IMR - Rakovica

Rakovički traktori osvajaju Afriku
http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/177726.lt.html

imr.jpg

Evo jedne male reportaze kako zameniti gurtne(paknove)na Rakovici 65.::traktor1:: Da naglasim da je slicno menjanje i na Rakovici60 i na Landinu.Tako da ko ima ove traktore ovo moze da mu sluzi kao vodic.
Rakovica 65 bez kabine:
1.Odkacinjanje instalacije od zadnjih farova.Pocecemo od levog krila.(ko ima utikac pri dnu krila samo njega neka odkaci).Ja nisam odkacinjao instalaciju jer sam imao dugacak kabal pa sam samo krilo sa sve instalaciju prebacio na desno krilo.
34q8odl.jpg

2.Skidanje tega sa tocka.
w8rnnl.jpg

3.Postavljanje dizalice ispod traktora i skidanje tocka.(ja sam dizalicu postavio nazad,iza onog polumeseca za zakacinjanje prikolice)
2meoll5.jpg

4.Sledece je skidanje krila.
5.Ispustanje ulja iz hidraulika(moglo je to i ranije da se uradi ali sad mi je bilo lakse kad je sve poskidano)i skidanje cevi(ja je nisam skidao samo sam je blago zakrivio na gore da bi mogla cizma da se izvuce) sto ide od hidraulicne pumpe nazad do kucista.ulje se ispusta ovde gde je postavljena cekrtaljka
mcyhaa.jpg

6.odvijte maticu i izvadite osovinicu na slici
bh6h4.jpg

7.Ispod zadnjine traktora nalazi se mali poklopac(slika ispod)skinite taj poklopac
wkl5pd.jpg

Ispod njega ima jedan sraf(obratite paznju na zicu koja je provucena kroz njega kao osigurac da se ne odvije)Odvijte taj sraf i izvadite ga.(jer ponekad je izrisovan i dobos i paknovi i toliko su priljepljeni da je nemoguce odvojiti ih.Ovim skidanjem dobijamo jos najmanje 3.8 mm prostora)
2qcfpxu.jpg

8.Odvijanje svih srafova na cizmi,u krug.Pre toga cizmu OBAVEZNO uhvatite sa dizalicom ili onim manjim kranom zavisi sta imate.i pazite kad odvijate da se ta cizma ne okrene na dole i da dodje do povreda!!
bzbi8.jpg

2llyjk0.jpg

9.Vadjenje cizme.Ako nece pomerajte je malo levo-desno
10.Vadjenje osovine(oznaceno zelenom strelicom)i vadjenje paknova
2a94nl0.jpg

Evo kako se vadi osovina iz paknova.Zavijete sraf 8mm
30hr803.jpg

11.Ja sam zamenio i semering osovine i preporucio bih to i onima kojima je dobar.Jer,nije neka velika investicija a puno vredi.Na slici povise ima jedna crvena strelica uperene u sraf.Skinite te srafove sve u krug i izvadite kuciste sa sve semering.(da naglasim na kucistu ima vise tankih platni koje sluze da se nasteluje lager pazite da ih ne pogubite i ne upljate!!!)Evo slika ispod kako izgleda kuciste sa novim semeringom
2wda5ba.jpg

Moj je dobos bio izrisovan pa ja da ne kupujem nov stari sam skinuo i nosio kod metalostrugara.Evo kako se on skida
Ima jedna velika matica,na osovini.odvijte tu maticu iskinite dobos.Ako nece da se skine uzmite dva pajsera,ili montiraca za gume i na prekrat sa jedne i druge strane izvadite dobos.
14e2ewx.jpg

2a3yvd.jpg

12.Paknove nisam stavljao komplet nove vec samo gurtne.Evo kako su izgledali
2581dfq.jpg

i posle
rle243.jpg

Koristio sam ove paknove.uz njih sam dobio i zakivke.
i5vub6.jpg

1hchn7.jpg

Kada vracate sve nazad obavezno sve lepo ocistite krpom,ako ima vece prljavstine izbacite to.Jer veca prljavstina prenosi toplotu i paknovi ce se vise grejati.Takodje moze od prljavstine i sitnih kamencica doci do razmaka izmedju cizme i kucista i usled vibracija ili jacih opterecenja moze doci do pucanja cizme.
nowwgo.jpg

To bi bilo to.Sad sve obrnutim redosledom vracajte nazad.Isto je i za drugu stranu samo sto na drugoj strani mora da se skine cev za kocenje(prikolice)i ovi ventili sto su na slici.Pre nego sto to uradite ispustite ulje i skinite crevo .sve na ovaj sraf.
qrdzsl.jpg

ovo sve mora da se skida.
919dnn.jpg

Ako neko ima pitanja neka pita slobodno.Ako se nesto setim dodacu. :ppozdrav::ppozdrav: :cao:

Da dodam još, sa donje strane kućišta ima jedan šaf m10 sa kontra maticom koji sliži da pridržava oblogu da nebi gornja strana trljala nov stop o doboš, nego je prosto drži podignutu kad su kočnice slobodne. Kada se sve namontira onda se šaf našteluje da gurtna nigde nekači doboš.

Da dodam još, sa donje strane kućišta ima jedan šaf m10 sa kontra maticom koji sliži da pridržava oblogu da nebi gornja strana trljala nov stop o doboš, nego je prosto drži podignutu kad su kočnice slobodne. Kada se sve namontira onda se šaf našteluje da gurtna nigde nekači doboš.
Tako je Kosjerac.Znao sam da sam nesto zaboravio:ppozdrav:

Odvojene kočnice su ok.Prednji štel ih ne trpi.To može samo buldozer.Mislim na one koji stalno rade odvojenim kočnicama.

@Cveja Po super si sve objasnio samo bih te maalkice ispravio.... ulje iz hidraulike se ne ispusta sa leve strane tamo gde si ti rekao i postavio cekrtaljku( mi kazemo racna ili gedora) vec se ispusta sa druge strane tj sa desne strane na malom srafu(vijku)kojeg hvata 13kljuc. Blizu onog kratkog savijenog creva povrata ulja od spoljne hidraulike. U krajnjem slucaju moze da se ispusti i na onu veliku cev sa leve strane,koju hvata cini mi se 36 ili 41 vilasti kljuc,a sluzi za snabdevanje pumpe uljem. I jos jedna sugestija. Kada se vade pakne ne mora se vaditi osovinica(ona za koju treba m8 sraf) moze da izadje komplet pakna . I nisi nam rekao dali koristis nekakve vodice ili nesto slicno pri sastavljanju. Nikad nisi ostetio semering pri sastavljanju? Ili ga izbio iz kucista?

Sinisa 1979Hteo sam ja da ispustim ulje na taj sraf(kod mene e za kljuc 14)ali,prekrivalo mi ono gumeno crevo sto ide za hidrauliku za kipovanje.Tako da sam svakako morao da skinem to crevo a,kad sam ga vec skidao na njega sam ispustio ulje.Ovo mi je bila prva Rakovica da sam radio kocnice,samo sam kod drugih krao zanat.Mozdaima neka caka da se izvade gurtne bez vadjenja one osovinice ali,ja to neznam.Sto se semeringa tice,nikakve vodjice nisam koristio.Samo sam cizmu uhvatio na dva mesta i izbalansirao je(da stoji u horizontali,ravno sa traktorom)i nacentrirao rupu i polako.Cim sam osetio pod rukom da je blago usla onda sam je okretao polako dok nije nasla svoje uzubljenje.

Da moze i na to crevo ali ne na ono mesto gde si ti postavio cekrtaljku. Sto se tice cake,prosto je tako da i nije neka caka. Samo skupis gurtnu po obimu i uz malo cimanja izlazi napolje. Tesko je ovako objasniti lakse je pokazati u praksi... E a za centriranje bez vodjica svaka cast! Jednom sam rizikovao,poslo je po zlu i vise ne rizikujem! Btw, dobro uradjen posao!

Nazad
Vrh