IMR - Rakovica

Ajd' jedno smešno pitanje za vlasnike R65. Kako sipate naftu u rezervoar, odnosno gde stanete (oslonite se) kad sipate iz kante od npr. 20l.

Ja sipam sa desne strane (jer mi je sa leve nezgodno a tamo je i auspuh) i desnom nogom stanem na desni točak a levom se oslonim na sponu volana (valda se tako zove, mislim na šipku koja povezuje volan i točkove). Pošto imam blizu 100kg, da li mogu da tako polomim/iskrivim/iščupam tu sponu? Rakovica je bila očeva i on je tako godinama sipao gorivo, ali on je mnogo lakši od mene. Ja se trudim da mi oslonac bude na desnoj nozi, tj. na točku, a da se levom samo potpomažem kako bih održao ravnotežu. Međutim , pošto kanta od 20-25l nije baš laka, desi se da ponekad izgubim ravnotežu i svom težinom se oslonim na levu nogu tj. na tu sponu. Bojim se da bih tako jednom mogao nešto zeznuti, pa me zanima kako vi sipate gorivo u R65.

Ja sipam iz bureta sipam prvo u kantu sa nosem,onu za zalivanje basta i skocim na desni tocak,sa jednom nogom i sa drugom na bure od kompresora,cas posla izadje,ta kanta je 12 litara...

Ja sam vlasnik R 60 al to mu je sve isto,meni je lakse sa leve strane,desna noga na levu gumu,leva noga na poprecnu sponu i samo kante od 10 litara,ona od 20 l nije bas zgodna.Poprecna spona moze da istrpi mnooogo vece opterecenje od 100 kg. :osmeh:

Ja sipam gorivo iz vojnih kanistera uz pomoć ovog dodatka, neprosipa gorivo prilikom naginjanja kante i kanisteri dobro dihtuju u transportu, a levak sam nabavio na sajmu prošle godine navodno nepropušta vodu a propušta naftu i malo je sporo točiti kad je hladno vreme tj kad se stegne parafin strašno sporo ide ali jbg. onda je zima pa se neradi ništa sa traktorom, znači nastavak na kanister pa preko levka obavezno, sa desne strane sa zemlje jer nemam potrebu da se verem po sponama, a kanister nije težak.
Ovakva pumpica na bušilicu kod mene košta oko 600 din. i vrlo praktična stvar za razna točenja nafte, vode , rakije i ost.

Davo traktor drugaru sa frezom da zavrsi pos'o, kad mi je vratio traktor, hidraulika ne reaguje!?!?, pogledam kod toplinga, kad vidim da se odvio sraf, kako ne znam, verovatno od vidracija freze. Da li se to nekom od vas dogadjalo vec?
sraf je ostecen(glava a ne navoj) pa ne znam sta sa njim da radim... dajte iskustva

Skoro na svakoj Rakovici je taj sraf tako ostecen,zezne ga toplink poluga.Ako mozes nekako zavij ga i to ce da vrsi posao.

@francuz koji sraf? ima ga na ovoj slici?
14o6rgn.jpg

aaa izvinjavam se @proko ti si poslao poruku sa odgovorom a ja nisam primetio. a sad i ja kontam na koji sraf misli.

Francuz skini ga pa na brusilicu popravi glavu da može gedora da naiđe i stegni ga dobro jer on drži osovinu da ne ispadne.

Problem je sto taj sraf skoro uvek korodira.Ta zica je mozda osiguranje da se ne bi odvio.Probaj da malo zagrejes prostor oko srafa,odlivak je liveno gvozdje,trebalo bi da se brze siri na toploti nego celicni sraf.Kao krajnje resenje zavari na njega parce gvozdene sipke da ti bude produzetak za lakse odvijanje. Srecno.

@Francuz

Sad sam se konsultovao sa caletom u vezi onog srafa,on je to vec radio,kaze da poravnas brusilicom taj osteceni deo glave pa onda da zarezes u srafu prorez za srafciger i da okreces sraf u smeru kazaljke na satu,kao kad zavijas normalan sraf jer se takav sraf odvija na unutra.

Probaj ovako,trebalo bi kad ga okreces na desno da ceo profil na koji se kaci toplink krene polako da se pomera unazad.Verujem mom caletu,ima 30 godina iskustva i svasta je radio. :ppozdrav:

Hajde malo da sto bi se reklo "temu. :osmeh: Posle malo duzeg razmisljanja,i konslultacija odlucio sam da uzmem gumice za Rakovicu od Prve Petoletke!Evo i koje su razlike izmedju njih i male privrede:
10wie5s.jpg

2nq741i.jpg

2h31kr4.jpg

Samo jos da navatam majstora da mi zamen !!i:udri:

Je l' su to gumice za hidrauliku (mada pretpostavljam da jesu jer ne znam za šta bi se drugo koristile, al' opet, ja se razumem u mehaniku k'o Marica u ... pa je bolje da pitam)? Pošto su bile i kad ti majstor sve to izmenja napiši koliko ti je sve to naplatio. Ovo pitam jer mislim da i ja to treba da uradim, hidraulik mi je na R65 sav mastan i pretpostavljam da je zbog gumica.

Jesu za hidrauliku za 65.Pazi,drugacije su za Rakovicu 60 a,drugacije za 65!!Meni cupkaju poteznice i svi kazu da je to u pitanju.Kada rasturim i promenim postavicu slike i ukupni trosak. :ppozdrav:

Nazad
Vrh