IMR - Rakovica

Kako ga održava - tako će ga i služiti traktor. Ako se njemu tako sviđa neka radi tako. Njegov traktor

neznam sta je cudno kod mene ima gorih sa odrzavanjem traktora,pa to je samo gvozdje a kad dodje kraj kupujem novu.malo drugacije razmisljam od drugih,ne ocekujem da me traktor sluzi 50 godina

Ne zeza se. Ima takvih ljudi. Očit primer je moj matori.
Propadne mi semering koji dolazi kod kardana na imt-u i on mi reče - "a, nije to ništa. Stavi onaj čep preko kardana i teraj. Ionako ti neće hitno trebati".

Nista cudno,kod mene pola sela traktori u stanju raspada.Pa i moj je bio dok nisam uradio kompletno sredjivanje,dobro ne bas kompletno.Losi putevi,veliki usponi,e kud se sve to protera dobro je to i citavo.I sto kaze Brale narod ocekuje da kupi nov traktor i da ga sluzi jedno 50 godina.I moj traktor je star 31 godinu,sta ocekivati???

- - - - - - - - - -

Moj komsija ima Rakovicu 65,2007 godiste,da vidite nasta to lici,ako budem pri pameti slikacu je.Traktor je teralo bar pola sela,suma stalno,odrzavanje lose,ko je seo za nju terao je patos gas i da vam kazem to je jedan od najispravnijih traktora u selu,nema velikih kvarova,jedino u trubama melje od kad je doterao novu.

Ulaganja u proizvodnju novog traktora su ogromna,da ne kazem da fabrika kao sto ej imr nema tih kapaciteta. Odakle ce onda da nabavlja svu instalaciju,opremu i sl . Pa prenji most uvoze iz italije. U zastavu su ulozene velike pare ,pa sta je napravila? Jednog te istog juga 30 god. To je zato sto ti radnici koji rade u FAS-u misle da im je to zastava,koji hoce da ne rade nista poceo dan i da primaju platu. Ako ti ne odgovara radno mesto,uvek mozes da ga napustis. Nacices puno komentara ljudi koji su zadovoljni sa tim poslom ,jer primaju redovno platu,redovno im se uplacuje penziono,socijalno... To je sve stvaar naseg mentaliteta. Kad sam bio u IMR-u mozes da vidis radnike kako sede i piju rakiju?!?! i boli njega uvo dali ce da zavrne sraf,ili da sipa ulje.ili sto je se meni desilo da lose poveze instalaciju koja je dobila spoj pa se zapalila. Jer on ne odgovara za ono sto napravii

Da je drzava uradila isto sto je uradila pre dolaska fijata i ulozila isto koliko placa fijatu i zastava bi napravila nov model automobila. Sta ce da bude kad drzava bankrotira i prestanu placanja plata radnicima u fijatu i davanje para fijatu ??? Ostace fijat da proizvodi kola u Kraguejvcu??? Po dinkicu imt u ne gine gasenje izgleda?

I nije tacno da su naucili da ne rade nista nego su italijanu ubrzali trake pa ljudi padaju na nos i ne mogu da stignu da zavrse .

Izvinjenje za :off_topic:

Poslednja izmena:
I sada kad neko ukuca na Google kako odrzavati Rakovicu 47, na koliko cistiti filtrer za vazduh i menjati ulje, izbacice mu ove budalastine.
Pa mislim stvarno odrzavajte vase masine kako hoce i radite sa nima sta hocete, ali ovo je ipak forum i nemojmo da pisemo neke gluposti.

Zasto gluposti,covek je napisao realnost,nije picajzla,nije lagao,posteno napisao stanje njegovog traktora zahvaljujuci samo njemu.Nikog nije krivio.Nerazumem,sta je trebao da napise da je kupio na sajmu novog Fenta i nov kombajn od 3000000 eura i da se folira celom forumu.
Ranije sam napisao da vecina ne vidi dalje od svog nosa pa i ne pogledaju sta im se vozi po selu,sve se raspada.Kao sto i vecina forumasa nema ni trunke kocnica na IMT traktorima(sa hidro kocnicama)a ovde pricaju o nekom odrzavanju i sigurnosti na drumu.
Izvinte na :off_topic:treba nastaviti temu u pravom pravcu:ppozdrav:

Da je drzava uradila isto sto je uradila pre dolaska fijata i ulozila isto koliko placa fijatu i zastava bi napravila nov model automobila. Sta ce da bude kad drzava bankrotira i prestanu placanja plata radnicima u fijatu i davanje para fijatu ??? Ostace fijat da proizvodi kola u Kraguejvcu??? Po dinkicu imt u ne gine gasenje izgleda?

I nije tacno da su naucili da ne rade nista nego su italijanu ubrzali trake pa ljudi padaju na nos i ne mogu da stignu da zavrse .

Izvinjenje za :off_topic:

A hoces da kazes da drzava nije davala plate zaposlenima uzastavi sve ove godine? Pri tom su im i kasnile,nisu ulacivani doprinosi. Zastava nema nijedan svoj automobil,nego ej sve radila po fiat licenci,zastava 101,yugo... Licnon e znam kako se isplacuju plate u fiat-u ali ne verujem da celokupnu platu daje drzava. A zastava je cist primer da firme koje proizvode traktore,automobile,kamione i sl ne mogu da prave samo za domace trziste,jer su nerentabilne i one se gase i nestaju. Za razliku od nekadasenje zastave ljudi sad imaju plate redovne,doprinose... Ali mora da se zna i disciplna. Fiat sigurno ne zavisi od drzave ,i on nije investirao tolike pare da bi se tek tkao povukao . Mozda je malo :off_topic: ali ovo se dosta odnosi i na IMR i IMT. IMR za sada dobro posluje ali samo zahvaljujuci izvozu u afriku,a sta ce se desiti sutra kad ispune kvotu??? Ako ce praviti samo za nase trziste onda nece moci da opstanu. Moze to nekoome da se svidja ili ne svidja ali to je zakon ekonomije.

I posle ljudi govore da rajke nisu dobri traktori a eto primer da je izdrzala ko zna koliko bez ciscenja filtera pa i bez njega, a italijani tesko da bi radili u takvim uslovima. Naravno ne kazem da su italijanski traktori loši.

P.S. - izvinite sto se ovako ubacujem.

i ja imam rakovicu i odrzavam je koliko mogu ali vidim da ovde ima ljudi koji odrzavaju vozila perfektno a i lako im je kada su u ravnici , da su u mom kraju i da rade ono sto ja radim ne bi stigli da je operu

Ajd i ja da kazem nesto.Jeste da je rakovica dobar traktor ali je nezahvalan.Platis kvalitetan deo a dobijes corak.kolko puta sam do sad menjeo kontakt bravu.bravu za paljenje semeringe,dihtunge i jos 100 stvari.Jednostavno kupis i platis kvalitet a ne dobijes to.Ma kolko sam se trudio da mi bude u top stanju ona uvek negde procuri kao belarus.

Ja moje masine odrzavam maksimalno ali maksimalno i isto tako me i sluze MAKSIMALNO ja se nesecam kad me je neki traktor izneverio... Kod nas je to postala rutina isto kao i sa kolima dodjes kuci a traktor usvinjen odmah je tu masina za pranje i pod supu ili garazu... Sutra sednes ponovo u cisto i vozi.. (naravno to ne vazi kad su uslovi jako teski blato na sve strane a mi oremo tad peremo tek na kraju). Tako radimo od kad znam za sebe ja i cale i nasi traktori su jedni od naj odrzavanijih u selu i nevidim sta sam tu izgubio???? Lako je ovima po mom selu imaju jednu njivu pozovu komsiju da ih povuce da upale traktor da idu da oru 50 ari i vrate se i kraj,a mi sto poremo 50+h da nas stalno recimo slepaju ili da na njivi nesmemo da ugasimo traktor kakoav je to posao onda???? OD kad vozim Rakovicu nisam polupao ni jedan zmigavac ili ni jedno staklo... Traktor mi donosi pare za zivot i ja se tako ophodim prema njemu..... Ko me razume razume a ko ne on ce idalje po svom... :ppozdrav:

Ja moje masine odrzavam maksimalno ali maksimalno i isto tako me i sluze MAKSIMALNO ja se nesecam kad me je neki traktor izneverio... Kod nas je to postala rutina isto kao i sa kolima dodjes kuci a traktor usvinjen odmah je tu masina za pranje i pod supu ili garazu... Sutra sednes ponovo u cisto i vozi.. (naravno to ne vazi kad su uslovi jako teski blato na sve strane a mi oremo tad peremo tek na kraju). Tako radimo od kad znam za sebe ja i cale i nasi traktori su jedni od naj odrzavanijih u selu i nevidim sta sam tu izgubio???? Lako je ovima po mom selu imaju jednu njivu pozovu komsiju da ih povuce da upale traktor da idu da oru 50 ari i vrate se i kraj,a mi sto poremo 50+h da nas stalno recimo slepaju ili da na njivi nesmemo da ugasimo traktor kakoav je to posao onda???? OD kad vozim Rakovicu nisam polupao ni jedan zmigavac ili ni jedno staklo... Traktor mi donosi pare za zivot i ja se tako ophodim prema njemu..... Ko me razume razume a ko ne on ce idalje po svom... :ppozdrav:
Da ali lako je tebi jer ti radis 50 h sa pet traktora.Ja radim toliko sa dva.Rakovica 65 i imt 539 tako da neznam gde cu pre.Plus imamo 6 krava pa sad u prolece nisam ni zavrsio setvu a vec treba traktor za kosenje detalina,baliranje,prevoz,pa onda kao i svi , i mi se borimo za svaki dinar pa u jesen je jesenja setva a uporedo treba i traktor za sumu za drva.A,da bih zaradio neki veci traktor ili nekog radnika da platim za to treba novac.niko mi nije u inostranstvu drugih prihoda sem ovih navedenih nemam tako da se opet vracamo na pocetak da treba vise raditi ali je premalo vremena.Premalo je vremena barem kod mene za toliko lickanje masina.Ja imam najodrzavanije masine u selu mozda i u okolini iako su sve dobro upregnute.Ali kod mene posle zavrsetka sezone svaka masina se popravlja eventualni kvar i proverava kompletna podmazuje pere..parkira.Ja ne cekam pred sezonu da proveravam masine.dan pred vrsaj ja isterajem kombajn i sipam gorivo i krecem isto tako i za berac...I opet da potvrdim Claas kombajn skupi su delovi kao vatra originalni ali je kvalitet.Dok za rakovicu skupo a dobijes 0.odrzavam je non stop i opet nesto cikne.popravis jedno ono strada drugo.Rusi i amerikanci su otisli u svemir pre 50godina a rakovicini inzinjeri ne mogu ni dan danas da naprave hidraulik kao svet.

evo kako napreduje moj zadrugar, menjac,diferencijal,poluosovine,kocnice i kardan gotovi,ceka se jos hidrulika,motor je bio radjen tako da sam samo prestelovao ventile i vod. pumpu zamenili,prednji trap je kompletno odradjen,sad se radi kvacilo
dscn0795l.jpg

a imam i pitanje ove podloske su falile 4 a i 2 su isecene nekako pa bi mi trebalo 6-7,u prodavnicama nemaju a kazu da narucuju iz fabrike samo te podloske oterace ih u pm... ,pa jel ima neko mozda ?
dscn0793xc.jpg

Nazad
Vrh