IMR - Rakovica

Treba posebno da se obrati paznja kad se menjaju lezajevi na spojnickoj osovini na odstojnu cauru koja ide ispred unutrasnjeg lezaja.
Desava se da u fabrici ne premere koje je sirine caura i kad se sve sklopi unutrasnji lezaj je dosta opetrecen aksijalno i onda malo prosiri kanal i posle nema problema moze da tera i 20 godina, ali u trecoj se najvise cuje to klaparanje.

Druk nije sigurno! Ko je menjao druk na rajki? Idu po 20-30 godina.... Zupčanici u menjaču pobrljave i verovatno prenose lupkanje na dif. A i ruku na srce... šta očekuješ u 3 direktnoj na 700-800 obrtaja? Da prede?
nije ni lezaj na spojnickoj(zna biti ponekad,ali zvuk je tisi tada,tj podnosljiv),a kada ode medjuspoj menjac-korpa odnosno veliki lezaj na njemu,to je muzika...nista sem njega ne cujes u kabini.

To za trecu sporu nema veze sa ovim...sve cvile u sporima....zato u berbi zna da bude gadno sa njom u radu.

Ja nisam nikad imao problema sa sporom ,terao sam je i u drugoj i u trecoj sporoj na 1800 o/min i nista ne krci. Jedino u trecoj kad vozim bez gasa zna malo da tandrce,cim se malo doda gas da povuce nema problema. i da dodam da se to uglavnom cuje kad skrecem.

Da se i ja uključim po pitanju "kloparanja" u menjaču. Borko ako se sećaš to sam ja tebe pitao zimus kada sam radio moju Rakovicu. Nije ni druk niti lageri spojničke. Sve smo to proverili. Jedino što sam ja pronašao je velika tolerancija izmedju zupčanika (kada gaze jedan na drugi) i pomeranje zupčanika napred nazad na samoj osovini. Kada je pod opterećenjem, zupčanici nalegnu jedan na drugi i na osovinu i ne čuju se. Kada je na malom gasu i kada je na "vagi" (niti vuče, niti koči) onda ti zazori dodju do izražaja i čuje se to kloparanje. To je bar moje mišljenje, ne znači i da je jedini razlog.

Da se i ja uključim po pitanju "kloparanja" u menjaču. Borko ako se sećaš to sam ja tebe pitao zimus kada sam radio moju Rakovicu. Nije ni druk niti lageri spojničke. Sve smo to proverili. Jedino što sam ja pronašao je velika tolerancija izmedju zupčanika (kada gaze jedan na drugi) i pomeranje zupčanika napred nazad na samoj osovini. Kada je pod opterećenjem, zupčanici nalegnu jedan na drugi i na osovinu i ne čuju se. Kada je na malom gasu i kada je na "vagi" (niti vuče, niti koči) onda ti zazori dodju do izražaja i čuje se to kloparanje. To je bar moje mišljenje, ne znači i da je jedini razlog.

Moguce i desava se i to, ali glavni uzrok kloparanja na vecini rakovica je spojnicka, tj lageri,e sad sve zavisi kako su koju spakovali u fabricii i na sta su obratili paznju

Kod mene su bili otišli trkači u diferencijalu. Tj. otišla je osovinica i čaure zupčanika, a sami zupčanici su bili ok. Preventivno su promenjena oba ležaja na gornjem snopu u menjaču, suvi ležaj ispred menjača, i druk ležaj. Pa ipak, opet se čuje neki huk (brum) iz zvona, koji nestaje kad se pritisne kvačilo. Inače, taj zvuk je postojao i pre opravke, možda se samo malo slabije čuo. Majstor mi je još rekao da se čuje nešto u trećoj brzini kod skretanja na ler gasu, ja to još nisam primetio, ali kad prvi sledeći put budem vozio Rakovicu obratiću baš pažnju na to...
to sto se cuje u zvonu je normalno za Rajku i meni se to cuje dok ne prislonim nogu na kvacilo a onda nestane.

- - - - - - - - - -

od kada sam kupio Rakovicu brinulo me to lupkanje u menjacu,Imam Rakovicu 60 u odlicnom stanju 5500rh 1977god. kod mene se cuje lupkanje u zvonu na malom gasu a isto se cuje neko lupanje u menjacu kada idem trecom brzom na mali gas po losem putu ali to je na vecini Rajki slucaj.Moj kum ima rakovicu blizu 40 godina ima preko 30000rh motor je radjen tri puta ali menjac jos sluzi i isto lupa kao i kod mene

Zvao sam u IMR servisu i kazu da je to "normalno" kod rajke kada se ide 2. ili 3. Ja sam je kupio 2002. od tada se cuje to lupanje ali od kad sam stavio kabinu na rajku onda se cuje jace zbog kabine. Ako krene da jako udara moracu da je rastavim i da vidim u cemu je problem. Sve u svemu hvala. :osmeh:

Mislim da ćeš džaba rastavljati.... Inače rastaviti menjač na rakovici nije lako kao npr na Imt-u ili Mtz-u. Pogotovo kad dodješ do kupaste osovine difa. Tu te čekaju dve navrtke (osmougaone) otvora ključa 70mm. Naravno ako misliš u detalje da rastaviš menjač.

Mislim da ćeš džaba rastavljati.... Inače rastaviti menjač na rakovici nije lako kao npr na Imt-u ili Mtz-u. Pogotovo kad dodješ do kupaste osovine difa. Tu te čekaju dve navrtke (osmougaone) otvora ključa 70mm. Naravno ako misliš u detalje da rastaviš menjač.
Nisi ga dovoljno zastrasio za rastavljanje menjaca Sinisa...probaj jos jednom,i budi ubedljiviji...

Đole, i moja 47 je 2003.g i isto se ponaša u trećoj bez gasa. Lupa - melje nešto. Ja bih rekao da je u diferencijalu. Kad vuče onda nema nikakvih zvukova. Ni u jednoj drugoj brzini u bilo kom režimu rada nema nikakve buke iz menjača.

Odlican traktor,okretan bolje od 539,hidraulicni volan,sve kao i rakovica 65,ustvari sve je i isto samo je motor na 47-ci od IMT 549.

Đole, i moja 47 je 2003.g i isto se ponaša u trećoj bez gasa. Lupa - melje nešto. Ja bih rekao da je u diferencijalu. Kad vuče onda nema nikakvih zvukova. Ni u jednoj drugoj brzini u bilo kom režimu rada nema nikakve buke iz menjača.

Ljudi nije to diferencijal, nemojte samo da nagadjate, ja lepo napisoa gore o cemu se radi, al vi zapeli

I ja mislim da nije jer suviše je mlada da bi joj u difu bio problem. Još je i 47-ica.... Ljudi,možete čisto preventivno pregledati dif i menjač ali ne verujem da je nešto pokvareno. Moooožda ležaj kod gornjeg snopa zupčanika tj gornjem vratilu-spojničkoj osovini,ko je već kako prepoznaje,ali verujem da je i to ok.

Ja ne tvrdim da je diferencijal ali kazem da se tako cini. Necu sigurno da rasklapam traktor zbog toga jer je od prvog dana tako.

Neko je pitao kakva je R47. Kao ideja je dobra, okretna, lako se vozi. Ali kvalitet izrade je nula. Pa ja sam, ljudi moji, na dvadesetak radnih sati delio traktor na pola zbog zadnjeg semeringa radilice. Pa se ispostavilo da nije to, nego jos gore. Neki dihtung zbog koga mora motor da se vadi iz kartera, a to povlaci skidanje prednjeg mosta. Znaci nov traktor u param parcad. Od garancije nista, jer je bila 6 meseci, a traktor je kupljen jeseni na kraju sezone i prespavao je garanciju. Da ne pominjem vise farbu koja se ljusti, krila koja stalno pucaju, prednje felne koje bacaju... Nekakvo sediste koje je iskliznulo iz onih sina za podesavanje i palo nazad, a umalo i ja sa njim. Mnogo, mnogo, mnogo losa izrada.

Da, zaboravio sam prednje gume marke Rekord koje su toliko tanke da se svakog dana cepaju na najmanji trn. Bog da pozivi ove ruse i njihove gume od 3 000din sa kojim sam zaboravio na krpljenje :) E, jos i ovo. Nisu mi bile ugradjene duple opruge na ventilima, pa su ventili izgoreli, pa je i motor otvaran. Plovak koji meri gorivo nisam ni dobio sa traktorom, nego mi ga je kasnije izvesni Rasa iz IMR servisa prodao ispod ruke za 20e...

01082011616.jpg

slika52.jpg

Dokumentujem odmah, da se ne pomisli da nesto imam protiv IMR-a

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh