IMR - Rakovica

Drugari, ja sam negde vec pisao ali posto vidim neke univerzalne probleme mogu ponovo napisati. Imao sam muke sa filterima na 577. Stavljao sam uglavnom Frad a mislim da sam i Unico koji put ali se uvek svodilo na to da se posle nekih 150 radnih sati i filteri goriva a i sitance u pumpi prosto zablindiraju iako sam sipao gorivo iskljucivo na NIS pumpi. Problem je resen otkad koristim Fleetguard filtere koji su cenovno pristupacni (kostaju oko 300 dinara komad) a traju duplo duze od pomenuitih i sto je najvaznije sitance u pumpi bude cisto kao suza i posle 300 sati rada sto znaci da extra filtriraju. Ja ih toplo preporucujem svima!

ja sa filterima nikad nemam problema ulje menjam na 150 sati onda menjam i filtere i onako mi bidu prljavi nista posebno samo menjajte redovno i nema problema a sipam samo na pumpu to istina

Ja sam na svoju r60 ugradio rentar katalizator goriva- potrosnja smanjena po mojim proracunima (finansijskim :)) oko 10%, crnoca dima prepolovljena. U pocetku nisam verovao da ce imati ikakvog efekta i bilo mi je glupo da ugradjujem neki skup uredjaj na krs traktor i visoka cena me je odbijala ali kad sam se preracunao... Fora je u tome da sto je traktor stariji i sto je gorivo losijeg kvaliteta to bolje rezultate katalizator postize, da ne pricam da mi traktor radi cele godine. Mislim, aj da ne pravim reklamu, samo kazem da sam zadovoljan. Pozdrav!

Nemam slike u kompu, samo na telefonu, pokusacu sutra nekako da ih prebacim, evo slike sa interneta ako i tu budem umeo da postavim i moj izgleda potpuno isto.

index_catalyst.jpg

Kaci se na crevo za dovod goriva, znaci iza drugog filtera, a pre pumpe, znaci na poslednjoj tacki ulaska u blok motora. Sto blize tacki sagorevanja, to bolje. Nema pokretnih delova, ne zahteva odrzavanje, garancija je 10god... Merenja se vrse nakon 200 sati rada sa katalizatorom zbog moguceg stepena zapusentosi dizni. Smanjuje potrosnju po deklaraciji proizvodjaca od 2% do 12%, emisiju CO, CO2, NOx jer je potpuniji i cistiji proces sagorevanja.

Proizvode ga amerikanci. Italijansko ministarstvo odbrane ga ugradjuje od 1999 a u americkoj vojsci od 2003 i to odlukom kongresa. to me je i ubedilo da ga uzmem. kad je njima valjao valjce valjda i meni. Cena je na prvi pogled malo povisoka za nase uslove, al kad stavis sve na papir brzo sam sebe otplati. Ima nekih silnih popusta na kolicinu koje ja nisam mogao da realizujem jer sam uzeo samo jedan komad. ako neko zeli, mogu da posaljem broj coveka koji mi je prodo pa da se raspitate za aktuelnu cenu. pozdrav

Inace, katalizator se moze ugraditi u sve motore koji za pogon koriste fosilna goriva- u traktore, kamione, gorionike, brodske motore, cak i avione...

Poslednja izmena:
Pokusavam da ti posaljempp ali dobijam sledeci odgovor

~Kiki~ has exceeded their stored private messages quota and cannot accept further messages until they clear some space.

Oslobodi malo mesta pa da ti posaljem poruku. Pozdrav!

Reko sam da necu da pravim reklamu. Neumesno je na forumu baviti se ciframa. Ako zelite mogu da vam posaljem cenu i broj prodavca preko pp pa se sve lepo raspitajte. Covek je ljubazan, strpljiv i rado odgovara na svako pitanje. Pozdrav!

nije nikakva reklama ako stavis cenu.ljdi kupe traktor pa stave cenu da bi drugi i znali ne moras da stavljas ime firme.skontao sam da ti taj uredjaj spara gorivo,ali kako na kom principu radi,kakva se to merenja vrse na 200 sati ko ih vrsi,objasni malo bolje?

Pazi, veze nemam sa hemijom, koliko sam ja razumeo, poenta je u tome da katalizator menja hemijsku sliku nafte, nekako je rasprsuje, menja joj polaritet. Problem kod nafte je sto su njeni molekuli gusto grupisani tako da molekuli koji su unutra ne mogu da dodju u kontakt sa kiseonikom od molekula koji su spolja tako da samo spoljni molekuli izgore. Katalizator razbija te grupe i omogucava svakom molekulu ponaosob da dodje u kontakt sa kiseonikom i izgori. Na taj nacin dobija se i cistije sagorevanje i veca efikasnost motora, ali i znacajna usteda na gorivu. Osim toga, pri reakciji oslobadja se vodonik koji dodatno potpomaze sagorevanje. Spansko selo za mene, al mene interesuje samo kranji rezultat.
Sto se merenja tice, ona nikada ne mogu biti precizna jer zavise od raznih faktora kao i od vrste posla koji se obavlja. Najbolje merenje koje sam ja uspeo da obavim to je da mi je za isti posao koji sam radio prosle godine sa istim traktorom i istim plugom na istoj dubini u istim vremenskim uslovima na istoj zemlji sa istim rezimom rada ove godine trebalo 10% manje nafte. Grubo merenje, ali, racunica je jasna. Umesto da potrosim 26l/ 1ha nafte u oranju, ove godine sam na istoj parceli potrosio malo vise od 23l. Znaci, pre odlaska u njivu istocim svu naftu iz rezervoara pa naspem 35l, za slucaj da mi ustreba. Nakon obavljenog posla, opet istocim naftu i proverim koliko mi je ostalo. Inace, do njive imam par km voznje, zemlja je peskovita i lako se ore, a njiva je duzna, ima 32 vrste po 500m duzine i ne gubi se mnogo na okretanju i to se racuna.

Poslednja izmena:
Sve je to uredu , ali mi nije jasno što je problem staviti cenu . Jel taj što prodaje ima neku SPIKU-reklamu, kojom prodaje te proizvode , pa ga je zato potrebno lično zvati ? :sta:

U momentu kada sam ja to kupio to je bilo tek ispitivanje trzista, ja sam bio jedan od prvih koje je to kupio i ugradio, uradili su ljudi neka merenja i dosli do rezultata. Sada tek treba da se krene sa formiranjem maloprodajne cene i sirom ofanzivom na trziste. Ja sam vec kupio i ne znam kako se stvari dalje razvijaju. koga zanima moze da dobije broj, samo sam to hteo da kazem.

I moze i ne moze. Sto se tice podizne moci moze,ali ne moze sto se tice skoro istovremenog dizanja,koriscenja,poluga i spoljne hidraulike tj obrtanja pluga. Jedna pumpa a vise potrosaca. Glup sistem. Mada ni to ne bi bio problem samo da su stavili ventil konstantnog pritiska. Kao kod torpeda,zmaj kombajna.... Ne znam dali sam bio jasan ali pokusacu ukratko da objasnim sta te ceka ako krenes da se koristis originalnom izvedbom rakovicine hidraulike... Morao bi na svakom kraju njive prvo da podignes plug,zatim 17kljucem s prednje strane ploce da prekines dotok ulja koji ide u hidrauliku(poluge),zatim preusmeris ulje na spoljnju hidrauliku i onda polugu kojom dizes i spustas orudje moras da spustis(jer je u prvoj fazi procesa ostala gore)i opet podignes kako bi ulje krenulo u spoljnu hidrauliku. Desavalo se da ljudi povrsno procitaju rakovicino uputstvo i samo pomere 17-ku prema spoljnjoj hidr. i kazu ne radi hidraulika-ne ispravna je. A ne znaju da treba i polugu podici gore. Planiram kad dodje zima da razdvojim te dve hidraulike jer i mi imamo problem na rakovici jedna pumpe a vise potrosaca. Ako hoces poslacu ti sliku na pp kako izgleda trenutno resenje kod nas. Mada ima i ovde u temi samo par stranica unazad.

Nazad
Vrh