IMR - Rakovica

Spolja su lepe, šteta što nisu potpuno zatvorene i izolovane.

Ovo su bile masine R60,a ove nove katastrofa.Neki dan na jednom placu gledam novu Rakovicu 65S,a na motoru varen karter celom duzinom.Kad sam video,najezio sam se.Krivo mi sto nisam imao cime da slikam pa da svi vide.

Rale,to je rakovica od jednog komsije iz Rabrova.Kupio je kabinu novu malo korodiranu od stajanja,i posle godinu,dve,toliko je zardjala da su morali da je prefabaju!!::lose:: To sto sada vidite je druga boja na kabini.A,na spojevima nije lepo zavarena pa je morao da se ukljuci i stari nezamenjivi silikon!

Poslednja izmena od urednika:
Imam problem sa R60 u biti ona ima mehanićke kočnice sada imam kompresor ali bih si napravio iza izvod za koćnice zraćni dal je to moguće i ako netko zna jel moze koja slika na šta se spaja to crevo i kako ono mora biti, jer kada vozim zmajevku teško mi je stat .!

ZAMENA GUMICA NA RAKOVICI 65 (bez kabine) !!

Evo kao sto sam obecao Menjanje gumica na Rakovici 65 bez kabine.Gumice sam zamenio pre mesec dana ali,nazalost nisam bio u mogucnosti da napisem malu reporatazu jer sam bio u guzvi.Napisacu sve iz koraka u korak sta sam radio,i kako je tekao taj postupak.Ako je neko menjao gumice a,ja sam zaboravio nesto da napisem slobodno neka dopise.
1.Prvo sto sam uradio je skinuo sediste.(nema potrebe da se zakacinjem o njega pa ono ide van)
2zokj1d.jpg

2valibs.jpg

2.Skidanje poteznica(nazalost nemam sliku ali,svi znate nasta mislim)
3.Ispustanje ulja.Ulje se ispusta na dva mesta (obratite pazmnu na slike)
21nhcli.jpg

37g4k.jpg

4.Skidanje cevi za dovod i odvod ulja do hidraulicne pumpe.
kalkj8.jpg

walwxs.jpg

htblzb.jpg

5.Odvijanje gornjih srafova sto drze kompletan hidraulik
30j0gnn.jpg

6.Skidanje hidraulika i stavljanje na sto.(mnogo vise ima mesta za rad i mnogo se lakse radi)
8vojs0.jpg

7.Skidanje prednjeg i zadnjeg poklopca
walwxs.jpg

8vojs0.jpg

2zdvx9h.jpg

r9onbp.jpg

Izbacivanje klipa napred i zamena kaike(semeringa na njemu).Kad vec to radite proverite da li je stublina dobra,ba li ima riseve.
286u4qe.jpg

skinite ovaj zeger osigurac i iza njega platnu i zamenite semering(takodje proverite i semerig iako je nov!jer ja sam kupio nov komplet gumica od proizvodjaca nekog privatnika iz indjije i semering je bio napukao!!Ali na karaju sam se ipak odlucio za Prvu Petoletku).Posto je semerig bio nov i bilo je poprilicnop tesko ubaciti ga nazad u stublinu bilo nam je lakse izvaditi stublinu i namestiti ga na stolu pa onda vratiti sa sve stublinu u kuciste.
35cmlno.jpg

8.Skidanje"ruku"od poteznica i vadjenje osovine sto podize poteznice zbog zamena gumica koja se nalaze u bronzanoj cauri.Prvo skidanje ruku(valjda se tako zovu)odvijanje dva strafa oznaceni zelenom bojom.Kada to skinete odvijte dva srafa oznaceni crvenom strelicom i izvadite caure bronzane.(mi smo izvadili tako sto smo osovinu pomerali u levu i desnu stranu dok nisu izasle caure
2s9rvae.jpg

Evo kako izgleda caura
racec7.jpg

Obe gumice zamenite i unutrasnju i spoljasnju.

Obe gumice zamenite i unutrasnju i spoljasnju.
9.Prelazimo na prednji poklopac.Na poklopcu imate onaj sraf na kome stelujete da li brzo da dize i spusta ili da kipuje drzite ttaj sraf kljucom i odvijte ventil iza njega
264mm4j.jpg

skinite i ova dva ventila i iza njih zamenite gumice
2rcsbi1.jpg

izvadite sraf(tj ventil) i zamenite gumicu na njemu i vratite ga na mesto
zsohon.jpg

10.Menjanje gumica na osovinama(nezanam kako da ih nazovem)Prvo na sovini koja sluzi za plivajuci polozaj.Skinite zeger osigurace,i osigurac rascepku odvojite osovine spolja i izvadite ih
2psrl3b.jpg

21cgvp3.jpg

Ovo je jedna osovina drugu nazalost nisam slikao ali je slicna ovoj.Zamenite gumice na njima da ne izlazi ulje.
2rh3hmr.jpg

11.Menjanje gumice na osovini rucice za dizanje.Prvo odvojite osovinu unutra,pa odvijte ona cetiri srafa spolja i izvadite je.
Skinite ovaj poklopac (levi)
2637hw1.jpg

skinite osigurac i odvijte spoljna cetiri srafa i izvadite osovinu.
53l5bk.jpg

Odvite ovaj sraf i izvadite osovinu.Zamenite gumicu i vratite sve nazad.
2qcqc04.jpg

3133kvc.jpg

To bi bilo to.Sad polako sve vracajte nazad.Bilo bi dobro i da se zamene ,da se stave nove bakarne platne da bolje dihtuje i novo ulje i nov filter naravno.Ako sam nesto zaboravio slobodno me dopunite ako,neko ima pitanje slobodno neka pita.:osmeh: :ppozdrav:

Sve si lepo objasnio jedino za ispustanje ulja nisi u pravu. Ispusta se samo na desnoj strani (ok13) a to gde ispustas sa leve strane ima ventil unutra koji moze da "iscuri" sa uljem. Ostalo je uradjeno za 5-icu!

Svaka čast @ CVEJA Po! Sad ne znam šta bih te pitao, ali jednog dana ako se odvažim na taj korak svakako ću te pitati sve u najsitnija crevca. Odnosno već sad mi možeš odgovoriti na jedno pitanje: da li neko ko je laik za mehaniku i ko ovako nešto (ni slično) nije nikad radio, može uz pomoć ovog i sličnih tutorijala odraditi ovaj posao, ili je bolje da se ne petlja u to (da ne napravi neku štetu), i taj posao prepusti majstoru?

Još jedno pitanje za poznavaoce Rakovica: danas sam silom prilika morao da odradim neki transport sa R65 (jer je na IMT-u puklo crevo koje ide na hidraulički cilindar volana), pa me zanima koliko Rakovica 65 troši nafte na sat vremena rada (taj rad je transport, pola puta sa teretom, pola bez).

Rakovicu kad bi morao da kupim, kupio bi je samo sto je brza, okretna i mali potrosac. A razlozi zbog kojih mi je odbojna su: los orac, neprecizna hidraulika, kratka i lagana napred tako da se lako propinje...

Mene konkretno ovo zanima da bih znao koliko nafte da tražim za odrađeni posao (nemam pojma koliko sam imao goriva u rezervoaru), a ne zbog poređenja sa drugim traktorima...

Svaka čast @ CVEJA Po! Sad ne znam šta bih te pitao, ali jednog dana ako se odvažim na taj korak svakako ću te pitati sve u najsitnija crevca. Odnosno već sad mi možeš odgovoriti na jedno pitanje: da li neko ko je laik za mehaniku i ko ovako nešto (ni slično) nije nikad radio, može uz pomoć ovog i sličnih tutorijala odraditi ovaj posao, ili je bolje da se ne petlja u to (da ne napravi neku štetu), i taj posao prepusti majstoru?

Još jedno pitanje za poznavaoce Rakovica: danas sam silom prilika morao da odradim neki transport sa R65 (jer je na IMT-u puklo crevo koje ide na hidraulički cilindar volana), pa me zanima koliko Rakovica 65 troši nafte na sat vremena rada (taj rad je transport, pola puta sa teretom, pola bez).

Dukej pazi ovako.Ja sam to radio sa jednim majstorom samoukom.Ja sam se malo pogubio jer on kad je poceo da rastura samo lete delovi pa sam se zabrinuo da ne zaboravimo nesto.Moje je misljenje da bi ti to mogao sam uraditi.Jer nikakava stelovanja(fabricka)od hidraulike se ne diraju.A,i ustedis najmanje 50 e za ruke.

Sve si lepo objasnio jedino za ispustanje ulja nisi u pravu. Ispusta se samo na desnoj strani (ok13) a to gde ispustas sa leve strane ima ventil unutra koji moze da "iscuri" sa uljem. Ostalo je uradjeno za 5-icu!
Jeste Sinisa,ali kod mene je zaklanjalo crevo za spoljnu hidrauliku pa sam morao prvo da odvijem njega pa se i tu prosulo malo.Na onaj mi je bilo lakse.

Poceo sam sad da citam ovu temu pa samo da ispravim oznake menjaca.Nije ni CDF ni CTF nego samo ZF (Z-zet F-ef) samo toliko.
ne ,bolje su meni one starije rakovice od 120ks sa mercedesovim motorom i CDF-ovim menjačem
_________________________________________________Post je spojen: [time]1242401152[/time]_________________________________________________
ali kratkog veka jer su pucale spojničke

Nazad
Vrh