IMR - Rakovica

Na nekim rakovicama su ugradjivali napred 6.50-20, a pozadi 16.9-30. Moja tetka, bas kod mene u selu ima rakovicu 65 sa tim vecim gumama, traktor je znatno brzi, a i u oranju nema proklizavanja, ali zatko kad zapne umireee

i dan danas je na zadnjim tockovima 30 mislim na r76 a na r65 su 28 mislim na zadnje a prednje su iste 6.00-19

Jesu i na mojoj su 28 i napred su 6.00-19, ali na nekim su ugradjivali ove vece kao sto idu na nekim 76, dali je to bilo ugraditi sta ima ili je neko narucio tako pa odustao, kad je tetka kupovala taj traktor i cale je bio sa njom, niko nije primetio, tek posle nekog par dana su videli da su vece gume

trebalo bi da r-76 nosi 16.9x30 pozadi i 6.00x20 napred a r-65i r-60 14.9x28pozadi i 6.00x19 napred. e sad s obzirom da je ovo balkan a pogotovo 90-tih,stavljalo se kad su sta imali.

cudno bi bilo da su ugradili-postavili gde sta treba,i kako treba. a posto nisu to me uopste ne cudi kao ni vecinu nas,zar ne?!

Ajd' jedno smešno pitanje za vlasnike R65. Kako sipate naftu u rezervoar, odnosno gde stanete (oslonite se) kad sipate iz kante od npr. 20l.

Ja sipam sa desne strane (jer mi je sa leve nezgodno a tamo je i auspuh) i desnom nogom stanem na desni točak a levom se oslonim na sponu volana (valda se tako zove, mislim na šipku koja povezuje volan i točkove). Pošto imam blizu 100kg, da li mogu da tako polomim/iskrivim/iščupam tu sponu? Rakovica je bila očeva i on je tako godinama sipao gorivo, ali on je mnogo lakši od mene. Ja se trudim da mi oslonac bude na desnoj nozi, tj. na točku, a da se levom samo potpomažem kako bih održao ravnotežu. Međutim , pošto kanta od 20-25l nije baš laka, desi se da ponekad izgubim ravnotežu i svom težinom se oslonim na levu nogu tj. na tu sponu. Bojim se da bih tako jednom mogao nešto zeznuti, pa me zanima kako vi sipate gorivo u R65.

Ako koristiš tako velike kanistre, bolje nabavi crevo sa bućkalicom. Ledja su još skuplja nego spona.

Uh, evo zašto koristim ove kante. Do prošle godine sam naftu dovozio kući u buradima od 200l i onda nastaju problemi kako skinuti burad a posle još i ručnom pumpom presipati naftu iz buradi u kante kako bih mogao sipati u traktor. Bure još i izbacim iz prikolice preko starih guma i otkotrljam ga gde stoji, ali kad ga treba uspraviti onda mi je teško pa uvek moram nekog da tražim da mi pomogne.

Sad praktikujem da u autoprikolicu koja je prilagođena kačenju za traktor poređam ove kante i tako odem na pumpu. Stanem tik do pištolja i kante punim direktno u toj maloj prikolici. Imam kanti za nekih 300l i to mi je dovoljno za neko vreme pošto ja ne trošim mnogo nafte. Kad ispraznim sve kante lako trknem po novu turu.

Kad mi je nafta već u kantama, onda me mrzi da iz njih presipam u manje pa iz njih u traktor. A i sve jedno, opet bih morao da dižem te veće kante pa mi je onda bolje odmah u traktor. Jedino treba malo izbačaja da se podigne kanta na traktor, pa se potom ja popnem na njega i onda sipanje nije problem samo da imam siguran oslonac. A o bućkalici sam već razmišljao i prvom prilikom kad budem na nekom vašaru ću je kupiti.

Ljudi, napravite nešto kao drvena slavska klupa i prislonite uz desnu stranu traktora. Onda prvo kanta na klupu, pa na haubu i mnogo je lakše, jer su traktori često klizavi od kiše i blata. Ja tako radim na mom 445. Inače ljudska težina ne bi smela ništa da šteti sponi traktora, taman posla. Ona je i napravljena da izdrži mnogo veća naprezanja od našeg pentranja po njima. Tako bi makar trebalo da bude.

Ma ima na buvljacima neznam kako da je nazovem pretakalica sa jedne strane cev na rasklapanje po velicini kante ili bureta a sa druge sam ja namestiocrevo.Tako sa zemlje teram naftu u rezervoar i neizigravam vise spajdermena sa kantama.slikacu ovih dana da vidite.A pumpa vredi svaki dinar.

Nazad
Vrh