Hobi-poljoprivrednici

2. Slažem se da su ovoj zemlji stimuliše NERAD na svim nivoima - od subvencija nezaposlenima na Tržištu rada do isplate nezaradjenih plata u brojnim propalim firmama, dok istovremeno nedostaje radna snaga za obavljanje poslova u sezoni poljoprivrednih radova koji zahtevaju više radne snage (posebno u vreme berbe voća).

3. Savetujem svim vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava da obavezno obnove registraciju svojih gazdinstava i za 2009. godinu do 31. marta t.g., jer je ovakva PROTIVUSTAVNA i NEZAKONITA Uredba neodrživai ista mora biti predmet preispitivanja od strane Vlade koja ju je i donela.

4. Predlažem da svi vlasnici poljoprivrednih gazdinstava koji uopšte nemaju regulisano penzijsko osiguranje ili imaju penzijsko osiguranje regulisano po osnovu rada van sopstvenog gazdinstva pokrenu POSTUPAK OCENE ZAKONITOSTI predmetne Uredbe.

5. Predlažem da svi oštećeni vlasnici poljoprivrednih gazdinstava pošalju na adresu: KABINET PREDSEDNIKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE, na pažnju predsedniku Dr Mirku Cvetkoviću, 11000 Beograd, ul. Nemanjina 11 ili na e-mail: predsednikvladesrbije@srbija.sr.gov.yu dopis naslovljen kao sledeći PREDMET: ZAHTEV ZA IZMENU UREDNBE O REGISTRU POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA, sa obrazloženjem da je ista:
a) PROTIVUSTAVNA jer je suprotna odredbama Ustava Republike Srbije koje garantuju isti ekonomski položaj svih subjekata privredjivanja;
b) NEZAKONITA jer u nijednom zakonu na koju se predmetna Uredba poziva u svojoj preambuli nema definisanih kategorija KOMERCIJALNO i NEKOMERCIJALNO GAZDINSTVO, kako je to navedeno u predmetnoj Uredbi;
c)APSURDNA I NELOGIČNA jer se pod NEKOMERCIJALNIM GAZDINSTVOM subvencioniraju domaćinstva čiji su članovi vlasnici poljoprivrednog gazdinstva stariji od 65 godina i na evidenciji PIO osiguranja odnosno PENZIONERI.

Nas i Rusa trista miliona ::namigivanje::
Hobisti su svi oni kojima je poljoprivreda dopunsko zanimanje-za popunjavanje rupa u licnom budzetu,i koji nezive iskljucivo od nje.

Iz citata u mom prethodnom postu se očigledno vidi da je prekršen ustav u koji se toliko kunu.

Sve još mogu da razumem ali da poljoprivredni penzioneri nemaju prava na subvencije to je van svake pameti i direktno se kosi sa pomenutom čuvenom uredbom :udri:

Nikola.KV je napisao(la):
Nas i Rusa trista miliona ::namigivanje::
Hobisti su svi oni kojima je poljoprivreda dopunsko zanimanje-za popunjavanje rupa u licnom budzetu,i koji nezive iskljucivo od nje.

Zar ne škripi malo ovo objašnjenje? Ako ja npr radim za platu od 20.000 din, a obradjujem 10ha zemlje i od nje godišnje zaradim oko 4000eu, koje je onda meni dopunsko zanimanje?

Uz malo šale - onda je dobar deo nas jeb.č hobista, jer to radi, a ne plaća PIO na tu delatnost :haha:

Ako ti zaradjujes 4 000 e od poljoprivrede i radis u firmi za 20 000 din mesecno,netreba tebi dopunsko zanimanje vec posmatranje,bez ljutnje :ppozdrav:

Nikola.KV je napisao(la):
Ako ti zaradjujes 4 000 e od poljoprivrede i radis u firmi za 20 000 din mesecno,netreba tebi dopunsko zanimanje vec posmatranje,bez ljutnje :ppozdrav:
Gospodine Nikola.KV, bilo bi lepo da nam objasnite ovu dijagnozu.

Ko je blesav da ga gazda za...ava za 200e i gubi min 9h dnevno ako moze da zaradi duplo vise kod kuce,i jos vise jer nema obavezu prema firmi?J\Da sam ja u takvoj situaciji da mogu da izdrzavam porodicu van firme,nebi me firma videla ni na slici.

Nije tesko razumeti proste stvari, samo malo :ideja:
4000e. je mozda sasvim dovoljno tebi-trenutno :osmeh: ALI nekome pored te 4000 treba jos 200 mesecno da bi opstao. Sta sada? Coveka poslati na posmatranje:haha:
Kada smo vec u :off_topic: KOme onda bez ljutnje treba Dr.

Odosmo bas u off.
Mozda mu treba jos 20000,ali bi ih sigurno zaradio ,i vise,kod kuce za tih 9 sati sto provede na poslu.Da ne nabrajam sta sve moze da su radi za tih 9 sati, i zaradi i vise nego tih 200e.Ako nista drugo,moze da obere 3ha kukuruza.A ako nemoze da zaradi jos tih 800 din dnevno,nije mi jasno kako je zaradio ni tih 4000e.
A ono za posmatranje,sala naravno.
Necu vise :off_topic: :ppozdrav:

pa tih 20000 dobija svakog meseca a onih 4000e jednom godišnje mada je i tih 4000e relativnan prihod jer morate priznati da cene kukuruza ove i prošle godine nije ista takođe postoji i rizik od vremenskih nepogoda i niko ne garantuje nikakav prihod od poljoprivrede a ulaganja u istu su konstantna .tako da ko ima malo zemlje taj mora da radi i dodatni posao inače bih pasao travu :cao: :cao:

Pidikanac je ukratko objasnio.Nije lako raditi u firmi i baviti se poljoprivredom.Firmu ne manjiva zbog kakve takve sigurnosti jer i sami znamo kakva je poljoprivreda lutrija.A i kroz život ne znaš šta može da se desi pa da ne možeš da se baviš poljoprivredom jer ona zahteva fizički zdravog čoveka.Nidžo ne znam koje si godište ali ako si mlađi nemoj tako da razmišljaš kao ja-za to ima vremena a do tada samo napred :ppozdrav:

Slazem se,ali ko moze da garantuje da ce na kraju meseca dobiti platu?Radis i gazda ti kaze ":je.. ga,ovaj mesec sam slabo poslovao,plate nece biti".I sta onda? Sam sebe si finansirao ceo mesec,i sipak na kraju.A najgore od svega je sto je drzava Zakonom o radu dozvolila takav odnos.Poslodavac je duzan da izmiruje obaveze prema drzavi-PIO,porez,a platu ako preduzece ostvari dobit.
Nisu sve tacke gledista iste.Ja gledam sa svoje:da mogu da obezbedim sebi prihod od 4000e (333.33e mesecno),ni sekunde se nebih razmisljao da oteram ove moje u rodnu grudu,i posvetim se cisto poljoprivredi.Jer meni je tolika plata sada.I ostaje mi tih 9 sati slobodno,gde bih mogao da zaradim jos 10e dnevno (300 mesecno),ako nista drugo bar na cepanju drva.To je vec pristojna suma.A neboli te glava.Ne razmisljas dal ce,ili nece,gazda da te otera,dal ce da bude "SEK" pa smanji plate,itd,itd.
Bolje biti mali gazda,nego veliki sluga.

Pa kapne i od mleka,i od prasadi,da ne nabrajam dalje.Znam da velika vecina misli da je bolje raditi u firmi,ali takvih firmi u kojima su nasi matori radili vise nema.Bilo je ekstra raditi u drzavnom preduzecu u vreme komunizma,i malo u socijalizmu.Pa bude i regresa,i 13-a plata,i prebacivanje norme,i stanova za podelu,i placenih odmora u odmaralistu,i neznam ni ja cega sve jos.
U takvoj firmi bih ja danas voleo da radim. A ne da mi gluplji bude sef,da te kaznjava ako mu kazes da je pogresio,da te "olajava" kod gazde,samo zato sto si sposobniji od njega.Nazalost,danas se na svim mestima postavljaju "podobni" a ne "sposobni",i zbog toga sam ja pre za poljoprivredu,nego za firmu.

U pravu si Nidžo,Ja recimo radim u društvenoh firmi inače bih uradio kako ti kažeš.Ne zaboravi da su penzije poljoprivredne 8000 a radničke bar duplo veće (veća su i izdvajanja).Moraš malo da misliš i na stare dane ali dok u kući imaš nekog iznad tebe koji još može da funkcioniše manje imaš da razmišljaš

Da se ukljucim u raspravu. Posto ja imam primanja po dva osnova godisnja (poljoprivreda) i mesecna. Mesecno primanje koliko god ono bilo skrmono opet je dobro, jer je stalan i u mom slucaju siguran prihod. Poljoprivreda je ove godine dobar prihod dala. Imao sam i odlican rod i odlicnu cenu, ALI to je bilo ove godine, sledece ko zna.

@Zoki
Nekazem da firma nema prednosti,ali mislim da trenutno ima vise problema sa njom.A penzija-lepo ako je docekamo :ppozdrav:
A zivim sam sa svojom porodicom,tako da mi puce glava od razmisljanja :haha:

a da mi ipak vratimo kako je nekad bilo " imaš kuču vrati stan " ali i da dodamo " imaš zemlje batali firmu " poljoprivreda bi se intenzivnije radila i bila bi manja stopa nezaposlenosti pa onda da vidimo kako bi živeli ovi sa malo zemlje " nikako " jer je danas došlo vreme da odnosno nametnuta nam je situacija da se samo od zemlje ili od plate nemože živeti ( mislim na one koi imaju malo zemlje )osim ako nemš poslaničku platu i zemlje kolko mišković :haha: :haha: :haha:

Tačno je Nidžo da su nesposobni na rukovodećim mestima ali tako je i u poljoprivredi samo što nam nisu direktno predpostavljeni (ima i časnih izuzetaka kojima se izvinjavam)
Ove godine smo još dobro prošli sa rodom i cenama kako je počela godina ali kukuruz ti je prošle godine u ovo vreme bio duplo jeftiniji i šta u tim situacijama.što se penzije tiče i tu si u pravu ali ako je kojim slučajem dočekamo onda je kasno da se duma a deca ko deca idu svojim putem što je i normalno.
Nidžo furaj ti samo tvoj fazon-poštujem ljude koji su optimistički raspoloženi.valjda sve dolazi sa godinama

Nazad
Vrh