rakovicu valda iduće nedelje da se ponovo pregleda boš pumpa, pa ću mu reći da mi sredi i to penjenje ulje u hidrauliku. Javiću šta je tačno bilo, semering ili nešto drugo.

Na ovoj mojoj su promenjene prednje gume(originalne se brzo pocepaju),povecani su obrtaji kardana,umesto diname stavljan alternator,smanjena "lenjost" na hidraulici a skoro uradnjena generalana motora i menjaca.
Ostalo je samo da je ofarbam ali nisam imao vremena kada smo je sredjivali zato sto nam je bila potrebna.

Da,to i ja kazem.... Samo ne vidim svrhu takvog posla,ali ajd verovatno ima svrhu... Nego imam ja jedno pitanje. Sta se desava kod rakovice kada izbacuje ulje na hidrauliku tj na cep hidraulike? Pomesane dve vrste ulja? Nesto mozda oko pumpe? Nisam imao takav slucaj dosad pa trazim savet. Ustvari imao sam jedan slucaj gde je bilo viska ulja ali to kod ove nije. Inace rajka 65 je u pitanju 155rs 2011god. Zalosno ali istinito! Bice slika u adekvatnoj temi,jer ne curi samo na hidr.
moja r47 je u prvo vreme tu izbacivala ulje, pa je prestala jer je verovatno izbacila visak. To sto neko rece da nema odusak - ima, on je upravo na zatvaracu za sipanje. Mene nervira hidraulik jer ne dize postepeano (kao imt) nego kako dizes rucicu, on cuti, cuti, i od jednom krene i digne do kraja iako je rucka na pola. stalno moram da malo vracam rucku da bi prestao da dize kada krene. Po meni, mnogo glupav hidraulik

Mene nervira hidraulik jer ne dize postepeano (kao imt) nego kako dizes rucicu, on cuti, cuti, i od jednom krene i digne do kraja iako je rucka na pola. stalno moram da malo vracam rucku da bi prestao da dize kada krene. Po meni, mnogo glupav hidraulik

Slažem se! I kod mene se isto ponaša hidraulik na R65. IMT-ov hidraulik je za Rakovicin doktor!

Nazad
Vrh