IMR - Rakovica

Neznam stvarno koje je godiste ali znam da ima samo 1300 radnih sati... Vlasnik jako malo mari za nju jer sam vec rekao coveku je svega dosta... A sto se tice rada motora nekako cudno radi kao da nesto nije ispravno,a vuce kao luda.... Snimicu kad budem radio nesto sa njom... :ppozdrav:
Zato te i pitam za snimak rada motora jer i moja 47ica radi jako grozno gladajući zvuk ali ima snage i pali normalno. Jedino zvuk je skroz bezveze kao da radi na 2 klipa kad je rasterećen, a kad se optereti onda zvuči kako treba. Tako od prvog dana.

R65 s kocastom haubom, da li se jos po necemu razlikuje od one s okruglom haubom?
Imam neku priliku da menjam fergusona za rakovicu, uz doplatu. Kakva je hidraulika na ovim rakovicama (uporedite je s onom na 539) , posto ja nemam ama bas nikakvog iskustva s rakovicama
Razlike su velike da se ne lazemo,rakovica ima jako tvrd menjac,ko je slab u rukama mora da je salta sa obe ruke,nema kao na IMT-u da se salta kao formula brzopotezno,ovde mora da se to odradi teze,hidraulik za precizne radove nije,to je za sistem spusti-digni i to je to,kardan na rakovici je mnogo spor u odnosu na IMT,sto na ferdzi teras na malo vise od pola gasa na Rakovici treba patos gas,a ako je ubrzas na kardanu mnogo je slaba na istom,zato i rade u fabrici spor kardan,jedino IMT ima brz kardan od svih traktora na nasim prostorima,ostali su spori(zetor,rajka,ursus,torpedo,stora,univerzal....)i jos nesto veoma bitno da se ne zeznes,na Rakovici nema pola kvacila kao na IMT-u,ili stisni ili pusti,IMT moze ceo dan da radi na pola kvacila i nece ostetiti lamelu ni malo,na rajki se sprzi lamela lako i lako se oseti da smrdi i ko ne pazi ode lamela za kratko vreme.Da remiziramo,ko je vozio duze vreme IMT tesko se navikne na Rajku.

Razlika izmedju cetvrtaste rajke i stare je u limariji,karlici i tegovima.Unapred da znas ako kupis cetvrtastu rajku mozes je kasnije samo prodati nekom od domacih stanovnika lepe srbije,na arape zaboravi nece ni da je pogledaju.

Mirko je rekao gotovo sve razlike i slazem se. Samo je zaboravio razliku u tisini. IMT je tih, a Rakovica te zaludi skroz. Takodje, IMT vozis trecom pod malim gasom najnormalnije, a Rakovica melje li melje negde u diferencijalu...

Mogu samo da kazem da je 539 extra traktor i da zavrsava ogroman poasao, ali rakovica moze to sve i jos mnogo kvalitetnije i brze.
Samo da napomenem nikada nisam saltao obema rukama niti video nekog da tako salta rakovicu, za svoj radni vek na traktoru mozda mi je jedno 2 do 3 puta zasmrdela lamela kad sam hteo iz neke rupcage da izadjem u brzom rikvercvu, mozda zato sto je nastelovana po radionickom prirucniku, a ne kao sto neki majstori rade onako napamet pa im posle nista ne valja.
Buka-relativna stvar.
Nista ne gubi sto je malo spoirija na kardanu, moja zavrsava sve poslove i ne mora nesto preterano da se ganja, cak i sa balirkom prva brza uglavnom i treca spora na nekih maksimum 1600 ob rtaja.
Ali opet kazem ko koji traktor ima taj ekstra ako moze da zavrsi posao sa njim.

koliko vidim ovde se prica o buci traktora,ali ljudi shvatite jednom da je to traktor a ne neki audi ,i ja radim u sumi sa rajkom pa mi ne smrdi lamela ,svi se nesto zale na taj traktor a tom traktoru je samo mana hidraulik sto je neprecizan ali ne mozete porediti 539 sa rajkom, pa rajka moze da ga proguta

Danas prevezao vise tura kukuruza do otkupnog mesta... Bila su zaduzena dva vozaca i naravno dva traktora Rakovica 65 (moja) i IMT 558 od prijatelja... Ceo dan me ismevao dok se kurnio kukuruz i dok smo napunili sve prikolice,kako je 558 mnogo tezi od Rakovice kako je jaci bolje povuce... Ja ga slusao svo vreme i cutao... Kad je doslo vreme da isteramo prikolice na put (dvoriste malo ispod nivoa puta) bilo je sve uredu jer su prikolice bile nosivosti 4000kg ali ja sam primetio da je i ta prikolica zadavala muke 558 i na kraju je bila jedna od reko 6000kg samouvereno kerene moj prijatelj i na sred brega 558 se ukopa... On kaze da ga ja povucem sa Rakovicom na sta ja nisam prista nego sam hteo da je samo ja zakacim.. Probam ja iz mesta napred i nemoze Rakovica ja polako vratim do ravnice nazad i 3 spora i gas slajfuje Rakovica ali odeeeeeeeeeeeeeeee... Posle je dosla na red vaga za merenje IMT 558 sa praznom prikolicom tezio 3600kg... Ja sa istom prikolicom (bilo je vise tura pa kasnije zapala meni ta prikolica) i Rakovica 65 sa praznom prikolicom 4140kg.. Ja u Rakovici nisam imao vise od 20l nafte a u 558 je sipano do samog vrha rezervoara... Cutao je moj prijatelj kao zaliven... A ja ga zafrkavao svo vreme dok smo vecerali... :haha: :haha:

Glupo je i porediti 558(nema tegove pozadi ni tezine) i Rakovicu,da je bio 560 ili 565 jos bolje bili bi iste snage.

- - - - - - - - - -

koliko vidim ovde se prica o buci traktora,ali ljudi shvatite jednom da je to traktor a ne neki audi ,i ja radim u sumi sa rajkom pa mi ne smrdi lamela ,svi se nesto zale na taj traktor a tom traktoru je samo mana hidraulik sto je neprecizan ali ne mozete porediti 539 sa rajkom, pa rajka moze da ga proguta
Pa i nemoze da se poredi u smislu klase traktora,ali zato po potrosnji je velika razlika,rajka 65 proguta duplo nafte u odnosu na 539,540,542,549.

Rajka i arapi nesto vade.Cemu sluzi ova vadilica a uz to i neradi:osmeh:Sta ovo vade.
Vidim i njih muci hidraulik,desna ruka na podesavanju

Dobro jutro svima. Imam jedno pitanje. Imam rakovicu 47 i kad idem u 3. bez gasa cuje se lupanje u diferencijalu, pa me interesuje da li je neko imao takav slučaj i šta bi to moglo biti?

Druk nije sigurno! Ko je menjao druk na rajki? Idu po 20-30 godina.... Zupčanici u menjaču pobrljave i verovatno prenose lupkanje na dif. A i ruku na srce... šta očekuješ u 3 direktnoj na 700-800 obrtaja? Da prede?

Kod mene su bili otišli trkači u diferencijalu. Tj. otišla je osovinica i čaure zupčanika, a sami zupčanici su bili ok. Preventivno su promenjena oba ležaja na gornjem snopu u menjaču, suvi ležaj ispred menjača, i druk ležaj. Pa ipak, opet se čuje neki huk (brum) iz zvona, koji nestaje kad se pritisne kvačilo. Inače, taj zvuk je postojao i pre opravke, možda se samo malo slabije čuo. Majstor mi je još rekao da se čuje nešto u trećoj brzini kod skretanja na ler gasu, ja to još nisam primetio, ali kad prvi sledeći put budem vozio Rakovicu obratiću baš pažnju na to...

Nazad
Vrh