Pazi, veze nemam sa hemijom, koliko sam ja razumeo, poenta je u tome da katalizator menja hemijsku sliku nafte, nekako je rasprsuje, menja joj polaritet. Problem kod nafte je sto su njeni molekuli gusto grupisani tako da molekuli koji su unutra ne mogu da dodju u kontakt sa kiseonikom od molekula koji su spolja tako da samo spoljni molekuli izgore. Katalizator razbija te grupe i omogucava svakom molekulu ponaosob da dodje u kontakt sa kiseonikom i izgori. Na taj nacin dobija se i cistije sagorevanje i veca efikasnost motora, ali i znacajna usteda na gorivu. Osim toga, pri reakciji oslobadja se vodonik koji dodatno potpomaze sagorevanje. Spansko selo za mene, al mene interesuje samo kranji rezultat.
Sto se merenja tice, ona nikada ne mogu biti precizna jer zavise od raznih faktora kao i od vrste posla koji se obavlja. Najbolje merenje koje sam ja uspeo da obavim to je da mi je za isti posao koji sam radio prosle godine sa istim traktorom i istim plugom na istoj dubini u istim vremenskim uslovima na istoj zemlji sa istim rezimom rada ove godine trebalo 10% manje nafte. Grubo merenje, ali, racunica je jasna. Umesto da potrosim 26l/ 1ha nafte u oranju, ove godine sam na istoj parceli potrosio malo vise od 23l. Znaci, pre odlaska u njivu istocim svu naftu iz rezervoara pa naspem 35l, za slucaj da mi ustreba. Nakon obavljenog posla, opet istocim naftu i proverim koliko mi je ostalo. Inace, do njive imam par km voznje, zemlja je peskovita i lako se ore, a njiva je duzna, ima 32 vrste po 500m duzine i ne gubi se mnogo na okretanju i to se racuna.