IMR - Rakovica

@ srdjan7 mislim da gresis. ako traktor nosi nesto tesko,nesto sto je na granici njene nosivosti velika je verovatnoca da ce se nesto odresiti. ili ramena ili unutra ona klipnjaca koja pogoni osovinu sa ramenima ili uspravni stabilizatori koji povlace poluge na gore. osim tih stabilizatora dodatni cilindri rasterecuju i ramena i osovinu i klipnjacu. e sad moje pitanje za tebe je koliko kosta da se nabace pomocni cilindri a koliko kosta ako ti nesto od orudja grune na asfalt ili bilo gde? meni je pretprosle jeseni pala sejalica za zito i popela se po zadnjim tockovima jedno metar od zemlje. iskrivio sasiju izgubio dan rada zbog toga(uhvatila me kisa dok sam je osposobio) i jos da nismo odmah kad smo kupili sejalicu poskidali one podizace tragova onda bih mogao da se pozdravim i sa zadnjim gumama! mada je i ovako bilo za dlaku.... sa ostalim se donekle slazem,ali hidrauliku ne treba iskusavati! odnosno mehanicki deo hidraulike. @ mitre ni ja ih nisam nesto voleo cak sto vise sam ih mrzeo. a sad nekako sam navikao na nju. ima ona i dobrih resenja naravno i losih ali koji traktor ih nema,ne? @ pocerina da moze ona vuci berac ali bunkeras a vucni 221 naprimer... teesko!

kod nas je dve god nosila zitnu olt(dzondirku takozvanu) 30 redova,i vec ohoho godina 222 zmaj i ne znam zasto ne bi mogla ako je motor dobar-cak i po blatu malo prokliza,ali nikad stala nije...a mitre-da je sklepana-jeste,i dan danas nova kada dodje,sve je isto kao pre 20 godina...sramota.

Pa za te pare koliko ona kosta i ne treba ocekivati bolji traktor!! Kod nas u Republici Srpskoj Rakovica 65 2WD sa kabinom kosta samo 100 EUR skuplje od IMT 539!! Barem tako rekose neki dan kada je jedan htio da kupi novu Rakovicu pa mu iozbio povoljno Landini 7550 i odusto od nje!!

Posto R-65 nije nekaza teze radove a kod laksih poslova IMT 533(539) je superioran u svakom pogledu.
Ko ne misli tako neka me ubedi da R-65 bolji u obavljanju lakih poslova(satva,kosenje,prskanje,potrosnja...)

pa ti onda teraj sa fergom dvoredi berac,prskalicu od 600 kg,dve pune prikolice,pneumatsku i 4 reda spartac-pa da vidimo tu matematiku...sta drugo da kazem.

@bewisa ja se ipak slazem sa srdjanom da je ipak R-65 bolja od ferge mnogo!!!!Ipak fergo npr ne moze nositi prskalicu od 600 lit mozda moze ali ipak vrlo vrlo tesko!!!

uf,uf ala se zakuvalo... nadam se da cu odgovoriti na sve,bar sto me pitano. @ mitre e vidis isto tako sam i kineze mrzeo pa je sad cale kupio yto-a... izgleda da stvarno na mrzi kuca ostaje! ali ako samo i pola bude dobar yto ko sto je rajka bice super! eto sad se navikavam na kineze i mogu ti reci da se na dobro covek lako navikne! naravno da postoje i bolji ali finansijski nam je yto plafon plafona! @ srdjane slazem se hidraulika je jaka ali ne treba izazivati srecu sa traktorom od 30 godina kao sto je nasa. bar je tako moje misljenje. i opet cu ponoviti: bolje malo pojacati hidrauliku tj mehanicki deo nego da se nesto odresi! kazes dve godine je nosila... ima koja nosi po 20 pa se ne desi nista a nekoga mozda i ne prati takva sreca. sto se tice branja kukuruza opet moram da se ponovim. da,vuce rajka bunkerasa 222,223,224 ali 2k ili 221 tj vucni onaj za kojim vuces prikolicu-vrlo tesko. ustvari ako je ravna njiva nije mokro i ako vuces kikindu za sobom da,ali vec neku vecu prikolicu. jok more! sto se tice sklepanosti,uf jeste ista je,ustvari jos je gora! evo drugar ima novu rajku 65 sa kabinom a kabina puca na sve strane! kvalitet i zavrsna obrada iste je katastrofa!! ono treba videti da bi se verovalo.... razlika u ceni izmedju fergusona sa kabinom i rajke bez je ako se dobro secam oko 1000e vise na strani rajke... sto se tice komentara clana @ bewisa u pravu je! ali treba uzeti u obzir da je ferdzo klasu nizi od rajke pa je glupo porediti ta dva traktora. mada i nosivost i mnoge druge stvari bi mnoge iznenadila sta sve ferdzo moze. bas naprimer prskalica.... stric nosi prskalicu od 1000litara sa ferdzom ali naravno sipa max 600-650 litara. spartac 6 redi,oltovu sigmu 21 cev... ali to su sve ferdze sa pojacanom hidraulikom i polugama tako da ni to nije merodavno. tako da se opet vracamo na onu moju tezu: bolje malo pojacati hidrauliku nego da ti recimo prkalica od 1000litara i jedno 2000e padne pa da se nesto razj... i ferdzo i rajka su sasvim ok traktori ali imaju svoje granice,pa cak i ako ih mi malo pomerimo!

@attila nisi citirao nikoga pa pretpostavljam da se tvoj odg odnosi na mene. koliko ja shvatam moj (a i ostalih clanova) post nigde se ne spominje da traktor sluzi samo za prskalicu! spominjana je kao primer.

Ma ljudi Rakovica za cenu po konjskoj snagi je isplativa.isto vazi za rad do 20hektara zemlje.Jer bolje orati 2 brazde sa 65ks nego sa 39ks.A ferdza ima svoje prednosti potrosnje i velicine na malim posedima.Dobro je imati i jednog i drugog jer moj brat radi 40 hektara sa rajkom 60 i 533 sve kupljeno pre 80 god.

I ja imam jednu od 65ks i bogami slabo može da nosi prskalicu od 600lit i 12m krila.
Berač 224 može da vuče samo u suvo. Imt 560 bilo da je noviji ili stariji sve to odradi puno lakše.

Ја имам Р-60, да је човек већ би била у пензији (78-осно годиште), али ради. Цена у њена вредност нису исто. Једноставно нама који имамо до 20-30ха, рајка је сасвим довољна, али је нас све мање. Или имају пар хектара па ужој Србији где су мање парцеле па је "ферчика" много једноставнији за рад или су по Војводини почели да раде веће поседе, па им је рајка или 560 слаб трактор. Зато и немају цену, па је 533,539 само пар стотина евра јефтинији од Р65 или 560.
Са друге стране не можемо да очекујемо да трактори који су технолошки стари 50 година иду руку под руку са новим трактроима. Чињеница је да јој је спор кардан, ја сам једвааааааа силирао када је добар кукуруз, јер ем споро врти ем тада има гас до чепа па иде брзо и мало-мало па угуши сило комбајн или ми пуцају ланци и штифтне на сило комбајну. Са друге стране без проблема леопард плугом (2 браздни), лепо уштелован, за дан поорем без проблема 4-4.5ха. Дакле ништа није црно бело. Да је катастрофа није, да има бољих- итекако, али за те паре не.
И коначно, сви ми, због беде и сиротиње опетерећујемо машине до самих њихових граница, па кад нешто рикне, онда кукамо.

Svaka vama cast kada sa traktorom od 60 ks orete na dan 8 kj, ja to nemogu ni sa traktorom od 130 ks.

nije originalan. to sam pozajmio iz jedne pozorisne predstave koju su izveli Sivcani ili Staparci(Sivac i Stapar sela u okolini Sombora),ne znam tacno odakle su ljudi... a to se ne moze niti opisati niti prepricati kako je doobra predstava!! sory za off

Nazad
Vrh