IMR - Rakovica

Koliko je teska Rakovica 65 2 wd? I da li se vama desavalo da prebijete poluge od hidraulike??''

Pa i mislio sam na rame!!! Zbog cega im pucaju ta ramena:haha: Jedan covjek ima rakovicu 65 2WD i kada ore u malo tezoj zemlji i zeli podici pluga odma pukne rame,ili kada nosi neki tezi prikljucak na poluhgam!!! Jesnom je nosio grabuljar FELLA 335 i grabuljar ju je posao da propne i odma je pukla poluga ili bilo koji veci teret na plugama kada nosi pukne joj rame !!! Taj covjek joj je vario ramena oko 10 puta!!!! Kao da su od papira!!!

jel ima neki drugo proizvodjac prednjih guma za rakovicu sem trayala ja imam rakovicu staru 2 god i prednje gume popucale verovatno su stajale drugo na lageru

Pa i mislio sam na rame!!! Zbog cega im pucaju ta ramena:haha: Jedan covjek ima rakovicu 65 2WD i kada ore u malo tezoj zemlji i zeli podici pluga odma pukne rame,ili kada nosi neki tezi prikljucak na poluhgam!!! Jesnom je nosio grabuljar FELLA 335 i grabuljar ju je posao da propne i odma je pukla poluga ili bilo koji veci teret na plugama kada nosi pukne joj rame !!! Taj covjek joj je vario ramena oko 10 puta!!!! Kao da su od papira!!!
Mozda je to rame falicno.Neka zameni a ne da vari.Svaki normalan bi posle dva varenja to uradio.Ja sam ga lomio zato sto nisam pazio,podvukla se poluga pod ukosenu poteznicu pri oranju i izlazenju na kraju.Inace radio sam sanjom 11god. i vise se nije nikada desilo.A radio sam i u sumi i sa kembridz valjkom od 1000kg.

Imam rakovicu 60 a imao sam 65 i slobodno mogu da kazem da ne moze da se uporedi sa 60.Rakovica 65 se stalno kvarila te hidraulika te menjac i na kraju je prodao i uzeo 60,od tada jedino sto joj radim vec 7 godina je to sto joj godisnje menjam filtere i ulje.

Siniša ja sam pisao o tom ubrzanom vratilu, ima ga u Valjevu u jednoj prodavnici delova i naručuju ga jer nemaju na lageru u prodavnici i košta oko 300 evra a ubrzano je 27% od fabričkog. Fabričko je: mali zupčanik 13 a veliki 47 a to je 1:3,615. a ako ti treba vreteno od landina našao sam u Rumi na vašaru tipa iz Pančeva što prodaje i tražio je 180 evra za zupčanik i vreteno gornje aprenosni odnos je na njemu 1:3,2.

eee Kosjerac kao prvo hvala sto si procitao post! znam da je neko pisao i kao da se secam da sam o tom citao na 60 i nekoj strani ove teme,ali izgleda da nisam dobro zapamtio. prelistavao sam i prelistavao ali bezuspesno.... nego da se vratimo na vratilo. Kosjerac ajd okaci brojj telefona od te prodavnice,ili mi posalji na p.p. naravno i od onog tipa iz panceva. jos jednom HVALA TI! Atila vratilo bih stavio iz razloga sto zna da mi padne seme kukuruza kad okrecem na uvratinama. ler moram da drzim na 1300-1400 obrtaja i pri takvom leru rajka u kombinaciji sa 6-rednom majevicom se propinje. a kad se propne ako je ne spustim "nezno", sto je dosta tesko,desi se sto se desi.... a i bolje podize seme na nekih 1600-1700 obrtaja,sto ce reci da na manjim obrtajima se desi da zafali semena na setvenim plocama. e sad mozda je i nesto do sejalice mada ne verujem pregledana je i nije nista pronadjeno a na kraju krajeva nova je. svakako ima sporiji kardan koji bih voleo da ubrzam!

a nee... ne moze ona da bere kukuruze. barem ne nasa i ne kod nas. nema kabinu laka je i spor kardan-kombinacija do bola. imt je za to zaduzen. ubrzano vratilo bi mi dobro doslo i za rasipac vestaka,pa mozda i za prskalicu. jedino sto je mozda malo paprena cena... ali jbg to je ono hoces-neces-ne moras.

Mozda je to rame falicno.Neka zameni a ne da vari.Svaki normalan bi posle dva varenja to uradio.Ja sam ga lomio zato sto nisam pazio,podvukla se poluga pod ukosenu poteznicu pri oranju i izlazenju na kraju.Inace radio sam sanjom 11god. i vise se nije nikada desilo.A radio sam i u sumi i sa kembridz valjkom od 1000kg.
Ma mijenjao je covjek oba ramena jer su mu oba pucala!!!!! I danas cujem bas da ju je prodao i kupio 533,prezadovoljan je sa njim,nije mi logicno nikako al on kaze da mu je 533 duplo bolji od Rakovice i da taj traktor ne zeli vise nikada u dvoristu!!!!!!!Ja nemam iskustva sa Rakovicama pa tako da ne mogu pricati da li valjaju ili ne!!!!! Ali svi se u mom kraju zalleeee!!!!

ne bih da ureknem ali mi smo nasu rakovicu kupili sa varenim levim ramenom. ono sto mi nije jasno je od cega tj kog orudja je mogla da pukne prethodnom vlasniku kad znam da nije imao nista preterano tesko. neko mu je izvario rame sa co2 i var drzi. meni neka izdrzi jos dan dva dok posejem kukuruz i onda ce dobiti pojacanje ili u vidu dodatnih cilindara hidraulike ili flah trake od jedno 10x100mm. i da ima jos jedan apsurd! svakoj rakovici barem kod nas u selu je puklo levo rame. kako zasto ne znam. znam da kad pukne ljudi stave neka pojacana ramena. ustvari jaca su nego ova moja. mozda zato sto je nasa starija pa da zato ima tanja ramena.... ne znam, ali znam da je nikad ne bih dao za 33-ku! moozda za 39-ku ali jako tesko!

ne bih da ureknem ali mi smo nasu rakovicu kupili sa varenim levim ramenom. ono sto mi nije jasno je od cega tj kog orudja je mogla da pukne prethodnom vlasniku kad znam da nije imao nista preterano tesko. neko mu je izvario rame sa co2 i var drzi. meni neka izdrzi jos dan dva dok posejem kukuruz i onda ce dobiti pojacanje ili u vidu dodatnih cilindara hidraulike ili flah trake od jedno 10x100mm. i da ima jos jedan apsurd! svakoj rakovici barem kod nas u selu je puklo levo rame. kako zasto ne znam. znam da kad pukne ljudi stave neka pojacana ramena. ustvari jaca su nego ova moja. mozda zato sto je nasa starija pa da zato ima tanja ramena.... ne znam, ali znam da je nikad ne bih dao za 33-ku! moozda za 39-ku ali jako tesko!
Pa i meni nije logicno to da je zadovoljniji sa 533 nego sa Rakovicom, a ja da imam Rakovicu ne bih je niakda da je bilo kakva dao za 539 a kamo li za 533.Ipak Rakovica je 65 ks a Fergo 33 to je gotov duplo!!!!!!!!!! Mozda im je to mana!!!! Zakon je staviti pomocne cilindre kao navecim tratorima i onda nemoze da bude problema !!! Prije ce se Rakovica prevrnut sa pom cilindrima nego da joj pukne poluga zato sto sa obje strane dobija pritisak i nema sanse da pukne!!! Sammo nzm kako se krecu cijene pom cilindara!!!!

da i kod nas je takva situacija da ferdzo ne bi mogao opstati.... elem,pomocni cilindri... cene ne znam,sta vise ne znam ni od cega bi stimalo jer ne verujem da postoje originalni. ali da je to naj resenje-jeste! jedino sto malo gubis na brzini dizanja zbog dodatne kolicine ulja za pomocne. ali nece se desiti da pukne unutra ono takoreci rame-poluga koja pokrece osovinu na kojoj su ova spoljna ramena. sve se rastereti! jedan deda u cini mi se u Vrbasu ili Kuli je napravio traktor od kojekakvih delova fice lade tristaca.... uglavnom hidrauliku je resio tako sto je postavio dva amortizera da mu dizu poluge. kako? ni sam nisam siguran ali ako sam dobro video probusio je amortizere skopcao crevima za rzvodnik i pustio pritisak u njih i oni se sad ponasaju kao dva cilindra za hidrauliku. vidjeno u emisiji Bore Otica-Petkazanje. mozda bi i to bilo dobro resenje za rakovicu jer u principu i ne moraju nesto preterano da pomazu u podizanju. i mala pomoc cesto znaci mnogo!

Rakovici 65 ne trebaju dodatni cilindri,(dok 60-tci da)ona ce pre pokidati sve na sebi nego nesto ne dici...samo da je dobra pumpa i sredjene gumice,klip itd...i naravno ne sipati preradjeno ulje kao neki kad procuri...ona ce se pre dici na prednje sa tegovima nego sto ce zatajiti hidraulik-a za pucanje ramena...dobri,kvalitetni odlivci! a da ima spor kardan,to je istina,ali nije losa za branje...mada su malo vise bucne,pa brunda u glavi i kada izadjes iz nje beruci ceo dan...ali i to se da srediti.toliko od mene.

Nazad
Vrh